Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja tu się cieszę, że mi zboże ruszyło, trochę mi lżej na duszy (może nawet jutro pójdę ciągnik robić), a ten się o kamienie przyczepił 😅

A na poważnie, to tak - takie największe pojechałem zebrać. Cały czas coś miałem do roboty i na kawałku koło domu ze 2tyg temu pozbierałem, a na tym słabszym dopiero dziś się zebrałem.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Hobby jak każde inne, choć wolę grzyby zbierac🤭😉

Opublikowano (edytowane)

Miałem robić ciągnik, ale że mi jeszcze na niego wkurw nie przeszedł (a grzybów nie ma) to pojechalem na pole. Dużo nie nazbierałem, ale że zboże się poprawiło, to chociaż troszkę zlosc ostatnich dni mi przeszła. Także same plusy 🙃

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Hobby

A tak a propos hobby. W tamtym roku jakoś zima w nocy w robocie jeździmy i jedzie auto z naprzeciwka. Zatrzymujemy, a tu chłopak od nas z roboty - cały się trzęsie, szron na brwiach itd. Pyta "ile jest mrozu", my że "-26", na to on "to to to dlaaategooo taaak ziimnooo byyllllo na ambooonie" 😅

Edytowane przez daron64
Opublikowano
14 godzin temu, witejus napisał:

Nie dało się po ludzku  tego nagrać ?niewiele widać

Nagrywane na własne potrzeby, a nie na ten portal. Jak kieruje telefon na dół to widać strumień wody tylko po prostu tu jest gorsza jakość i może tak nie być to widoczne

Opublikowano

W piątek coś popadało, zboża ładnie idą, mają ładny ciemny kolor. Martwią mnie tylko chwasty w pszenżytach, bo 30.04 poszło Fundamentum, ale w nocy po zabiegu było w okolicach 0 stopni, trochę zbledły ale słabo to wygląda.

IMG_20220517_170428.jpg

Opublikowano

Ja też w poniedziałek robiłem poprawki przeoczyłem chabra a już równa się z pszenżytem , znaczy na jednej działce jest na drugich czysto. Tribenuran metylu poszedł , tylko zastanawiam się co by się stało jakby było po czasie , Bo używać do liścia flagowego (bbch 37) a on już jest , czyli w czas czy po ? 

Opublikowano
8 godzin temu, sebe1033 napisał:

co by się stało jakby było po czasie , Bo używać do liścia flagowego (bbch 37) a on już jest , czyli w czas czy po ? 

Któregoś roku na jednej działce długo nie byłem, zajezdzam a tam chabra nawalone od groma, a pszenżyto już w drugim końcu pola (sianym kilka dni wcześniej) zaczynalo pylić. Pojechałem do sklepu i jakiś oprysk mi dał chłop (za diabły nie pamiętam co), według ulotki dawno po terminie, ale mówił że jak nie kwitnie, to będzie ok. No i faktycznie tak było.

A jeszcze wczoraj jak łaziłem to gdzieniegdzie znalazlem żyto, to na tym słabszym kawałku miało 16pieterek, a na tym lepszym 19. Ciekawe jaka różnica będzie w pszenżycie

Opublikowano

To dobrze mogę spać spokojnie 😃 , tylko znów zimno teraz dowaliło , u mnie na wiosce nie bo ok 1 C , ale wczoraj niżej położone miasto to szyby gdzie niegdzie skrobali .

To czemu na etykiecie żaden środek nie ma rejestracji za późno i się nie rozłoży środek ? Bo że ta sama substancja w różnych firmach ma inne uprawy tzn każda na pszenice , a pszenżyta i żyto to co druga zarestrowana to już inna sprawa

Opublikowano

Podejrzewam, że w głównej mierze chodzi o koszty rejestracji.

W nocy byłem w robocie, to było na plusie. Choć gdzieś w drugim końcu gminy niby siwo na trawie

A zgadnij @Agrest co robię teraz 😁

Opublikowano

Pewnie realizujesz swoje hobby - zbierasz kamienie🤭

Opublikowano

Ty to jednak łebski facet jesteś 😅 w ostatnich ścieżkach się nie wyrobiłem wczoraj, bo wywiadówka u córy. No ale pozbierane. Roboty od uja, a kupka malutka. 

Można iść ciągnik znowu rozbierać. Zbieranie kamieni było bardziej odprężające.

Opublikowano

Może przyprowadź ten ciągnik, to ja Ci go zrobię, a Ty mi wyzbierasz kamienie.

W kwestii przenżyt i innych, to stłukłem termometr i nie mam gorączki. Nie chodzę.

Opublikowano

To, co nie działało - działa, ale inny problem się pojawił, ale mniej stresujący, także to się na spokojnie mam nadzieję ogarnie. Także musisz kogoś innego szukać :)

Opublikowano (edytowane)

A no to spoko, bo ja to wiesz... od żniw koło od przyczepy robię. Do tej pory zrobiłem tyle, że podniosłem lewarkiem. Taki ciągnik to trzeba by liczyć w latach. Być może nawet świetlnych, a tyle to pewnie nie chciałbyś czekać.

Przypomniało mi się jak robiłem traktor... C-330. Kupiłem zaczep dolny, bo jakaś samoróbka była, ogólnie do kitu. Biorę się za zakładanie tegoż zaczepu. Ale tak poruszałem tym, tamtym. To żle, tamto nie bardzo. Skończyło się na tym, że rozebrałem cały traktor łącznie z silnikiem, do ostatniej śrubki. Porobiłem wszystko co trzeba, wspomaganie od Lublina jeszcze dostał, nowe opony, malowanie.  A kurna zaczep tylko miałem założyć.

Edytowane przez slavvek
Opublikowano (edytowane)

Porównanie Melomana do Tadeusa

IMG_20220518_191010.jpg

IMG_20220507_185944.jpg

i widzicie jeszcze ja pryskałem 22marca niby za wcześnie , niby mróz , miałem poprawiać , oprysk tylko za 36 zł i u mnie czyściutko !

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

I N oczywiście identycznie w obydwu? ;)

I mówisz, że dawka 0,25 Pixxaro czyści zeszłorocznego chabra? Czy nie masz chabra? Bo jak masz, to ktoś tu nam każe lać 2x tyle. To jest kradzież zuchwała, i to się nadaje do prokuratury.

Jak pryskałem za słupem  Mustangiem Forte plecakiem w kwietniu, a był niespodziewany przymrozek dzień po, to jak najbardziej chwasty wzięło. Zboże też. Długo było jasne i niższe. Także ten.

Opublikowano
14 godzin temu, slavvek napisał:

Taki ciągnik to trzeba by liczyć w latach. Być może nawet świetlnych, a tyle to pewnie nie chciałbyś czekać.

U mnie podobnie. Ten ciągnik od października stoi 😅 Sam się czasami zastanawiam czy końca swoich remontów dozyje