Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Kolega miał w tamtym roku tak późno zasiane to już plonem zostało mocno w tyle za resztą siana w optymalnym terminie. Do tego nakład był dużo wyższy bo dawał sporo ilość N na rozkrzewienie.

dlatego pozne lepiej sporo gesciej zasiac, i nie szalec z azotem na wiosne. 

U mnie takie kwalki, ze czesto z 6-10 rozkrzewien na poczatku czerwca zostaje jedno zdzblo.... Rzadki siew slabo sie sprawdza

Opublikowano
Strongman napisał:

Ale lepsze to niż jare jak by nie było 

Ja siałem 12 listopada i jak mróz wziął i śnieg to aż do tej odwilży 

Do końca bym się z Tobą nie zgodził. Jęczmień jary czy też mieszanka zbożowa też da ładny plon.

Opublikowano
49 minut temu, ahten napisał:

U mnie takie kwalki, ze czesto z 6-10 rozkrzewien na poczatku czerwca zostaje jedno zdzblo.... Rzadki siew slabo sie sprawdza

Nie jesteś jedyny. Ale weź tutaj napisz że siejesz 2XX kg/ha to cie zjedzą i wysrają

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Do końca bym się z Tobą nie zgodził. Jęczmień jary czy też mieszanka zbożowa też da ładny plon.

Pola pod to pozastawiałem i po owies I pod kurydzę w nowym miejscu, wszystko było by ok jak by kuku wcześniej wyschła ,tera wzięłam mniejsze FAO,  po za tym jakie drogie nasiona qq w tym roku,na owies ludzie siejący qq się częściowo przezucą i też podobno nasiiona drogie

Wiecie ja tego nie pochwalam ale podobno tak ludzie tym owszem palą w tych piecach na ekogroszek i na innych forach piszą że 1,5t owsa to tak jakby 1t ekogroszku.,

Nie wiem jak cenią owies ale dlatego że palą to podobno w cenie jest 

14 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Nie jesteś jedyny. Ale weź tutaj napisz że siejesz 2XX kg/ha to cie zjedzą i wysrają

Ty będziesz pryskać axial50 i winetu 30g

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

To ok bo on ma 45g pionoksadena I 5 g czegoś na dwuliścienne w czystym axialu jest 50g pinoksadena I niema nic na dwuliścienne ,nawet przy 30g winetu na czystym mogło by brakować tej substancji co jest w axialu z paka tych 5g.

Choć I tak wydaje mi się że te 30g winetu to nie będzie za mocne na dwuliścienne,niema jak dodać mustanga forte wtedy jest szersze spektrum działania,ale może będzie dobrze i raczej powinno być jak przepuści to nie wiele,może I nic.

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

dlatego pozne lepiej sporo gesciej zasiac, i nie szalec z azotem na wiosne. 

Jak to robisz ze zostaje tylko jedno źdźbło?? 

Opublikowano (edytowane)

Mustang bierze więcej typów chwastów niż winetu i jest mocniejszy na te najpopularnjesze chwasty dwuliścienne,dużo osób go hwali.

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

Jak to robisz ze zostaje tylko jedno źdźbło?? 

Akurat ostatnio nic nie trzeba robic, oprysk na chwasty na jesieni i na wiosne 200 kg saletry, reszte pogoda robi...

tutaj akurat pszenica a nie pszenzyto, ale podobna sytuacja

pszenica_jantarka_l_45fbaf163a550e2da457f3c21c7b8ea7.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

5-6, wczesnie mowilem ze sieje wiecej na slabszych kawalach, bo rzadko siejac wychodzi jak widac.

Ale na lepszych kawalkach jak najbardziej sprawdza sie rzadszy siew

Edytowane przez ahten
  • Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

Jaki plon ?.

Jak byś zasadził brzuski to po 10 latach byś miał niezły zysk sprzedawać na opał .

plon za***isty:)

Odnosnie brzozek/sosny itd to dopiero od 1.5 roku opal ma cene. Wczesniej ludziom nawet po suche i wylomy nie chcialo sie jechac, bo sie nie oplaca.

21 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ciężko żeby pszenica się utrzymała na takiej klasie gleby.

to prawda, ale pszenzyto w tym roku na tej samej ziemi i taka sama rewelacja.

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

5-6, wczesnie mowilem ze sieje wiecej na slabszych kawalach, bo rzadko siejac wychodzi jak widac.

Ale na lepszych kawalkach jak najbardziej sprawdza sie rzadszy siew

5-6 to żyto siać, a nie pszenicę. Bez różnicy ile po siejesz jeśli się wy krzewi to finalnie wykarmi tyle samo. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

5-6 to żyto siać, a nie pszenicę. Bez różnicy ile po siejesz jeśli się wy krzewi to finalnie wykarmi tyle samo. 

tutaj sie nie zgodze bo ostatnie lata, na slabszych glebach, to jest straszna redukcja pedow.

Opublikowano
2 godziny temu, ahten napisał:

Akurat ostatnio nic nie trzeba robic, oprysk na chwasty na jesieni i na wiosne 200 kg saletry, reszte pogoda robi...

tutaj akurat pszenica a nie pszenzyto, ale podobna sytuacja

pszenica_jantarka_l_45fbaf163a550e2da457f3c21c7b8ea7.jpg

W tym roku miałem taką pszenicę po qq późno siana i oddała i tak zadowalające 6,5t(nadrabiala kłosem)przy średnim nawożenie, niestety cierpiała po doglebowce opryskiwacz 1 roo wiec nie bardzo ustawiony;)