Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

to prawda, ciężko znaleźć idealnie równy kawałek 3kl ziemi, u nas większość balansuje między 4a-4b, ale są i takie jak ja mówie przesmyki że po szerokości pola masz od lewej 1kl,4kl,5kl i to na kilku meteach takie zmiany są albo mam taką pasiastą dzierżawe tam jest 1ha i jak właściciel orał to było 1kl,2kl,4kl,5kl,4kl,5kl,4kl i na geoportalu te pasy widać nie wiem dlaczego taka ziemia tam jest

Opublikowano (edytowane)

U mnie już wszystko pszenżyto ozime sprzedane silosy zamiecione , zostało jeszcze około 10 ton jarego Mamuta jak myślicie sprzeda się po 100 czy bardziej po 90 trochę dużo roboty z młynkowaniem i workowaniem będzie.

IMG_20210201_152722.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Jak myślicie, jare pszenżyto zarobi na siebie na klasie 3b w słabej kulturze czyli pH 4,7 i niskie zasobności? We wrześniu rozsiane było 350kg polifoski z myślą o pszenicy ale nie zdołałem zasiać z powodu ulewnych deszczy. I teraz dumam co z tym polem zrobić. Tylko jeszcze zostaje kwestia czy na początku marca uda mi się wjechać, bo w tamtych okolicach gospodarze to pod koniec kwietnia zawsze jare sieją. A wtedy na pszenżyto już chyba za późno.

Opublikowano

Ja chyba bym wolał zaryzykować z pszenicą jarą. Kupiłem działkę 1,04 3a i B. Spodziewam się podobnego ph i zakupiłem pszenicę Harenda. 

Przede wszystkim jest dość wczesna i młóci się ją razem z ozimą. Wilgoci widzę że na starcie nie powinno braknąć.

Opublikowano

Tylko zastanawiam się, czy jare zboża dobiorą się do składników z polifoski rozsianej i jesienią i wymieszanej pługiem gdy spadło tyle deszczu. Czy lepiej celować w rośliny dwuliścienne z głębszym systemem korzeniowym.

Opublikowano

A u mnie MAMUT na 4b-5 klasie dał około 5,5 t , przy nawożeniu 150 poli8  150 saletrzak  i 120 saletra 2 dawka ale całą zimę wiosnę u mnie był susza.

Opublikowano

Azotu nie ma co liczyć. Fosfor na 100% został i będzie dostępny lepiej niż wiosną stosowany.

Potas można próbować dać przed siewę do 100kg soli. 

Opublikowano (edytowane)

zawsze sieję około 10 marca w tym roku MAMUT posiany był 3 czy 4 marca i tak poszedł że w kwietniu wyglądał lepiej niż ozime sąsiadów , a co do koszenia to zawsze kosze wszystko razem z ozimym  i nigdy nie było problemów ale zawsze miałem odmiany wczesne . ( Milewo Mazur Mamut a taki Dubelt jest najpóźniejszy ) 

Edytowane przez k16mk
  • Like 1
Opublikowano

Kurcze przeglądam pogodę kiedy by tu z kieseritem ruszac, a tu d*pa. Cały czas śnieg, cały czas mróz. Ale najgorsze, że pod śniegiem miękko. Strach w pole wjeżdżać. Do kiedy najpóźniej jest sens go rozsiewać? Jakoś do tej pory zawsze w pierwszej połowie lutego się udawało, a teraz się nie zapowiada

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, daron64 napisał:

Kurcze przeglądam pogodę kiedy by tu z kieseritem ruszac, a tu d*pa. Cały czas śnieg, cały czas mróz. Ale najgorsze, że pod śniegiem miękko. Strach w pole wjeżdżać. Do kiedy najpóźniej jest sens go rozsiewać? Jakoś do tej pory zawsze w pierwszej połowie lutego się udawało, a teraz się nie zapowiada

No bez jaj, na śnieg chcesz to sypać? W 2018 roku rozsiewałem kizeryt o ile dobrze pamiętam 1.marca a wegetacja jeszcze później ruszyła 

Opublikowano

Ale pokaz, gdzie ja napisałem że chce siać na śnieg? Napisałem, że jest śnieg, że jest mokro pod spodem i że strach wjeżdżać. Zawsze do tej pory sialem na koniec mrozów. Tzn jak zapowiadali odwilż, albo jak była już odwilż ale po nocy jeszcze dało się wjechać. Teraz leży że 20-30cm śniegu, ziemią niezamarznieta. Jak to zacznie jeszcze topnieć to nie wiem kiedy to pozwoli wjechać w pole.

Opublikowano

Będą przymrozki to wjedziesz na spokojnie, w 2019 też było mokro i jechałem wcześnie rano na przymrozku i zero kolein, mój wujek tego samego dnia wjechał później i już nie dało rady rozsiać 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, daron64 napisał:

Ale pokaz, gdzie ja napisałem że chce siać na śnieg? Napisałem, że jest śnieg, że jest mokro pod spodem i że strach wjeżdżać. Zawsze do tej pory sialem na koniec mrozów. Tzn jak zapowiadali odwilż, albo jak była już odwilż ale po nocy jeszcze dało się wjechać. Teraz leży że 20-30cm śniegu, ziemią niezamarznieta. Jak to zacznie jeszcze topnieć to nie wiem kiedy to pozwoli wjechać w pole.

Ty sie nie martw o kizeryt a o plesń sniegową  z tego co pamietam to obydwaj zostaliśmy wkręceni przez agrolok z zaprawą nasienną co od plesni nie zabezpiecza .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, krilan06 napisał:

Będą przymrozki to wjedziesz na spokojnie, w 2019 też było mokro i jechałem wcześnie rano na przymrozku i zero kolein, mój wujek tego samego dnia wjechał później i już nie dało rady rozsiać 

To też któregoś roku pierwsza dawkę azotu jak dawałem, to na jednym kawałku koło domu normalnie przejechałem nie zostawiając zadnych śladów, a jak pojechałem na drugie, to od razu zjechałem, bo już zaczynałem ciąć koleiny. A różnica czasowa może z godzine maksymalnie. Na noc zapowiadali jeszcze lekki mróz, to odpuściłem i kolejnego dnia z rana rozsialem.

6 minut temu, jarecki napisał:

Ty sie nie martw o kizeryt a o plesń sniegową  z tego co pamietam to obydwaj zostaliśmy wkręceni przez agrolok z zaprawą nasienną co od plesni nie zabezpiecza .

A możliwe. Ja tam pierwszy raz w tym roku zboże zaprawialem, także na spokojnie do tego podchodzę. Na kolejne lata będę mądrzejszy.