Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenżyto rotondo 5-6 klasa. w tamtym roku plon ok 5t. Nawożenie jesienią 250kg poli6, wiosna 2x saletra 200kg. chwasty lancet. Zero ochrony. Zdjęcie robione wczoraj telefonem. 

post-180001-0-63368900-1497030107_thumb.jpg

Opublikowano

Digifant mocznik nie bo pszenżyto nie lubi oprysku zwłaszcza w tej fazie gdy się kłosi a rośliny nie równe i jedne zaczną pylić zaraz a drugie konczą się kłosić i opryskiem możesz biedy narobić m.in. szczerbatość kłosa może wyjść. ja bym się skupił nad herbicydem ale jak już się kłosi to sam nie wiem czym to opryskać. do tego teraz za bardzo nie ma wilgoci i jest stres dla roślin a pole wygląda nie najlepiej - poczekaj na deszcze i coś na chwasty może ktoś podpowie bo ja nie wiem co w tej fazie nie zaszkodzi dla pszenżyta.

Opublikowano

Digifant mocznik nie bo pszenżyto nie lubi oprysku zwłaszcza w tej fazie gdy się kłosi a rośliny nie równe i jedne zaczną pylić zaraz a drugie konczą się kłosić i opryskiem możesz biedy narobić m.in. szczerbatość kłosa może wyjść. ja bym się skupił nad herbicydem ale jak już się kłosi to sam nie wiem czym to opryskać. do tego teraz za bardzo nie ma wilgoci i jest stres dla roślin a pole wygląda nie najlepiej - poczekaj na deszcze i coś na chwasty może ktoś podpowie bo ja nie wiem co w tej fazie nie zaszkodzi dla pszenżyta.

Właśnie zastanawiam się, czemu pole wygląda nie najlepiej. Dostało 2 dawki nawozu, w tym saletrę na kłoszenie w dawce 100 kg nawozu/ha. Po saletrze nieco się poprawiło miejscami, a w innych miejscach jakby wypaliło. Czy możliwe, że przy dość równomiernym  rozsypaniu nawozu na polu powstały takie różnice w rozwoju zboża ?

Opublikowano

moje kłosy mają średnio 15 pięterek więc bez szału przy 140kgN  jaki może być plon ? 

Moje przy 110kg/ha średnio ma tyle samo a dołkami dochodzi do 18-19,ale niestety troszkę rzadkie :(

Właśnie zastanawiam się, czemu pole wygląda nie najlepiej. Dostało 2 dawki nawozu, w tym saletrę na kłoszenie w dawce 100 kg nawozu/ha. Po saletrze nieco się poprawiło miejscami, a w innych miejscach jakby wypaliło. Czy możliwe, że przy dość równomiernym  rozsypaniu nawozu na polu powstały takie różnice w rozwoju zboża 

Przy obecnej wiośnie jak najbardziej.Mam to samo w owsie :(

Opublikowano

U mnie Grenado też od 15 do 17 pięterek średnio. Pięterka to nie wszystko, do żniw jeszcze dużo czasu i zobaczymy jak pszenżyto ten czas przetrzyma. Można jeszcze zboża w tej fazie jakoś dodatkowo zasilać w celu utrzymania potencjału plonu?

Opublikowano

Podobna sytuacja u mnie. Ktoś wie czym spowodowane ?

Pacjent pszenżyto jare, przypaliłem czymś?

kk48oyezi5ss.jpg

fvvqfhhy3xis.jpg

Cyperkil max i po sprawie

Można pryskać jeżeli pszenżyto jare ma już kłoski ?

Opublikowano

Nie wiem jak jare, ale ja pryskalem oziminy i jest Ok. To ze dostało sporo saletry to nic nie znaczy bo rośliny mogły tego nie pobrać z jakiegoś powodu. W zeszłym roku kupiłem 1,5 ha (bardzo zaniedbanego pola, wapna i obornika to nie widziało chyba z 15 lat)i dostało około 40 ton obornika na ha plus 200 kg polifoski 6 na ha i 350 saletry na ha i wyglada średnio miejscami wyleciało pszenzyto. Na innych moich polach takie samo nawożenie tyle ze bez obornika i rotondo wyglada jak las, kłos przy klosie wiec myśle ze duże znaczenie ma pH bo jak kwas to rośliny nie mogą pobrać.

Opublikowano

dokładnie wielkie znaczenie ma ph jak jest kwaśno to nic nie chce rosnąć sprawdzone na moich polach, od dwóch lat zaczynam stosować wapno dla wyrównania ph i już widać znaczne efekty, zboże nie wypada po zastosowaniu nawozu widać że dużo łatwiej pobiera, teraz wiem że wapno to podstawa a potem można myśleć o zwiększaniu nawożenia i oczywiście plonie, sam w tym roku wziąłem nowe pole które właśnie wapna nie widziało 20lat to owsa nie mogę na nim utrzymać po żniwach koniecznie z 5t trzeba rozsiać. 

Opublikowano

Jak bym mógł po tyle kupować to bym miał na wszystkich polach odczyn zasadowy. A tak pomału ale podnoszę ph. U nas za dolomit trzeba dać blisko 100 zł/t, z czego większość to koszt transportu. Ale nie o tym chyba wątek.

Panowie pszenżyto Gringo raz robione Wirtuoz'em i pewna madra osoba radzi by jednak dać zabieg na kłosa, ponieważ jest sporo fuzariozy. Owszem znajdują się i u mnie wybrakowane kłosy, ale nie ma ich za wiele. Ogólnie pszenżyto wygląda zdrowo pewnie dlatego że u nas pustynia się robi, lecz tak pięknego zboża jeszcze moje pole nie widziało i jeśli pogoda się zmieni to presja chorób może być ogromna. Więc pytam czy ta fuzarioza jak i inne mogą się jeszcze rozwinąć, jeśli tak to czy mocno może zagrozić plonowi?

Opublikowano

Jakie polecacie z tych granulowanych ?  mysle nad polcalk albo nordkalk bo są dostępne w mojej okolicy  

Kawałek ma ok 2ha który chce zwapnować wiec nie oplaci sie ilosci samochodowych i wynajmowac rozsiewacza 

Opublikowano

moje kłosy mają średnio 15 pięterek więc bez szału przy 140kgN  jaki może być plon ? 

Jaka odmiana??U mnie przy podobnej dawce N rotondo 17-18pięterek, borwo podobnie ale za to borowik 19-22

Co to a wapno? Gdzoe kupujesz

posodowe np z inowrocławia

Opublikowano

Dokładnie z Inowrocławia to wapno.
Dokładnie z Inowrocławia to wapno.

Sołtys a borowik jakie ma wymagania odnośnie gleb? Jak z plonem? Presja chorób jak? Szukam czegoś nowego bo z gringo nie do końca jestem zadowolony a rotondo super sie sprawdza nawet na słabszych glebach ale pH musi byc Ok.

Opublikowano

Co do chorób presji większej niż w innych wyżej wymienionych nie zauważyłem, mam je posiane na najlepszym kawałku, co do plonu to wypowiem się za dwa miesiące jak skoszę bo mam je pierwszy rok.jak na razie podoba mi się jego sztywność, przy takim samym nawożeniu rotondo lekko się pochyliło na dołkach a to stoi jak drzewo w lesie chociaż jest wyższe o co najmniej 20-25cm

Opublikowano

U mnie Twingo przy 190kgN stoi ładnie bez skracania. I tak jest niższe niż sąsiadów :) 

Wapno z Inowrocławia już kupuję od kilku lat, jest poprodukcyjne (posodowe) 47% CaCO3, 1700zł za całe auto (25-26t).

Opublikowano

U mnie Twingo przy 190kgN stoi ładnie bez skracania. I tak jest niższe niż sąsiadów :)

Wapno z Inowrocławia już kupuję od kilku lat, jest poprodukcyjne (posodowe) 47% CaCO3, 1700zł za całe auto (25-26t).

u mnie lokalizacja pzl auto tego jest za 800-1000 z dłuuugim terminem