Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dopiero przed 17 jako tako się uspokoiło. Jeszcze oczywiście w samym końcu pola awaria. Koło domu wymeczylem. Teraz dwa dni do roboty, a w niedzielę (albo jutro) ma popadać. Niby potem do czwartku pogoda, tylko zimno. Zobaczymy

Opublikowano (edytowane)

1,5 tygodnia od oprysku Snajperem w tym roku jakoś wyjątkowo skutecznie to wygląda , miejsce po zeszłorocznej porzeczce   , a pokażcie jak to wygląda po Bakarze czy Ekspercie

IMG_20221007_181148.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Piękny zielnik.

Mam tylko zdjęcie jęczmienia po bacarze.  Robione na pierwszy liść 

20221007_164814.jpg

O przepraszam, jednak mam Rotondo , zdjęcie z 2.10.2022. Też po bacara trio

20221002_161300_resized.jpg

Opublikowano
k16mk napisał:

1,5 tygodnia od oprysku Snajperem w tym roku jakoś wyjątkowo skutecznie to wygląda , miejsce po zeszłorocznej porzeczce   , a pokażcie jak to wygląda po Bakarze czy Ekspercie  W jakiej fazie stosowałeś Snajpera?

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Piękny zielnik.

20221007_164814.jpg

bardziej chodziło mi o działanie na chwasty istniejące na polu , może w wolnej chwili coś zrobisz 

9 minut temu, rafal25791 napisał:

3 i wychodzący 4 liść

Opublikowano

No widzisz, chodzi o to by ich nie było. Po to stosuje się doglebówki.

Ty wyhodowałeś kapustę i cieszysz się że chlorofil gubi.

Ja cieszę się że wcześnie doglebówkę podałem i nie dopuściłem do wzrostu siewek 

Opublikowano
Dnia 19.09.2022 o 01:55, SawekBraczyk napisał:

?Ja bym myślał 1l tego Chlorotoluron dać do Expert lub Trinity wezmę zamiast Expert z Lentipur , i taniej wyjdzie . 

Stosowanie samego  Lentipur badz  snajpiera  ma sens czy lepiej z czymś  połączyć? ? 

Opublikowano
6 godzin temu, k16mk napisał:

bardziej chodziło mi o działanie na chwasty istniejące na polu , może w wolnej chwili coś zrobisz 

3 i wychodzący 4 liść

U PRAWDZIWYCH rolników nie dopuszcza się do tego żeby chwasty tak wyrosły 

• Like 4
Opublikowano
Agrest napisał:

Piękny zielnik.

20221007_164814.jpg

Ile siałeś roślin na m2 w terminie Rotondo? chce po niedzieli zasiać po qq i myślę czy 300 roślin nie będzie za dużo bo Rotondo pięknie się krzewi A ja jestem zwolennikiem rzadszego siania

Opublikowano

Na zdjęciu 280szt. C2.

W ubiegłym roku C1 250szt i miało nawet po 12 rozkrzewień.

Opublikowano
14 godzin temu, MichalP napisał:

Stosowanie samego  Lentipur badz  snajpiera  ma sens czy lepiej z czymś  połączyć? ? 

Snajper to już jest połączony. Ctu z dff. U mnie taka mieszanina wykonana samodzielnie nie zostawia nic oprócz perzu i skrzypu. Odkąd zacząłem używać wałów posiewnych, nie wiem co to poprawki, bo przy grudach na glinach różnie bywało.. Kiedyś dodawałem tribenuron, ale okazuje sie zbędny. Po zimie i w żniwa:

IMG_20220327.jpg

IMG_20220728.jpg

Opublikowano (edytowane)

Robiłem analizę gleby i koło domu gdzie poszlo 6.5-7t Morawicy podskoczyło o 1, może ciut więcej. Tu też co roku szedł obornik/gnojówka. Zawartość fosforu jest wszędzie wysoka. Za to na drugiej działce poszło po 3-3.5t Morawicy i tutaj pH podskoczyło mało co i jest poniżej 5. Magnez wysoki/bardzo wysoki. Potas średni. Fosfor leży i kwiczy - niski/bardzo niski. Od kiedy tam uprawiam, to co roku npk szedł mniej więcej pod przewidywany plon. Po poprzednich badaniach sypalem jeszcze parę razy superfosfat. Słoma całą zawsze zostawała na polu. Jak sialem jakieś wynalazki poplonowo parę razy, to też zostawały całe. Fosfor w tych badaniach wyszedł jeszcze gorzej niż w poprzednich.

Jak dobrze kombinuje to wapno, wapno i jeszcze raz wapno. Ale czym doraźnie można ratować ten fosfor? Tylko oprysk, czy pogłownie jakiś nawóz się nadaje? Czy jak zakwaszona gleba to i tak nic nie da i to co miałbym w jakiś nawóz inwestować, to dołożyć do wapna?

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, piotr19973 napisał:

Pany Posiałem pszenżyto na nowym kawałku i pojawił się miejscowo perz da się to jakoś teraz zwalczyć? Pszenżyto siane 2tyg temu już jest na wierzchu.

Apyros by go przyhamował

Opublikowano
soltys48 napisał:

6 godzin temu, k16mk napisał:

3 i wychodzący 4 liść

U PRAWDZIWYCH rolników nie dopuszcza się do tego żeby chwasty tak wyrosły 

Czyli prawdziwi rolnicy kukurydzę pryskaja tylko doglebowo ? ciekawe teorie.