Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.

W jaki sposób mają być założone podkładki sprężynowe w podporze pośredniej?

Jest ich sześć wnioskuję, że są pary. Mają być założone stroną wklęsłą do siebie?

Opublikowano

Witam.

W jaki sposób mają być założone podkładki sprężynowe w podporze pośredniej?

Jest ich sześć wnioskuję, że są pary. Mają być założone stroną wklęsłą do siebie?

Dokładnie tak jak kolega wyżej podał tak się je zakłada,wtedy działają sprężynowo,i wtedy uzyskujesz docisk tarczek cierno- napędowych...

Opublikowano

Możesz zalać zwykłym superolem ja wlałem FALCO bo taki leję w silnik a co do nakrętki to musisz do oporu bo inaczej będą Ci sie tarczki ślizgać

Opublikowano

Możesz zalać zwykłym superolem ja wlałem FALCO bo taki leję w silnik a co do nakrętki to musisz do oporu bo inaczej będą Ci sie tarczki ślizgać

Co Wy wszyscy z tym superolem leja go wszędzie :huh: .Ja bym radził coś z przekładniowych np.Hipol

Opublikowano (edytowane)

@nikita odkręć wał między podporą a skrzynią, będziesz miał zakrętkę. Dokręca się ją z siłą 70-80Nm, to jest sprzęgło przeciążeniowe, ono ma się ślizgać w przypadku nadmiernego przeciążenia przedniego napędu. Nie radzę natomiast jak inni, do oporu, może wtedy łamać części składowe napędu. Ja zalewam przekładnie w przodzie i podporę orlenoskim Transoil320

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

@nikita odkręć wał między podporą a skrzynią, będziesz miał zakrętkę. Dokręca się ją z siłą 70-80Nm, to jest sprzęgło przeciążeniowe, ono ma się ślizgać w przypadku nadmiernego przeciążenia przedniego napędu. Nie radzę natomiast jak inni, do oporu, może wtedy łamać części składowe napędu. Ja zalewam przekładnie w przodzie i podporę orlenoskim Transoil320

zanim się za to wezmę to skoczę do GRENE i wezmę pierścienie/manżety czy jak to się nazywa bo tam coś takiego idzie chyba a jak znam życie to przy rozbieraniu je uszkodzę ;)

Co do oleju - coś się wymyśli ;)

Opublikowano

to zależy gdzie się ślizga bo może na podwieszce a także w przekładni tam gdzie się załącza na tych rolkach może przepuszczać ,jak na podwieszce to wałek od skrzyni będzie się kręcił a od mostu będzie stał ,a jak w przekładni to wałki nie będą się kręcić a jak sprawdzić najlepiej line do drzewa jak przód stanie druga osoba będzie widzieć co i jak ,w tej podwieszce ważny jest olej żeby był i dokręcenie odpowiednim momentem jak koledzy wcześniej pisali 70-75 NM , ja leję Transol dobry był by taki smar co idzie do przekładni kontowej w kosie spalinowej , ważne też jest sprawdzanie śrub którymi jest przykręcona podwieszka czy się nie luzują lubi urwać śruby lub obudowę ,olej dokręcenie odpowiednim momentem będzie chodzić lata prędzej na tych rolkach w przystawce będzie się ślizgać

Opublikowano

Mam pytanko. Odkręcił się wał napędowy od strony skrzyni przy podporze pośredniej i na szczęście wizualnie nic się nie stało. Ale jak chciałem przykręcić, to tą część od strony podpory – gdzie jest śruba do dociskania tarczek można wysunąć i wsunąć ok. 2 cm. Czy to tak ma być? Czy coś w podporze jest rozwalone?