Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o informację osoby, które mają wiedzę praktyczną na temat ulgi inwestycyjnej . W latach 2010-11 dokonaliśmy nakładów na budynek inwentarski - wybicie otworów wraz z wstawieniem okien, wykonanie wentylacji, wymianę dachu, tynki poprawiając tym samym walory użytkowe budynku w którym prowadzimy hodowlę. Chciałam złożyć wniosek w gminie na ulgę inwestycyjną , ale odmówiono przyjęcia argumetując, że prace jakie zostały przeprowadzone to jest remont, a nie modernizacja i urzędniczka w gminie nie przyjęła wogóle wniosku.

Czytałam wcześniej trochę na ten temat między innymi w jednym z orzeczeń było stwierdzenie że " wydatki poniesione na polepszenie warunków użytkowych budynku zalicza się do modernizacji". Chciałabym się dowiedzieć czy urzędnik może odmówić przyjęcia takowego wniosku. Czy nie powinno być tak, że powinien on zostać przyjęty i jeśli nie zgadzają się z jego treścią powinnam dostać decyzję odmowną i mieć możliwość odwołania. Jak to jest w innych gminach. Proszę o odpowiedzi. Nadmieniam, że przy przeprowadzonych inwestycjach nie korzystałam z żadnych środków wsparcia.

Opublikowano

Na wszelkiego rodzaju modernizacje, przebudowy, rozbudowy ulgi inwestycyjnej nie otrzymasz. Ulga przysługuje jedynie w przypadku budowy nowego budynku z pozwoleniem na budowę i wyłącznie ze środków własnych .

Opublikowano

przede wszystkim urzędnik nie powinien odmówić przyjęcia wniosku (jest to niezgodne z KPA); natomiast w nawiązaniu do wątpliwości to zgodnie z ustawą o podatku rolnym http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2006-136-969

Art. 13. 1. Podatnikom podatku rolnego przysługuje ulga inwestycyjna z tytułu wydatków poniesionych na:

1) budowę lub modernizację budynków inwentarskich służących do chowu, hodowli i utrzymywania zwierząt gospodarskich oraz obiektów służących ochronie środowiska;

z kolei odnośnie do definicji modernizacji budynku inwentarskiego - niestety już nie ma takiej jednoznaczności http://testowy.minigo.pl/index.php/article/show/id/336

proponuję złożyć wniosek i ewentualnie odwołać się od jego rozstrzygnięcia do SKO

Opublikowano

urzędnik powie spierda****c i ma klienta z głowy.

Mądry klient mówi - tu jest wniosek tu są załączniki, wyda mi pani decyzję na piśmie o odmowie przyznania ulgi inwestycyjnej, ja się odwołam i wtedy zobaczymy kto ma rację a teraz proszę przyjąć załaczniki i po opieczętowaniu datą wpływu proszę o ksero mego wniosku. Z reguły to bardzo ułatnia dalsze załatwianie spraw (kolejne sprawy są załatwiane dużo szybciej i bez problemów).

Opublikowano

Na wszelkiego rodzaju modernizacje, przebudowy, rozbudowy ulgi inwestycyjnej nie otrzymasz. Ulga przysługuje jedynie w przypadku budowy nowego budynku z pozwoleniem na budowę i wyłącznie ze środków własnych .

to nie prawda my w tamtym roku mieliśmy ulgę za przerobienie części stodoły na opasy. Nie mieliśmy na to żadnych planow ani pozwoleń. .
Opublikowano

witam mam podobny problem ... w 2010/11 przebudowaliśmy z wszelkimi papierkami 3 budynki w jeden duży podzielony na kilka części ... nazwa wg projektu budynek garażowo -gospodarczy ... w zamyśle jedna cześć garaż na zboże , druga nawozy sztuczne, trzecia paliwo, oleje , oleje przepracowane ,chemia .... całość inwestycji z środków własnych żadnych kredytów .... moje pytanie czym jest ochrona środowiska w tej uldze inwestycyjnej? czy miejsce przetwarzania zboża na pasze dla krów .(1 cześć) służy utrzymywaniu zwierząt gospodarskich ? może ktoś takie coś załatwiał .... bardzo bym chciał tą ulgę zrobić ... straszne kwoty są na nowym piśmie o podatku rolnym

Opublikowano

W tamtym roku jak zamierzałem modernizowac oborę to zrobiłem wywiad w gminie i powiedzieli że zostanie mi odliczone od podatku rolnego 25%, tylko wszystko musi byc udokumentowane fakturami z zakupu materiałow zużytych do modernizacji.

Opublikowano

w tym roku składałem podanie do gminy o ulgę inwestycyjna to babka że po co że i tak nie dostanę a ja na to że że ustawowo mi się należy a ona że będzie kontrola a ja na to że zapraszam nawet od razu babka zwątpiła przyjęła wniosek komisja była ulge dostałem szkoda tylko ze mało rachunków miałem

ps modernizacja stodoły na oborę( woda poidła stanowiska prąd oświetlenie i takie tam )żadnych pozwoleń zezwoleń nie miałem

Opublikowano

o ulgę należy wnioskować w odpowiednim urzędzie gminy, zgodnie z położeniem gospodarstwa (ewentualnie inwestycji),

art. 13 cytowanej wyżej ustawy:

2. Ulga inwestycyjna przyznawana jest po zakończeniu inwestycji i polega na odliczeniu od należnego podatku rolnego od gruntów położonych na terenie gminy, w której została dokonana inwestycja - w wysokości 25 % udokumentowanych rachunkami nakładów inwestycyjnych.

3. Ulga z tytułu tej samej inwestycji nie może być stosowana dłużej niż przez 15 lat.

http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2006-136-969

Opublikowano

odgrzebię temat

Idzie oto że zmeliorowałem część działki którą niedawno zakupiłem, dostałem ulgę z tytułu zmeliorowania.

Zeszły rok był mokry a czyszcząc rów dopatrzyłem się że jest jeszcze kilka sączków na terenie który sprawiał w zeszłym roku trochę problemów. W tym roku trochę tam mokro było. Jest to inna część pola na której nic nie meliorowałem. Chcę puścić tam sączek. Stary może i jest ale nie chcę się bawić w łatanie - założę nowy i po robocie.

Pytanie - czy dostanę ulgę?

Działka ta sama (ok 6ha), w zeszłym roku sączek poszedł na południowej stronie, myśleliśmy że starczy i koniec robót więc dostałem ulgę bo złożyłem wniosek.

Jak myślicie?

Opublikowano

@Nikita a co Ci szkodzi? Wniosek należy zawsze złożyć, najwyżej trochę się po przepychasz w UG. Nie dadzą kij im w ucho, dadzą zawsze to jakieś ułatwienie. Do wniosku warto dołączyć mapkę z zakresami teraźniejszych i poprzednich robót. We wniosku, nie pisz o położeniu nowego sączka tylko o odtworzeniu melioracji szczegółowej polegającym na wymianie starego uszkodzonego na nowy. Zawsze to mniejsze ryzyko, że będą żądać projektu i uzgodnień środowiskowych.