Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z kołami do landińca 9880. Z tego co widze w specyfikacjach mają opony R34 tylnie i R24 przednie. Mój ma przednie R24 nowe i tylnie R38 ze zdartym bierznikiem (w takim stanie go kupiłem). Teraz nie wiem jakie kupić opony na tył bo z tego co mi niektórzy mówili to musza być R34 i R24 bo jak wezmę R38 na tył to nie będzie mi się z przodem zgrywał i napęd zepsuje... Ale sprawdzałem i przód z tyłem równo jedzie na układzie R38 i R24(oczywiście jak napęd przedni włącze). Czy to jest niestandardowy wymiar opon? Może tak być? Landiniec z 1995 roku.

Opublikowano (edytowane)

tył 520/70 R38 a przod zapomniałem ale na 100% R24

Może niektóre modele tak mają ?

bliźnia landini 9880 , MF 1007 ma takie oponki - r24 przód i r38 tył

Edytowane przez serluzik
Opublikowano

Panowie to że opona R24 i R34 musi być w parze to nie do końca prawda. Opony są dobrane po obwodach a jaki obwód ma opona np R24? A no nie wiadomo o jaką chodzi. Właśnie oznacznie R dotyczy felgi a opony dobiera się jeszcze dodatkowo współczynikiem wysokości do szerokości ( chodzi o wsokość). I tak dla takiego Landini podają że mają być: przód 14,9 R24 a tył 18,4 R38. Dla potwierdzenia moich wypocin przykład z ciągnika Landini 6550 ma być 11,2 R24 i 12,4 R36. I prosze nie wprowadczac innych w błąd

Opublikowano

@corrado no własnie a ja taki mam rozmiar kół. ciągnik  sprowadzony z Francji. i jak ogladałem ciagniki własnie z tamtad to te modele wszystkie mają takie parametry kół. wiec o co w tym chodzi?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Bodzio110
      Interesuje mnie, czy ktoś orze z szerokością skiby 40 lub 45 cm, a przy tym z szerokością opony ciągnika 600mm i więcej?
      Czy wtedy opona mocno przygniata poza bruzdą?
    • Gość minio
      Przez Gość minio
      Witajcie,

czy spotkaliście się kiedyś z takimi wałami przy agregacie, czy robią one dobrą robotę czy lepiej je sobie odpuścić ?

Z góry dzięki za info

http://otomoto.pl/agregat-scierniskowy-rabewerk-A279453.html
    • Przez qwerty123
      Witam szanowne grono rolników.
      Mam problem z powyższą oponą.Problem polega na tym że nie mogę jej dostać nigdzie za godziwą cenę.Nie ma też używek.Jedyne znalazłem na allegro ale facet chce 500zł za opone z płutnem na wierzchu.Czy ktoś wie gdzie można taką oponę dostać używaną w miarę dobrym stanie?Myślałem też żeby zakupić dwie pod tą felge (20) ale o innym rozmiarze i rodzaju,jednak nie wiem która by pasowała.Czy ktoś miał podobny problem?
    • Przez mlody8908
      mam poważny problem. przy wyproszeniu wszystie prosięta w miocie od wszystkich loch w stadzie mają pępowinę grubą jak sznur, z której leci krew i jestem zmuszona kazde prosię podwiązywac bo w innym przypadku się wykrwawi. wzywałam kilku weterynarzy i nikt nie wie co jest grane, błagam pomóżcie......
    • Przez Renault85-15TX
      Witam wszystkich. Przeszukałem całe agrofoto i nie znalazłem nic o moim problemie. A mianowicie: gdy założę jakiś ciężki sprzęt np. pług czy agregat i jadę po szosie słyszę takie jakby zgrzytanie w kole też to się pojawia przy skręcaniu. Jak jadę samym ciągnikiem takiego zgrzytu nie ma, tylko przy dużym obciążeniu jak przód zaczyna lekko podrywać pojawia się ten nieprzyjemny zgrzyt. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc .
  • Dodaj nową pozycję...
v