Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja owies sieje ok 230/ha wiecej nie ma sensu bo wieksze narazenie na wylegniecie z sila kielkowania ok 95%

Zdecydowanie za gęsto, szczególnie przy takim kiełkowaniu. Zaleca się ok 400 ziaren kiełkujących na m2 co odpowiada ok 160-180kg o bardzo dobrej sile kiełkowania.

Gość cycek933
Opublikowano

ja myslalem o dawce 200kg/ha owsa. to widze tak po srodku trafilem. u mnie musi byc gesto bo ja mam na mokrych glebach i jak zasieje za rzadko to taka szeroka trawa wychodzi i wszystko zadusza.

Opublikowano

U mnie wyszło 210kg ale zastrzegam ze siła kiełkowania była kiepska. Ogólnie miałem wymienić ten owies ale każdy wie jak jest z kwalifikatem jarym w tym roku. Niestety siewnik mi się przestawił i poszło 195kg, teraz trochę strach czy nie będzie za rzadko.

Gość cycek933
Opublikowano

a co myslicie o czarnym owsie mam zalatwione 2 worki od sasiasa i chcialem pomieszac ze zwyklym sasiad w seszlym roku mial ten czarny to kazdy myslal ze to owsik a jak mu wymlucil to dwa razy tyle co zwykklego i to jest dobry zwykly owies tylko ze czarny

Gość cycek933
Opublikowano

nie mam pojkecie jakie wartosci i wogole ale wiem ze taki jest wyglad ma normalny jak owies tylko taki czarny jak owsik

Opublikowano (edytowane)

Ja dziś dopiero owies posiałem,a z jęczmieniem jeszcze poczekam parę dni bo nikt jeszcze jęczmienie nie siał w moich okolicach. :) U mnie co niektórzy już buraki sieją,a ja nawet nasion jeszcze nie dostałem.I tak wcześniej jak przed świętami nie posieje buraków. ;)

Edytowane przez Piotruniu25
Opublikowano

U jednego wujka to dziś kultywatorem pod siew uprawialiśmy :) jeszcze zostało 2 ha mieszanki do posiania i jutro wujek planuje to posiać :P szybko ten sezon ruszył na dzień 27.03.2012 to już prawie u wujka wszystko posiane :) a w czwartek skoczę do rugiego wujka i zobaczę jak u niego sezon :D

Opublikowano

a co myslicie o czarnym owsie mam zalatwione 2 worki od sasiasa i chcialem pomieszac ze zwyklym sasiad w seszlym roku mial ten czarny to kazdy myslal ze to owsik a jak mu wymlucil to dwa razy tyle co zwykklego i to jest dobry zwykly owies tylko ze czarny

Mój sąsiad miał ten owies. Mówił że tylko sama łuska i jak zawiózł na rynek to nikt nie chciał tego kupic bo każdy myślał że to wyrośnięty owsik :)

Opublikowano

Kosiłem kiedyś właśnie czarny owies a gospodarz nie powiedział mi że to jest czarny i ustawiałem duże wiatry aby wygnało owsik :D ale na myślę że bedzie tak jak z owsem bezłuskowym , jak się pojawił tak i znikł pomimo że pasza była ekstra

Ale wartości odżywcze ma o wiele większe od zwykłego

A co do ilości wysiewu to ja wysiewam zawsze około 240 i jest OK , na ilość wysiewu składa się wiele czynników i każdy sam do swoich potrzeb musi dostosować wysiew

Gość cycek933
Opublikowano

Mój sąsiad miał ten owies. Mówił że tylko sama łuska i jak zawiózł na rynek to nikt nie chciał tego kupic bo każdy myślał że to wyrośnięty owsik :)

nikt nie chcial bo wlasnie tak jak mowisz kazdy myslal ze to owsik a ja nie zamierzam z nim jezdzic i sprzedawac tylko na pasze dla opasow

Opublikowano

Umnie zasiewy zakonczone. Oziminy przesiane. Jeszcze obornik pod kuku i ziemniaki ale to po niedzieli. Sasiedzi tez ostro robia juz w polu. Teraz tylko sie modlic o deszcz zeby popadało bo jest bardzo suchutko jak na to pore roku , nie pamietam takiej szybkiej i suchej wiosny od wielu lat.

Opublikowano

Ja dzisiaj zastosowałem nawożenie dolistne pszenicy ozimej z ochroną fungicydową. Plonvit Z 1l/ha+ Tytanit 0,2l/ha+ Siarczan magnezu z mikroelementami 5 kg/ha + Duett Ultra 0,6l/ha.