Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Mariu napisał:

A ja sialem tomko Fredro rotondo meloman salto i porto. Najlepiej mi się podoba salto chociaż tak mączniak go nie morduje i zimuje dobrze. Teraz mam salto, porto, rotondo. I najgorzej wygląda rotondo i najgorzej przezimowało. 

i u mnie Salto dobrze wychodziło

Opublikowano

Badane 3 lata temu to średnia zasobność. W zeszłym roku kukurydza to nie było widać braku magnezu, obok pszenżyto ozime to tego niema.  

Bo niewiem czy to jakiś grzyb czy magnez... To bym to przeleciał mocznik siarczan i dr green

Opublikowano

Panowie , dlaczego kategorycznie nie zabronicie mieszania oprysku od grzyba z np. siarczanem magnezu , odżywką i mocznikiem , miałem piękną flagę na pszenżycie a po takiej właśnie mieszaninie końcówki pomarańczowe , ostatni raz mieszam , w tamtym roku domieszałem kristalonu do chwastoksu też nie wolno bo chwasty polepszyły się po zabiegu . Nigdy więcej nie domieszam do grzybówki nawozów , mam nadzieję że to przypalenie nie wpłynie na plon bo pszenżyto rotondo piękne było .

• Root Admin
Opublikowano

A może to tylko kwestia reakcji na fungicyd? No ale zawsze wszelkie domieszki mogą pogorszyć sytuację. Ja już mocznika nie używam chyba z 5 lat, wolę sypnąć 10-20kg saletry więcej, czy tam rozlać o tyle więcej rsm niż dodawać mocznik do oprysku. A już nie daj boże pryskać w gorąco

• Like 1
Opublikowano

Witam, planuje zastosować dziś grzybówke Priaxorem. Moje pytanie czy mogę dorzucic np. Foliq Aminovigor ( czyli Mikro) lub Ashasi jeżeli pszenżyto jest w fazie kłoszenia a przed kwitnieniem? Czy może nie ma co dorzucać i jechać solo?  

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie , dlaczego kategorycznie nie zabronicie mieszania oprysku od grzyba z np. siarczanem magnezu , odżywką i mocznikiem , miałem piękną flagę na pszenżycie a po takiej właśnie mieszaninie końcówki pomarańczowe , ostatni raz mieszam , w tamtym roku domieszałem kristalonu do chwastoksu też nie wolno bo chwasty polepszyły się po zabiegu . Nigdy więcej nie domieszam do grzybówki nawozów , mam nadzieję że to przypalenie nie wpłynie na plon bo pszenżyto rotondo piękne było .

W tym roku na flagę poszło 4% mocznik+ 4% siarczan + dwa fungicydy. Zero widocznych skutków ubocznych.

Ale tu najważniejsza temperatura wody i stosowania. Wodą z mocznikiem powinna być przygotowana kilka godzin wcześniej a oprysk wieczorem.

Jak zrobiłeś wodà o temp 10 stopni I na słońce to efekt przypaleń murowany

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

A może to tylko kwestia reakcji na fungicyd? No ale zawsze wszelkie domieszki mogą pogorszyć sytuację. Ja już mocznika nie używam chyba z 5 lat, wolę sypnąć 10-20kg saletry więcej, czy tam rozlać o tyle więcej rsm niż dodawać mocznik do oprysku. A już nie daj boże pryskać w gorąco

Dokładnie taki był plan bez odżywek i nic nalistnie no ale przed siewnie poszło tylko 200 kg polidap bez soli i magnezu i uznałem że nalistnie dokarmię siar, mag . i  46 % potasowej odżywki i wyszła d*pa z tego , może zaraz po krzewieniu było strzelić nie na flagę 

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dokładnie taki był plan bez odżywek i nic nalistnie no ale przed siewnie poszło tylko 200 kg polidap bez soli i magnezu i uznałem że nalistnie dokarmię siar, mag . i  46 % potasowej odżywki i wyszła d*pa z tego , może zaraz po krzewieniu było strzelić nie na flagę 

Takie rzeczy to najlepiej w fazie strzelania w źdźbło bo teraz to już moim zdaniem za wiele nie pomoże

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

W tym roku na flagę poszło 4% mocznik+ 4% siarczan + dwa fungicydy. Zero widocznych skutków ubocznych.

Ale tu najważniejsza temperatura wody i stosowania. Wodą z mocznikiem powinna być przygotowana kilka godzin wcześniej a oprysk wieczorem.

Jak zrobiłeś wodà o temp 10 stopni I na słońce to efekt przypaleń murowany

wyjechałem pryskać 17, 30 godz. , woda raczej chłodna . Te przypalenia to jaki będą miały skutek ?

Opublikowano
3 minuty temu, Daniel770 napisał:

Od brzegu 5klasa dalej 4klasa.

1.03 200kg / saletrosan 

Koniec marca 280kg/he saletrą

To ładnie. Pierwszy rok siejesz tą odmianę ? Jak z plonowaniem ? 

Opublikowano

Pszenżyto i pszenica pryskane kilka dni temu prochloraz i azoksystrobina. W pszenżycie zaczął pokazywać się kłos w pszenicy jeszcze trochę mu brakuje. Jak myślicie wytrzyma ten zabieg już do żniw?czy jeszcze na kłosa chociażby w pszenicy coś trzeba będzie dać. 

Pszenżyto Orinoko

IMG_20210529_190701052.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

wyjechałem pryskać 17, 30 godz. , woda raczej chłodna . Te przypalenia to jaki będą miały skutek ?

Ile kg dawałeś mocznika i siarczanu na 100l wody? Ja często dodaję  siarczan magnezu do fungicydów i nigdy zboża nie przypaliłem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

To ładnie. Pierwszy rok siejesz tą odmianę ? Jak z plonowaniem ? 

Pierwszy rok, a co do planowania zobaczymy za dwa miesiące. Dwa lata temu miałem na tej działce ŻYTO hybryde dało 8,800kg ha,zdjęcia są w galerii. 

Opublikowano
3 godziny temu, Mc3 napisał:

Witam, planuje zastosować dziś grzybówke Priaxorem. Moje pytanie czy mogę dorzucic np. Foliq Aminovigor ( czyli Mikro) lub Ashasi jeżeli pszenżyto jest w fazie kłoszenia a przed kwitnieniem? Czy może nie ma co dorzucać i jechać solo?  

Odpisze ktoś ma moje zapytanie? 

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Ile kg dawałeś mocznika i siarczanu na 100l wody? Ja często dodaję  siarczan magnezu do fungicydów i nigdy zboża nie przypaliłem 

siarczanu magnezu 6 kg na 300 l wody , 4kg odżywki 7 kg mocznika . A może 1l inpact + 0,5 l tebu to było za dużo na 300 l wody ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

siarczanu magnezu 6 kg na 300 l wody , 4kg odżywki 7 kg mocznika . A może 1l inpact + 0,5 l tebu to było za dużo na 300 l wody ? 

Jak na 300l wody to dawki wszystkiego wg mnie jak najbardziej ok