Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, danielursus3p napisał:

Ma ktoś pomysł czym zwalczyć tomkę ościstą? Jesienny herbicyd niestety nie poradził sobie z tym chwastem. 

A co dałeś na jesieni ? Teraz to tylko chlorotoluron

6 godzin temu, Axd529 napisał:

Odmiana Borowik i Orinoko

To ja Ci nie pomogę bo borowika mam pierwszy rok i nie wiem jak podatna na wyleganie

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Na tomkę skuteczny powinien być chlorotoluron 

Dzięki za podpowiedź.

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

A co dałeś na jesieni ? Teraz to tylko chlorotoluron

Środek o nazwie 'bizon'. Bodajże 3 substancje. Przepuściło na nowej działce, dość zapuszczonej przez poprzedniego właściciela.

Lentipur ktoś stosował? Zdaje mi się że ten środek jest na bazie chlorotoluronu.

Opublikowano

stawki za materiał siewny złożony w 2019

-zboża -68,59zł/ha;

-strączkowe- 109,74zł/ha;

-ziemniaki-342,59 zł/ha

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, danielursus3p napisał:

Dzięki za podpowiedź.

Środek o nazwie 'bizon'. Bodajże 3 substancje. Przepuściło na nowej działce, dość zapuszczonej przez poprzedniego właściciela.

Lentipur ktoś stosował? Zdaje mi się że ten środek jest na bazie chlorotoluronu.

Może być lentipur lub tolurex ,dikurex ,desperado wszystkie 500 sc ,daj 2 litry na ha chyba że masz problem z dwuliściennymi to dorzuć chwastox turbo

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
21 minut temu, Ursus932 napisał:

Może być lentipur lub tolurex ,dikurex ,desperado wszystkie 500 sc ,daj 2 litry na ha chyba że masz problem z dwuliściennymi to dorzuć chwastox turbo

Nie zauważyłem innych chwastów. Tylko ta tomka. 

Opublikowano

Zrobiłbyś zdjęcie tej tomki bo w którymś roku spierałem się z kimś co to za chwast. 

A na wiosnę to zalecana jest nawet wyzsza dawka chlorotoluronu

Opublikowano (edytowane)

Macie takich przyjaciół w pszenżycie?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

@Agrest  coś takiego. Co ciekawe, na doprowadzonych do kultury polach to badziewie nie występuje. Czyżby lubi kwaśne niezasobne gleby? Niestety pól porośniętych tym pacipiem jest jakieś 90% w mojej wiosce.  

20200323_160234.jpg

Opublikowano

jak skracać pszenżyto nigdy tego nie stosowałem ale w tym roku by chyba pasowało mam barowika, probusa i trapero. Azotu poszło na razie 54 kg czystego i jeszcze planuję dac 64 kg czystego na N2 plus to co dolistnie z mocznika. I teraz jak byście radzili zaplanować skaracanie , w czwartek najpewniej jade z t1 duet star + prochloraz + siarczan i mocznik. I co dodać ewentualnie na skracania? 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Jak musisz to daj, przeciez odrazu nie zacznie to dzialac, zeby mroz przeszkodzil teraz. Od czwartku ma byc ocieplenie. 

Dam n2 a w czwartek t 1 mogę już robić ? Czy najpierw odchwaszczanie ?

Opublikowano
12 minut temu, Karollorak93 napisał:

jak skracać pszenżyto nigdy tego nie stosowałem ale w tym roku by chyba pasowało mam barowika, probusa i trapero. Azotu poszło na razie 54 kg czystego i jeszcze planuję dac 64 kg czystego na N2 plus to co dolistnie z mocznika. I teraz jak byście radzili zaplanować skaracanie , w czwartek najpewniej jade z t1 duet star + prochloraz + siarczan i mocznik. 

Masz juz pierwsze kolanko? Jesli tak to ccc + trineksapak etylu, potem etefon przed kloszeniem.

Opublikowano
14 minut temu, danielursus3p napisał:

@Agrest  coś takiego. Co ciekawe, na doprowadzonych do kultury polach to badziewie nie występuje. Czyżby lubi kwaśne niezasobne gleby? Niestety pól porośniętych tym pacipiem jest jakieś 90% w mojej wiosce.  

20200323_160234.jpg

Jesteś pewien że to tomka?

Nie mogę znaleźć w necie zdjęć, ale ja bardziej obstawiam stokłosę.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Jesteś pewien że to tomka?

Nie mogę znaleźć w necie zdjęć, ale ja bardziej obstawiam stokłosę.

Aż jutro jeszcze pójdę więcej zdjęć zrobić. 

Na tym polu wykonywałem usługę koszenia od lat i szczerze mówiąc stokłosy to ja tam nie widziałem. Aczkolwiek możesz mieć rację, a ja mogę się mylić :)

Opublikowano

Tylko sugeruję, bo tomki w życiu nie widziałem, a stokłosę przywiozłem sobie z materiałem siewnym. I rośnie sobie.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, danielursus3p napisał:

20200323_160234.jpg

Tak dokładnie to chwast ubogich i kwaśnych gleb ,u nas mówią na'to "morzycha" 😊

Edytowane przez Ursus932