Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Wojtas4p napisał:

Witam. Przenżyto się kłosi a T2 z pewnych powodów jeszcze nie zrobione. W moich okolicznych sklepach jak się pytam o Priaxor to brak. Soligor jest najbardziej dostępny ale czy to jest godne uwagi. Czy cos dorzucić do tego np. azoksystrobine?

godny uwagi chociaż biorąc pod uwagę co ma i w jakich ilościach to drogi. Priaxor był by lepszy. aaalbo zrób mieszaninę 125g protio + 125g azoksy / 150-200g tebu + 125g azoksy

wille napisał:

Meloman

w Melomanie kozacki kłos 😃💪

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

na polu potrafi się dużo zmienić w 3 dni.Wien c takie częste obserwacje to nie zły pomysł.

Masz rację tylko po tych zdjęciach, wnioskuję że to się nie stało w ciągu 3 dni

Opublikowano

Tak się przyglądam tym fotografiom to łudząco podobne do fest kwasu.  

Opublikowano
1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

to trzeba zyto siac.cJa sie wylecztlem z pszenzyta ozimego . Tylko jare jak coś. Ale na słabych ziemiach to bardziej w zyto wszedłem. Zawsze coś tam uleci.

Mówisz żyto po życie przez całe życie? ;) Jak gleba piach i podglebie piach, to wody nie ma zapasu i jak nie pada 2 tygodnie a grzeje wszystko przypali. Z VI klasą już dałem sobie zupełnie spokój, samosiejki porosły i grzyby się tylko zbiera na dawnych polach. V klasę jeszcze uprawiam, i w tamtym mokrym roku nawet owies bardzo dobrze się udał, więc człowiek się łudził... a teraz wody brakuje i lipa. Fakt, żyto jeszcze najlepiej sobie radzi i będę obsiewał na przyszły sezon.

Opublikowano

Ja początkowo się bałem żyta bo jak jeszcze ojciec uprawiał to w zasadzie zyto było na slome siane. Owies na piachu to w zasadzie loteria. jak trochę suszy to już lipa. A zyto w zasadzie jakoś wychodzi. I pszenzyto jare 2 lata z rzędu też się obroniło lepiej od zimowego. Jednego roku miałem na tych moich piachach zyto i owies. Zyto ladnie sypalo A owies szkoda było kosic .

Opublikowano

U mnie już susza nic nie daję.

O moczniku możesz zapomnieć, nim zacznie działać to roślina liście zgubi.

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

kurcze trzy zabiegowa ochrona w psieżytku 🙆 każdy idzie na rekord 🙆

Taki rok. Ale i tak wolę wydać te 130-150 zł na hektar  i spać trochę bardziej spokojnie niż w żniwa plewę kosić...

Opublikowano

Ktoś się chyba bardzo dobrze bawi przy tych prognozach pogody. Sprawdzałem w piątek rano w trzech prognozach, to do wtorku bez opadów. Pojechałem skosić łąkę. Wracam, patrzę: deszcz na sobotę. Siano nie schnie, ale podlewa mi pszenżyto. Bardzo śmieszne. W maju 4 razy na tylko prognozach deszczu się skończyło. Rano o 8:00 prognoza 2mm, o 10:00 8mm. Jak dla tych synoptyków jest to za trudna praca, to niech idą do zamiatania ulic, przynajmniej będzie z tego jakiś pożytek.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

Jakbyś się podzielił wiedzą o plonie jaki odda byłbym bardzo wdzięczny. 

Ja nie Jackowski.🤷‍♂️ Ale  po żniwach chętnie ci odpowiem.

Opublikowano
5 godzin temu, Uszek1988 napisał:

pszenzyto na górkach już siada wystarczyło 5-6 dni powyżej 20°C...

Kiedy ostatni deszcz? U mnie we wtorek przeszła ulewa. A tak na marginesie - jakie fungi stosujeszcz w łubinie? 

Opublikowano
krilan06 napisał:

5 godzin temu, Uszek1988 napisał:

pszenzyto na górkach już siada wystarczyło 5-6 dni powyżej 20°C...

Kiedy ostatni deszcz? U mnie we wtorek przeszła ulewa. A tak na marginesie - jakie fungi stosujeszcz w łubinie? 

zeszłej środy 5mm spadło i dziś rano 2mm. epoksykonazol ok 100g na ha łubin przed kwitnieniem jest.