Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To ile tych ogonów trzymasz że tyle gówna produkują?

I to jest nawożenie. 

Opublikowano

Ogonów max było 70

Ale.... 

Do tego idzie jeszcze obornik od koni i podklad z pieczarek

Wiosną brałem dodatkowo od kolegi "za pomoc" obornik ale to poszli pod pyry i kukurydzę 

Staram się nawozów z górką żeby zbudować jakąś tam zasobność

Ziemię na których w tej chwili gospodaruje były mocno zaniedbane i trzeba czasu żeby je doprowadzić 

Opublikowano
10 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Da rade zaprawić pszenżyto w betoniarce? W czym wy zaprawiacie zboże?

Od lat w betoniarce zaprawiamy , ładnie kryje ziarno. Zależy jeszcze jaki środek jest używany. 

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Obornika ile mam tyle daje

Teraz ok 850t poszło na 12 ha

Npk od 200 do 300 w zależności pod co i gdzie 

Po roku przy następnej orce nie trafia Ci się nierozłożony obornik?

Opublikowano
7 godzin temu, soltys48 napisał:

Obornika ile mam tyle daje

Teraz ok 850t poszło na 12 ha

Npk od 200 do 300 w zależności pod co i gdzie 

Taką ilość obornika jest zgodna z prawem ?  Nie przekraczasz dozwolonej ilości n/ha?

Opublikowano
5 minut temu, piotreku1 napisał:

Taką ilość obornika jest zgodna z prawem ?  Nie przekraczasz dozwolonej ilości n/ha?

Nie przekracza mało azotu ma ten obornik 😂😂😂

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

nie przypuszczam żeby kolega  sołtys wpisywał że wali tyle gnoju na ha,a zdrugiej strony jak wozi samochodem to przy dużej prędkości  azot odparuje i wywietrzeje ;-))))

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od tego tu na forum pisali, że można zapałać entuzjazmem do LGBT . Więc lepiej uważać. ;)

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Jest to obornik o znikomej ilości N

Jeśli tak to ok  😄

Opublikowano

Panowie potrzebuje ogolnikowej recepty.

Dzialki to ugor porosniete trawa i koniczyna na jednej byla facelia,wszystko poszlo pod plug.

Klasa ziemi llla-IVb Ph nieznane,nawozu nie widzialo od lat.

Pszenzyto ozime,odmiana nieznana.

Nie chce pchac sie mocno w koszty wiec posieje to co mam. Prob glebowych nie mialem czasu zrobic.

Posiac cos jednak trzeba wiec doradzcie jakis orietacyjny/ogolnikowy plan nawozenia... mocno uproszczony,bez skracania.

Nie mam fizycznej mozliwosci dogladac uprawy wiec musze wszystko uproscic by trawa nie rosla a kombajn mial co kosic. 

Opublikowano

Ja na takie coś rzucałem w zeszłym roku 300 kg polifoski 6 wiosną kizeryt 150 kg i wapno granulowane wiosną około tona na ha. Do tego saletra i mocznik w dwóch dawkach i jakoś nie głupio wcale sypało. Do tego pryskane zwykłym chwastoxem i grzybówka 2 razy.