Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Pszenżyto się wyradza 3 rok i już jest żyto,co wy nie wiedzieliście i to samo pszenica, 3 rok i jest pszenżyto,to normalne.

a kto zrozumie Twój post? pszenica sie wyradza w 3 roku i zostaje pszenżyto?

Opublikowano

No to żyto, a skąd mam wiedzieć jak góra 2 lata sieje ale wiem ze się wyradza.

Opublikowano
3 minuty temu, Wiesi0 napisał:

No to żyto, a skąd mam wiedzieć jak góra 2 lata sieje ale wiem ze się wyradza.

Jesteś w błędzie jeśli chodzi o pszenice

Plon będzie niższy z każdym rokiem ale nie wyrośnie kuźwa żyto😏

Opublikowano (edytowane)

A te pojedyncze wyższe kłosy to co.Co ludzie latają i sierpami obcinają.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To w okolicy nikt żyta nie sieje i kombajny też tego zboża nie widzą ?

Opublikowano

Nie widzą żyta,pszenica zawsze na samym początku koszona,nie owies jak w świecie,a potem pszenżyto niema szans żeby ziarnko się zapodziało po zimie,bo myszy zrobią robotę a i czyszczone wszystko jest a zresztą na końcu owies się kosi.

Opublikowano

Żyto to chwast w pszenicy. Takie jest jego pierwotne pochodzenie, i jak się dostanie parę ziarnek to z każdym rokiem będzie więcej. Jak się pilnuje aby nie zanieczyścić materiału, i dobrze młynkuje przed siewem,  to parę lat można uprawiać np, te pszenżyto i nic się innego pojawiać nie powinno.  

Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Pszenżyto się wyradza 3 rok i już jest żyto,co wy nie wiedzieliście i to samo pszenica, 3 rok i jest pszenżyto,to normalne.

a dlaczego u mnie pszenzyto sie nie wyradza po 3 latach i zdzbla zyta nie mam , borwo mialem kilka lat kiedys zero żyta , tomko tez kilka lat powyzej 3 lat zero zywta , gringo tez czysciutkie , tylko kombajnem wogole nie tniemy zyta 

żyto nie jest chwastem w pszenicy bo na pasze pojdzie , choc u nas juz od kilkunastu lat nigdy w pszenizy zyta nie ma a sieje sie swoimi odmianami zazwyczaj 2 3 lata max 4 lata i nowa odmiana

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, krzychu1990 napisał:

Panowie a co powiecie o odmianie sekret? Siał ktoś? Jak w wymaganiami tej odmiany jaki plon jak z chorobami grzybowymi?

Miałem w tym roku na 4 klasie. Plon w granicach 5t/ha. Na wiosnę zaatakował go mączniak i pałecznica zbóż

Opublikowano

Hmm, myślę że ustało by bez skracania. Ja stosowałem podobną dawkę azotu: przedsiewnie poli 6- 250kg, a wiosną 2x200kg saletry 34 oraz 2x po10kg mocznika w oprysku. W tym roku skracałem samym moddusem bez ccc. Nie było też gwałtownych nawałnic 

Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

a dlaczego u mnie pszenzyto sie nie wyradza po 3 latach i zdzbla zyta nie mam , borwo mialem kilka lat kiedys zero żyta , tomko tez kilka lat powyzej 3 lat zero zywta , gringo tez czysciutkie , tylko kombajnem wogole nie tniemy zyta 

żyto nie jest chwastem w pszenicy bo na pasze pojdzie , choc u nas juz od kilkunastu lat nigdy w pszenizy zyta nie ma a sieje sie swoimi odmianami zazwyczaj 2 3 lata max 4 lata i nowa odmiana

przenżyto to jest połączenie żyta i pszenicy , przenżyto z reguły sieje się na gorszej ziemi i nieraz przewage  biorą geny żyta i dlatego sie wyradza jak bedziesz obsiwał  gorsze stanowiska to szybciej ten gen się uwidoczni dodatkowo wpływ ma materiał siewny jak brałem niby z kwalifikat od goscia co produkuje dla centrali do dość szybko pojawiło się żyto bo była kiepska genetyka z dobrej centrali ze 2 lata dłużej wytrzyma a jak wysiew na ziemi pszennej to jeszcze dłużej .

Opublikowano

normalna sprawa-pszenżyto jest krzyżówką  więc z biegiem czasu silniejszy gen bierze góre ,szczególnie w cieżkich warunkach,ale jak można takie głupoty wymyślać że pszenica z biegiem czasu zamieni się w żyto,a jeśli już to czemu nie w kukurydzę albo dziki ryż?

kurde koledzy w temacie znalezione na all... opisują ciągniki ,który lepszy który co tam ma,ja aż tak bardzo się na tym nie znam to trzymam gębe na kłódkę 

może każdy zanim coś napisze to by sie zastanowił?

Opublikowano (edytowane)

Widzisz że Ci co uja wiedzą to na wszystkim się znają najlepiej 😏

I nie przetłumaczysz

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, kopin napisał:

wymyślać że pszenica z biegiem czasu zamieni się w żyto

Sam piszesz ze się zmienia z biegiem czasu,geny to nie żadna durnota.No jak zmienia się czy nie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dobre jaja ! :D

A to żyto to już w nic się Tobie nie zmienia ?

To ja dam lepszy przykład . U mnie to łubin w owies się zmienia . Przez trzy lata siany , to więcej owsa niż łubinu . To to dopiero wyradzanie . ;):D