Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja z mocznika już dawno się wyleczyłem i nie używam w opryskach , więcej potrafi zrobić szkody niż pożytku 

Opublikowano

Panowie pszenżyto ustoji bez skracania przy 145kg n? Narazie wygląda ok odmiany orinoco avocado i Rotondo. Obecnie jest w fazie 2 kolanka niestety dziaj nie mogę opryskać a następne okienko chyba pod koniec przyszłego tygodnia. Mam kupiony zamiennik modusa pewnie za tydzień będzie na niego za późno?

Opublikowano

Przy 145 kg N to już loteria, jeden rabin powie tak, inny nie.

U siebie patrzę, że wiosenne odchwaszczanie niewiele dało :/ Miotła niby zwalczona, ale dwuliścienne zostały. Poprawiać to czymś jeszcze (jeżeli tak to czym w takich zaawansowanych fazach)? Wcześniej szedł Opal 2l/ha i Mustang 306 SE 0,55l/ha

Opublikowano
5 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ja z mocznika już dawno się wyleczyłem i nie używam w opryskach , więcej potrafi zrobić szkody niż pożytku 

Dlaczego ? Mozesz cos wiecej ? U mnie co 2tyg niektorzy lataja z mocznikiem i siarczanem i sypia grube ilosci 

Opublikowano
4 godziny temu, Lukarso napisał:

Przy 145 kg N to już loteria, jeden rabin powie tak, inny nie.

U siebie patrzę, że wiosenne odchwaszczanie niewiele dało :/ Miotła niby zwalczona, ale dwuliścienne zostały. Poprawiać to czymś jeszcze (jeżeli tak to czym w takich zaawansowanych fazach)? Wcześniej szedł Opal 2l/ha i Mustang 306 SE 0,55l/ha

To po jaki czort było się tak spieszyć jak teraz są idealne warunki do odchwaszczania wyskoczą jeszcze jakieś chwasty wiosenne raz zrobić ale porządnie .

Opublikowano

@pop129 pytałeś czy zdrowe pszenżyto.

Myślałem że tak bo patrzyłem na najgęściejszym kawałku i jest super. Tylko że przed samymi chłodami poszło 100ml kendo. 

Efekt na pierwszym zdjęciu.

Na drugim pszenżyto z 1/3 obsady tego ładnego a tam taki syf.  Fungicyd poszedł wczoraj.

20210430_160926.jpg

20210430_161840.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

@pop129 pytałeś czy zdrowe pszenżyto.

Myślałem że tak bo patrzyłem na najgęściejszym kawałku i jest super. Tylko że przed samymi chłodami poszło 100ml kendo. 

Efekt na pierwszym zdjęciu.

Na drugim pszenżyto z 1/3 obsady tego ładnego a tam taki syf.  Fungicyd poszedł wczoraj.

20210430_160926.jpg

20210430_161840.jpg

Dzięki za informacje, kurcze, rzeczywiście mocno porażone. U mnie jest trochę mączniaka, ale niewiele, szczególnie na uwrociach, gdzie więcej azotu poszło i jest gęstsze ale tragedii nie ma. Jednak nie będę już odciągał, T1 jadę w następnym tygodniu, o ile warunki pozwolą, na ten moment widzę okienko we wtorek. Zdjęcie z dzisiaj, z działki, gdzie na jesieni bardzo mocno się męczyło, w sumie najgorzej wyglądało, myślałem z początku wiosny, że trochę za rzadkie będzie, ale na ten moment obsada wygląda na w sam raz.

zMdIPVEb.jpg

Opublikowano

Bratek polny.

Trzeba czytać etykiety i znać chwasty przed zabiegiem. Tu fiołek w średniowrażliwych, do tego herbicyd potrzebujący temperatury, których nie było.

Poczytaj etykietę mustanga bo nie wiem w jakich fazach.

Ale też ma chyba 2,4d w składzie

Opublikowano
56 minut temu, MalyRolnik18 napisał:

Pany jaki środek na owies głuchy i miotłę zbożową w pszenżycie jarym przewódkowym sianym pod koniec listopada.  ??

Ja prawdopodobnie w takim pszenżycie pojadę środkiem Fenoxinn

Opublikowano

Pszenżyto Rotondo zamiast rosnąć do góry rośnie w bok czy tak ma być ,   2 zdjęcie pszenżyto Tadeus.

U was też zboża też zrobiły się rzadkie i żółkną w moich stronach to tak 50%.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Opublikowano
k16mk napisał:

Pszenżyto Rotondo zamiast rosnąć do góry rośnie w bok czy tak ma być ,   2 zdjęcie pszenżyto Tadeus.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Rotondo tak ma że długi czas przy ziemi i rośnie w bok dobrze będzie u mnie najwierniejsza odmiana.

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

U mnie też dostały żółci 

Opublikowano

którą formę nawożenia azotem pogłównie pszenżyta polecacie 

saletrzaną amonową czy amidową ? 

stosowałem do tej pory dwie saletrzaną i amonową obie po silnych opadach słabo zadziałały dałem na N 2 200 Kg mocznika na ha ale po 3 dniach jeszcze efektu nie widać