Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Marcelix napisał:

Panowie, a jak się ma odmiana Meloman do wylegania? czy ta odmiana jest wysoka czy niska?  Miałem zamiar skracać, ale jak by ustojało przy 130kgN/ha, to słoma też by się przydała. 😉

W tamtym roku miałem taki bez skracania , stanowisko po kukurydzy dostał około 100N 

IMG_20200802_154119.jpg

Opublikowano

Meloman jest odmianą dość wysoką i przy nawożeniu powyżej 120 N trzebą ja skracać.Mam w tym roku posiane Balcanto,Porto,Probus i wszystkie skracałem 0,4l zamiennikiem moddusa przy 145kg N

Opublikowano
22 minuty temu, Ursus932 napisał:

W tamtym roku miałem taki bez skracania , stanowisko po kukurydzy dostał około 100N 

IMG_20200802_154119.jpg

Mój po kukurydzy ustal przy 130N

Opublikowano
58 minut temu, drobny napisał:

Meloman jest odmianą dość wysoką i przy nawożeniu powyżej 120 N trzebą ja skracać.Mam w tym roku posiane Balcanto,Porto,Probus i wszystkie skracałem 0,4l zamiennikiem moddusa przy 145kg N

Jechałeś solo czy z grzybówką?

Opublikowano

Porto zdj. z dzisiaj. T1 tydzień temu prochloraz, fenpropidyna, tebukonazol plus yara vita mancozin oraz elvita amino. Skracanie dwa dni temu 0,4 zamiennik modus,tri turbo. 

IMG_20210506_123240.jpg

Opublikowano (edytowane)

macie jakieś przecieki po ile pszenżyto będzie w żniwa ? rzepak 2500 zł tona pszenica 850 zł podobno ale o pszenżycie cicho 

650 zł by mnie w żniwa pasowało bo na debecie jadę 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
3 godziny temu, Cebulj napisał:

Rotondo 2b będzie 12 ton? @krilan06

20210413_173123.jpg

Z 13 kwietnia

Razem z przyczepami i ciągnikiem 

3 godziny temu, Mariu napisał:

Porto zdj. z dzisiaj. T1 tydzień temu prochloraz, fenpropidyna, tebukonazol plus yara vita mancozin oraz elvita amino. Skracanie dwa dni temu 0,4 zamiennik modus,tri turbo. 

IMG_20210506_123240.jpg

Ile N dostało ?

Opublikowano
36 minut temu, Mariusz2903 napisał:

macie jakieś przecieki po ile pszenżyto będzie w żniwa ? rzepak 2500 zł tona pszenica 850 zł podobno ale o pszenżycie cicho 

650 zł by mnie w żniwa pasowało bo na debecie jadę 

Ostatnio coś pisali ze na nowy zbiór 700-720(lubuskie)

Opublikowano

Ten typ tak ma. Za chwilę się wyprostuje. 

Poprawka tribenuronem metylu zrobiona.

Oby nie zaszkodził

20210506_192845.jpg

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Ten typ tak ma. Za chwilę się wyprostuje. 

Poprawka tribenuronem metylu zrobiona.

Oby nie zaszkodził

20210506_192845.jpg

Dlaczego ma zaszkodzić? Nie za zimno? Kolega parę dni temu pryskał Huzarem to pszenżyto strasznie straciło kolor

Opublikowano

Na każdym środku z tribenuronem jest inny termin stosowania, ale generalnie znalazłem info, że do drugiego kolanka. U mnie jest już końcówka drugiego kolanka. No i może powodować żółknięcie .

Opublikowano
2 godziny temu, Roska83 napisał:

Ostatnio coś pisali ze na nowy zbiór 700-720(lubuskie)

Ja w marcu kontraktowałem po 680. Obecnie jest 720. Zachpom. 

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Na każdym środku z tribenuronem jest inny termin stosowania, ale generalnie znalazłem info, że do drugiego kolanka. U mnie jest już końcówka drugiego kolanka. No i może powodować żółknięcie .

A temp po oprysku nie spadnie poniżej 5 stopni?

Opublikowano

Ma być 6 na plusie, ale temp. minimalna 2-4stopni.

Opublikowano
16 minut temu, jasiuhonda napisał:

Te białe plamy To rzyb czy pozostałość po nim? T1 tydz ku en temu

IMG_20210506_195608.jpg

Co to za gwarą piszesz 🤔