Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rotondo, poszedł dzisiaj oprysk Opal + Mustang 306 SE. Może 2, 3 dni ciepła wystarczą, ale już musiałem pryskac, bo chwastów dużo za dużo. Trudno, co będzie

Opublikowano

Żyję ileś lat i teraz mam pierwsze doświadczenie i naukę, zauważyłem że pszenżyto po przeżycie u mnie nie ma racj bytu. Robaki opierdzielają. Dwa lata to pokazały że o to chodzi.

Agrest napisał:

Ja nie od mobilizacji.

Teraz myśl o skracaniu🤭

O Ty draniu, 😁

Opublikowano

W mojej okolicy to co niektórzy dopiero w tym tygodniu rozsiewali 1 dawkę na ozime.Co do siewu pszenżyto po sobie mam taki kawałek co już 3 rok posiałem i od miedz powyżerał łokaś.Na  N2 mam RSM 32 i tak się zastanawiam czy nie rozlać we wtorek przed opadami deszczu i sniegu,pszenżyta w koncowej fazie krzewienia 

Opublikowano

Jaki draniu😀, ja skracam wszystko. Na pszenżyto pójdzie około 150N i obowiązkowo skracanie. 

Opublikowano
Piotrek1975 napisał:

zauważyłem że pszenżyto po przeżycie u mnie nie ma racj bytu. Robaki opierdzielają. Dwa lata to pokazały że o to chodzi.

a u mnie już 4 lata monokultura 🤭 robaki miałem tylko w zeszłym roku, w tym roku już jest spokojnie

michal_19 napisał:

Zrobiłem t1i r1 proline max 1l/ha moddus 0,5, foliq mikromix 1l/ha

co tak dużo tego moddusa?

Opublikowano
32 minuty temu, pop129 napisał:

Opryskane dzisiaj 9 ha Probusa od chwastów, pod koniec złapała trochę rosa, ale dokończyłem, co będzie.

Czym pryskales ? 

Ja też dzis opryskalem od chwastow 

• Like 1
Opublikowano

Opryskałem pszenżyto Lentipurem (3l/ha) ze względu na tomkę ościstą. Po kilku dniach, tam gdzie najsłabsza ziemia, pszenżyto zrobiło się żółte i błahe. Czym je podratować? Asahi? Jakaś mieszanina? 

Opublikowano

Moje pszenżyto zostało zaatakowane przez grzyba☹️, próbuje je jeszcze reaktywować, tydzień tydzień temu opryskałem preparatem grzybobójczym Promax 450 EC, jest ciut lepiej... teraz moje pytanie: czy je jeszcze poczekać ze 2-3 tygodnie do pełnego działania preparatu, czy próbować je  już czymś dalej reaktywować- polifoska, mocznik, mikroelementy ...

Opublikowano
6 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Ja dzisiaj 6 ha oblecialem sasiedzi dziwnie patrzyli ale w zniwa tez dziwnie patrza 😛

Nie moja to sprawa , ale po co robić w niedzielę ?

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Nie moja to sprawa , ale po co robić w niedzielę ?

Przez to ze jutro bedzie tylko pogoda, a herbicydy jak wiemy lubią temperatury dodatnie, pracuje na etacie kolejne okno pogodowe na opryski w mojej okolicy wiem ze tylko teoretycznie wedlug pogody i temperatur wystapi 24 kwietnia, a teraz bedzie mokro i zimno wiec co sie bedzie rozwijac ano chwasty, nie zdarzylem wszystkiego na jesieni za mokro bylo

Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

Polifoska raczej nic nie da, możesz podać dolistnie mocznik, siarczan magnezu i jakieś odżywki 

Poczekać jeszcze około tygodnia lub dwa czy od jutro wjeżdżać znowu z mocznikiem, siarczanem i odżywkami ???