Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, krilan06 napisał:

Dlaczego aż tyle? No chyba że mtz wysoka

Mtz 48g siła kiełkowania około 80%. Trzeci raz siane, to trafiają się i połówki, więc zwiększyłem normę. Zobaczymy co to będzie. 

Opublikowano
VonVegans napisał:

No i ja posiałem na 5i6kl wczoraj.dzis ładnie popadało.a podczas siewu nic nie było widać,tak się kurzyło

udaje Ci się pszenzyto na 6 klasie? Mi się może z raz albo dwa udało. A tak to widzę żyto w miarę niezawodne. Tylko ze u mnie piachy

Opublikowano
MrElQk napisał:

Zasiane wczoraj Belcanto C3 na V kl. w ilości 220 kg na ha, zaprawione Flutrixem. Stanowisko po mieszance jarej, drugi rok na oborniku, przedsiewnie 200 kg polifoski 6. Pierwszy raz zasiałem pszenżyto 3 rok po kwalifikacie. Niby żyta bardzo mało się trafiało, a koledzy sieją nie raz C3? Jak tak to jakie doświadczenia? 

Belcanto na V klasie- odważne posunięcie. ja siałem Borowika jako C4, sypać sypało ale będą już obce nasiona żyta i mogą być problemy na ewentualnym skupie. wydaje mi się że odmiany w typie żytnim szybciej się 'wyradzają' i szybciej pojawia się w nich żyto. sam w tym roku sieje Carmelo C3 i już widzę że będzie żytko

VonVegans napisał:

Pierwszy raz sieje na 6kl.w tym roku by było bo padało często.jak susza co na tej mojej 6kl nic nie urośnie.

woda to podstawa ale bardzo dużą rolę odgrywa tutaj odmiana, tylko i wyłącznie w typie żytnim

Opublikowano

U mnie nawet jeszcze nie poorane pod pszenżyto. Koło domu został z hektar, ale już nic się robiła, to myślę pierniczę, rano sobie skończę, a wczoraj cały dzień deszcz 🤦 nie wiem jak tam teraz wjechać. 

Takie pytanie odnośnie wieloskladnika. Ile sypnąć na dzialke po owsie - słoma cała została na polu + było wilgotno i duzo ziarna skielkowalo, w zasadzie po talerzowce jak oralem, to była murawa, zasobność w pk wysoka/bardzo wysoka, dane na część gnojówka ~10tys/ha, a na część obornik ~30t/ha. Plon tak realnie jak dotąd w najlepszych latach koło 6t, więc w taki chciałbym celowac.

Byłem wczoraj na składzie, to mieli tylko lubofoske 3/10/20.

Opublikowano

Tak sobie myślę, czy weź może zostaw te górki czy dołki, jeśli uda się wreszcie przejechać to szma talerzówka I agregat z siewnikiem. Urosnąc urośnie i tak. Jak ci w orkę doleje to wtedy będziesz czekał wiosny,  albo jak wysuszy to stalińcem będziesz kruszył bryły.

A może ma ktoś usługę z dobrym agregatem?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Nic nie dawaj. 

No zawsze coś tam sypałem, ograniczałem, ale sypałem. Wczoraj tak siadłem czytać ile czego co wnosi i zasnąłem 😅

2 godziny temu, Agrest napisał:

Tak sobie myślę, czy weź może zostaw te górki czy dołki, jeśli uda się wreszcie przejechać to szma talerzówka I agregat z siewnikiem. Urosnąc urośnie i tak. Jak ci w orkę doleje to wtedy będziesz czekał wiosny,  albo jak wysuszy to stalińcem będziesz kruszył bryły.

A może ma ktoś usługę z dobrym agregatem?

Część górek już poorane. Wszystko stalerzowalem. Talerzowka to niestety za mało - wysoko kosilismy i dobrze tego nie przerabia. Agregatu dobrego to niestety brak. Znaczy mają obszarniki, no ale oni w siewach są w takiej samej d*pie jak ja. Wujek na bierny grano, parę razy mi siał jak zaczynałem gospodarzyć, to po samej talerzowce też nie przejdzie

A jeszcze kwestia ziarna do sprzedaży. Zboże nic nie podeschlo. Ostatnie próbki jakie woziłem na skup miały >15 i gęstość ~62 (nigdy poniżej 70nie sprzedawałem :/),l. Teraz pozbyłem się owsa i rozsypalem płycej to pszenżyto. No i teraz myślicie, że wystarczy je parę razy przeszuflowanc? Koleś na skupie już mówił "ooo jak 15 to i jakis robak się zaraz znajdzie" i się cieszy :/

Edytowane przez daron64
Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Belcanto na V klasie- odważne posunięcie. ja siałem Borowika jako C4, sypać sypało ale będą już obce nasiona żyta i mogą być problemy na ewentualnym skupie. wydaje mi się że odmiany w typie żytnim szybciej się 'wyradzają' i szybciej pojawia się w nich żyto. sam w tym roku sieje Carmelo C3 i już widzę że będzie żytko

woda to podstawa ale bardzo dużą rolę odgrywa tutaj odmiana, tylko i wyłącznie w typie żytnim

Wiem, że Belcanto to raczej na IV kl. zalecane, ale miałem do wyboru jeszcze Octavio.  W tym roku zasiałem swoim ziarnem, a z doświadczenia i obserwacji wiem, że Octavio ma jeszcze większe wymagania. Miałem brać kwalifikat ale u mnie dostępne były tylko odmiany w typie pszennym, a że mam w tym roku słabszą działkę pod pszenżyto to zrezygnowałem z zakupu. Chciałem zakupić Avokado albo Carmelo ale nie było. Wogóle odmiany Carmelo to już chyba nigdzie nie można dostać w tym roku. 

Opublikowano

Mtn x ilość sztuk na m2 / zdolność kiełkowania i wiesz ile wysiać.

Ja wysiałem już 255szt co dało 101kg.  

280 -300szt u ciebie powinno być ok

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, daron64 napisał:

A jeszcze kwestia ziarna do sprzedaży. Zboże nic nie podeschlo. Ostatnie próbki jakie woziłem na skup miały >15 i gęstość ~62 (nigdy poniżej 70nie sprzedawałem :/),l. Teraz pozbyłem się owsa i rozsypalem płycej to pszenżyto. No i teraz myślicie, że wystarczy je parę razy przeszuflowanc? Koleś na skupie już mówił "ooo jak 15 to i jakis robak się zaraz znajdzie" i się cieszy :/

Praktycznie nie dosuszysz tego nigdy łopatą, a jak przestaniesz szuflować , to zaraz będzie go czuć stęchlizną, o robactwie nie wspomnę.

47 minut temu, Agrest napisał:

Mtn x ilość sztuk na m2 / zdolność kiełkowania i wiesz ile wysiać.

Ja wysiałem już 255szt co dało 101kg.  

280 -300szt u ciebie powinno być ok

Uważam że zbyt mało, zależy jeszcze jaka ziemia i głównie przedplon, ale po zbożach rzadzizna, a zwłaszcza na piachu.

Jak jest w zaleceniach 130-150, to przynajmniej poza tą granicę nie schodzić.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
12 minut temu, deSilva napisał:

Praktycznie nie dosuszysz tego nigdy łopatą, a jak przestaniesz szuflować , to zaraz będzie go czuć stęchlizną, o robactwie nie wspomnę.

Ehh, nie pocieszyles mnie. Liczyłem że z tydzień jenpoprzerzucam, trochę zbije wilgotność i się go pozbędę. Z taką wilgotnością i gęstością też pewnie wezmą, tylko ciekawe za jaką kwote

Opublikowano
1 godzinę temu, piotr19973 napisał:

Mam w planach jutro jechać po materiał siewny. Ile siejecoe pszenżyta rotondo na hektar? Bo nie wiem ile mam tego kupić. 150kg nie będzie przy mało? Planowany siew na 25 września.

Zależy od mtz, ale Rotondo zazwyczaj ok 140kg w zupełności wystarczy

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, daron64 napisał:

Ehh, nie pocieszyles mnie. Liczyłem że z tydzień jenpoprzerzucam, trochę zbije wilgotność i się go pozbędę. Z taką wilgotnością i gęstością też pewnie wezmą, tylko ciekawe za jaką kwote

Co Cię będę oszukiwał jak już nie raz w życiu to przerabiałem i nie pamiętam żebym cokolwiek dosuszył. Kilka dni przerwy od łopaty i kurz i smród. A jak nie będzie przerwy, to i tak końca przerzucania nie będzie widać.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

To super partia ci się trafiła. Mój zk 89%, 42,47g 231zł

1 godzinę temu, deSilva napisał:

Uważam że zbyt mało, zależy jeszcze jaka ziemia i głównie przedplon, ale po zbożach rzadzizna, a zwłaszcza na piachu.

Jak jest w zaleceniach 130-150, to przynajmniej poza tą granicę nie schodzić.

Miało być 280 szt ale poślizg koła widać był spory a nie uwzględniłem w próbie

Choć powierzchni pola też pewien być nie mogę bo miedze jak paragraf 2,5km długie.

Stanowisko po łubinie.

Powinno być ok, zwłaszcza przy tak wczesnym siewie

Opublikowano

Pytanie do znawców tematu. Tadeus niby teoretycznie ma większe wymagania niż Avocado a jak w praktyce z tym jest? Mam działkę w kształcie prostokąta ( ok 4 kwadraty przy sobie ) i założenie było żeby na dobrej części zasiać Tadeusa a na piasku ( 5 kl) Avocado. Działka jest ok 10 km od domu i nie nawożę tego obornikiem. Ostatnie 2 lata ciąłem słomę i zostawiałem na polu. 

Nie widzi mi się takie dzielenie, może zmieszać te dwie odmiany i posiać na całości od razu?