Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, farmerss34 napisał:

Pszenżyto nie krzewi się na wiosnę ? a to dobre . chyba nie siałeś pszenżyta  jeszcze .spokojnie można siać  w póżnych terminach , aby dać  tylko szybko  pierwszy azot  na wiosnę  i jest ok.  ja siałem po QQ  w tamtym roku  na mozajce  4 listopada plon 5 t

Nie krzewi się tak jak pszenica, a bardzo szybki azot i większa dawka przy późnym siewie to podstawa. No rzeczywiście 5 ton to rewelacja, nie wiem czy się chwalisz czy narzekasz. 

Opublikowano

Koledzy u Was też jest taki problem z dostępnoscią odmiany Avokado? Ja okolice Ostrołęki i Ostrowi Maz. U nas nigdzie dostać jej nie można. Wszędzie tylko Belcanto i Melomana wciskają. W internecie też ciężko z dostępnością, i jeszcze koszt przesyłki. Potrzebuję jakiejś odmiany na słabe gleby. 

Opublikowano
1 godzinę temu, MrElQk napisał:

Koledzy u Was też jest taki problem z dostępnoscią odmiany Avokado? Ja okolice Ostrołęki i Ostrowi Maz. U nas nigdzie dostać jej nie można. Wszędzie tylko Belcanto i Melomana wciskają. W internecie też ciężko z dostępnością, i jeszcze koszt przesyłki. Potrzebuję jakiejś odmiany na słabe gleby. 

Belcanto polecam. W tym roku chyba wszystko ta odmiana posieje jak nie będzie problemu z dostępnością

Opublikowano

U mnie północne Mazowsze Avokado słabo wyszło - jakieś 4t/ha max. Siane na dzierżawcę, ziemia kwaśna i pewnie dlatego taki wynik. Rozmawiałem z sąsiadem to posiał 6 odmian pszenżyta i najlepiej sypało Salto, u nas Grenado fajnie wyszło - 6t/ha, Probus też ok. Zamówiony juz tadeus i zastanawiam się nad dwiema innymi odmianami, gleby lekkie IV-V klasa

Opublikowano

Ja w tym roku miałem pszenżyto drugi rok po kwalifikacie Octavio około 0,9 ha i Belcanto 0,6 ha zasiane obok siebie. Razem skoszone dały ponad 7 ton. Klasa ziemi IVb-V, nawożenie niecałe 100N. Teraz pod pszenżyto mam działkę kl. V miejscem VI, drugi rok na oborniku, przedplon owies z jęzmeniem pH ustabilizowane 2 lata temu poszło 6 t wapna magnezowego na 1,20 ha. Belcanto potrzebuję trochę lepszej gleby ta IVa musi być. Teraz chcę coś na słabe gleby, Melomana i Borowika miałem i tak sobie wspominam. Może trzeba będzie jeszcze spróbować raz z tym Melomanem na takiej ziemi. 

Opublikowano

Również to zauważyłem. Tak czy siak zamówiłem dzisiaj kwalifikant Probusa na rozmnożenie, miałem szukać jakiejś nowej odmiany, ale w tym roku zaskoczył mnie na plus, w monokulturze, na mozaice (od III do V klasy) tam gdzie dopilnowałem grzybówki sypnął 7.2 t/ha, ziarno naprawdę ładne, pośladu mała ilość, więc jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

To ładnie.

Ja zmieniłem decyzję i zamiast pszenżyta sieję jęczmień.

Plan jest zakupić jakieś nowe pszenżyto na 1ha

Opublikowano
20 minut temu, drobny napisał:

A tak nawiasem czemu Probusa nie ma w rankingu coboru jak i pdo ?

A był?

1 minutę temu, Agrest napisał:

To ładnie.

Ja zmieniłem decyzję i zamiast pszenżyta sieję jęczmi

To spróbuj sześciorzędowy

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

To ładnie.

Ja zmieniłem decyzję i zamiast pszenżyta sieję jęczmień.

Plan jest zakupić jakieś nowe pszenżyto na 1ha

Mój rekord, podejrzewam, że byłoby jeszcze troszeczkę lepiej, jakbym przed deszczami skosił, po deszczach gęstość spadła, no ale cóż... i tak jestem bardzo zadowolony.
Też się zastanawiałem nad jęczmieniem, bo z tego co mi mówili, to u nas bardzo dobrze sypał w tym roku, ale z nowości wystarczy mi rzepak na ten rok 😂

Opublikowano

Ponoć dziś dzień wróżebny.  Północny wiatr i ziąb wróży srogą zimę, a to może wróżyć przesiew jęczmienia na wiosnę.

5 minut temu, Strongman napisał:

No Sandra tobie w głowie:D

Jakoś to imię mi się nie podoba, ale jęczmień ok.