Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tadeus praktycznie wykłoszony, ale urwica mnie bierze. Kupiony kwalifikat a na oko 10% domieszką  innej odmiany i to najpewniej w typie żytnim bo jest 20cm wyższe. Kłosy pszenicy też będą. 

Czy w tych centralach jest jaka kolwiek kontrola materiału siewnego? Pole wygląda paskudnie. Miało iść na siew jako c2 ale trochę bez sensu

Opublikowano

A myślałem, że tylko u mnie coś się innego pojawiło. Z której centrali brałeś? Moje z Warszawy i pierwszy raz coś takiego się trafiło, fakt, że pierwszy raz Tadeus.

Opublikowano
15 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Lancet się nie sprawdził?? czegoś nie wziął?

Pisałeś że spali to wolę nie ryzykować

A niech leży do przyszłego roku 😉 a tera może by co innego jeszcze kupić

8 minut temu, Agrest napisał:

Tadeus praktycznie wykłoszony, ale urwica mnie bierze. Kupiony kwalifikat a na oko 10% domieszką  innej odmiany i to najpewniej w typie żytnim bo jest 20cm wyższe. Kłosy pszenicy też będą. 

Czy w tych centralach jest jaka kolwiek kontrola materiału siewnego? Pole wygląda paskudnie. Miało iść na siew jako c2 ale trochę bez sensu

Też miałem taki przypadek że w workach był syf jak by to były zmiotki z magazynu ...

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

A myślałem, że tylko u mnie coś się innego pojawiło. Z której centrali brałeś? Moje z Warszawy i pierwszy raz coś takiego się trafiło, fakt, że pierwszy raz Tadeus.

Właśnie nie pamiętam. Nie wiem czy na fakturze będzie

Opublikowano
23 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Potrzebuje jakiś oprysk żeby teraz jeszcze pojechać na chwasty 

Da radę jeszcze czymś żeby zboża nie przypalić ?

IMG_20220525_201530.jpg

Panie takie rzadkie, koś to dla bików na zielono albo glifosat

Opublikowano
30 minut temu, TheraRolnik napisał:

Potrzebuje jakiś oprysk żeby teraz jeszcze pojechać na chwasty 

Da radę jeszcze czymś żeby zboża nie przypalić ?

IMG_20220525_201530.jpg

Ło panie. Tak sucho czy co do uja? 

9 minut temu, Agrest napisał:

Właśnie nie pamiętam. Nie wiem czy na fakturze będzie

Na etykiecie powinno być skąd jest. 

Opublikowano

Nareszcie u mnie popadało a nawet przez chwilę lunęło , Tadeus się praktycznie wykosił może coś z niego jeszcze będzie bo rośnie w oczach !!! 😁

IMG_20220525_185722.jpg

IMG_20220525_185822.jpg

Opublikowano
5 minut temu, jacor73 napisał:

Na fakturze to raczej nie będzie, worek albo etykieta.

Znalazłem worek.

Masz rację - CN Warszawa. 

Etykiety klejone tak że przy otwieraniu worka rwiesz całą etykietę i staje się nieczytelna.

Mam też rotondo I tam etykieta klejona na środku worka.

1 minutę temu, k16mk napisał:

Nareszcie u mnie popadało a nawet przez chwilę lunęło , Tadeus się praktycznie wykosił może coś z niego jeszcze będzie bo rośnie w oczach !!! 😁

IMG_20220525_185722.jpg

IMG_20220525_185822.jpg

Czyli też masz materiał pomieszany🤣

Opublikowano

Tylko ile skosisz? Tonę? Półtorej? Na takich ziemiach to żyto siać i tyle. 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Czyli według tego to połowa ornego powinna być obsiana żytem 😉

No niestety , ale ciekawe czy taki piach czy ziemia głodna ?

A tam rosło coś oprócz zboża moze czas na inną roślinę ?

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Znalazłem worek.

Masz rację - CN Warszawa. 

Etykiety klejone tak że przy otwieraniu worka rwiesz całą etykietę i staje się nieczytelna.

Mam też rotondo I tam etykieta klejona na środku worka.

Czyli też masz materiał pomieszany🤣

pewnie też , ale myślę że bardziej przez suszę są wyższe i niższe źdźbła.

Opublikowano

Na pewno nie przez suszę. Zwłaszcza na zdjęciu to jest kłos w typie żytnim. Stąd bardzo duża liczba pięterek

1 minutę temu, k16mk napisał:

pewnie też , ale myślę że bardziej przez suszę są wyższe i niższe źdźbła.

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Na pewno nie przez suszę. Zwłaszcza na zdjęciu to jest kłos w typie żytnim. Stąd bardzo duża liczba pięterek

Tadeus siałem ze swojego rozmnożenia więc na pewno coś się mogło domieszać  choć z kolei żyta nigdzie nie widać , kosiłem go po Belcanto które na żytnie mnie nie wygląda ???

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Też mam tadeusa z centrali i też zanieczyszczone , pole po jęczmieniu ozimym myślałem że będzie sporo jęczmienia, a okazało się że jęczmienia nie ma wcale . Co ciekawe kolega pracujący w coboru mówił, że w ich takich własnych doświadczeniach najlepiej plonują 3  lub więcej odmian

wymieszanych ze sobą ,dla oka to nie wygląda ,ale  plon się zgadza.