Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Województwo podlaskie. Ziemie lekko zakwaszone, część piach - zwirkowata Ziemia na górce gdzie jak jest sucho to zapala, część normalna mozaika. 

Zależy mi i na ziarnie i na slomie.

Jest jakaś odmiana która spełni moje wymagania? :D

Opublikowano
W dniu 22.08.2025 o 22:08, Miodek11500 napisał(a):

Jeździłem gruberem to nagrałem filmik, niestety nie da się tu go dodać. Rosło tam pszenżyto, a obok rośnie kukurydza. Ludzie sypią saletry 100kg na hektar a później płacz bo nic nie rośnie. Znam takich co na 3 klasie mają 4 tony pszenżyta. Ale coś takiego jak wapno, poplony czy obornik? Po co. Max inwestycja to randap raz na kilka lat jak już ściernisko przypomina łąkę w 90%. Jak masz taką ziemię że Ci sosna na niej nie rośnie to po co robić? Liczyć nie umiesz?

Ty chłopaku chyba nigdy nie doświadczasz deficytu wody. Niech Ci się wiedzie, ale jak doświadczysz to Ci zmięknie rurka na tych V-VI.

Opublikowano
1 godzinę temu, wisienka1221 napisał(a):

Województwo podlaskie. Ziemie lekko zakwaszone, część piach - zwirkowata Ziemia na górce gdzie jak jest sucho to zapala, część normalna mozaika. 

Zależy mi i na ziarnie i na slomie.

Jest jakaś odmiana która spełni moje wymagania? :D

Borowik 

Opublikowano
2 godziny temu, KacperDemczuk napisał(a):

Ty co stosujesz pod korzeń 

W tym roku 500kg/ha potafoski magnezowej.

Na kawałek szykowany pod pszenicę (chyba) 400kg NPK 8-20-30

W poprzednim w zależności od kawałka po 400kg tej potafoski albo superfosfatu 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, slavvek napisał(a):

Ty chłopaku chyba nigdy nie doświadczasz deficytu wody. Niech Ci się wiedzie, ale jak doświadczysz to Ci zmięknie rurka na tych V-VI.

Po czym wysuwasz takie wnioski? Nie uważam by w tym roku na Podlasiu rozkład opadów był sprzyjający oziminom

Opublikowano
2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

W tym roku 500kg/ha potafoski magnezowej.

Na kawałek szykowany pod pszenicę (chyba) 400kg NPK 8-20-30

W poprzednim w zależności od kawałka po 400kg tej potafoski albo superfosfatu 

No to grubo walisz 

Mi zal jest dać 200kg npk ale coś muszę postraszyć pola

Opublikowano
6 godzin temu, Nowy81 napisał(a):

Na mszyce pryskalem. Ciekawy czy azoksystrobina  podana w fazie krzewienia przytrzymala by zdrowotność. Czytalem, że Priaxor niektórzy stosują, lecz to drogo...

Ja jezeli juz to atakowalbym fenpropidyna, ewentualnie gdyby bylo cieplo to tebukonazolem 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Miodek11500 napisał(a):

Po czym wysuwasz takie wnioski? Nie uważam by w tym roku na Podlasiu rozkład opadów był sprzyjający oziminom

A jak było z opadami od marca do czerwca?

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

775zł/ha za PK w pszenżycie 

420zł/ha kreda 

Ii 2.5L ropy/ha żeby rozrzucić to 

Pszenżyto C1 będzie to szkoda się nie przyłożyć 

200kg NPK to obecnie też prawie 600zł

Ło Panie... jak masz dobre ph to kreda zbędna i ten pk podziała.

Opublikowano
13 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

775zł/ha za PK w pszenżycie 

420zł/ha kreda 

Ii 2.5L ropy/ha żeby rozrzucić to 

Pszenżyto C1 będzie to szkoda się nie przyłożyć 

200kg NPK to obecnie też prawie 600zł

I jaki plon w tym roku?

Jaką odmianę pszenicy wypatrzyłeś? Bo ja tak patrzę i nie wiem na co się zdecydować 

Opublikowano
1 godzinę temu, KacperDemczuk napisał(a):

I jaki plon w tym roku?

Jaką odmianę pszenicy wypatrzyłeś? Bo ja tak patrzę i nie wiem na co się zdecydować 

Asory mooże 

Plon w tym roku raczej nie przekroczy 4t/ha, tak jak pisałem wyżej olałem uprawę (siane w suchote, kiepskie wschody, od samego początku nie cieszyło to oka) 

Opublikowano
2 godziny temu, KacperDemczuk napisał(a):

Trudny temat, tyle tych odmian i każdy zachwala swoje , na połowę pójdzie sprawdzona i mnie Arkadia a reszta nie wiem , może tą co @Agrest miał  chevigon czy jakoś tak 

Opublikowano
17 godzin temu, Młody1997 napisał(a):

A jak było z opadami od marca do czerwca?

W marcu już nie mieliśmy opadów, dlatego druga dawka poszła tak szybko, w maju mroziło, w czerwcu suszyło. Nie będę wypisywał dokładnie, bo nikogo to nie interesuje, a co poniektórzy szukają tylko zaczepki😀 

Podlasie, okolice Sokolki, moim zdaniem nie miało pogody i opadów na oziminy. Może ktoś jest z tych okolic to się wypowie 

Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Asory mooże 

Plon w tym roku raczej nie przekroczy 4t/ha, tak jak pisałem wyżej olałem uprawę (siane w suchote, kiepskie wschody, od samego początku nie cieszyło to oka) 

To u mnie wedle kombajnisty 7.5t nie schodziło. Ja nawet na chwilę nie byłem na kombajnie. Na dwie przyczepy miałem co robić żeby odwieźć 

Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Asory mooże 

Ale to tylko takie wady ? Nawożenie przedsiewne podobne do tego co opisałeś? Klasa ziemi jaka ?

Pytam czy aż tak siew w suchote wchodzi na plon.

Opublikowano
16 minut temu, Janeczko napisał(a):

Ale to tylko takie wady ? Nawożenie przedsiewne podobne do tego co opisałeś? Klasa ziemi jaka ?

Pytam czy aż tak siew w suchote wchodzi na plon.

Jak dla mnie bardzo dobra odmiana i dlatego nie rezygnuje z niej, a nawet odświeżam C1. W zeszłym roku szybko żeśmy się obrobili ze żniwami. Ściernisko tylko raz ruszone i samosiewy wypiły całą wodę. Sam byłem w szoku że pole może być w paski po wschodach (w miejscach gdzie leżała słoma w pokosie można powiedzieć że wschody 10%). V klasa. 

@12Pafnucyi @marulekk ode mnie brali i chyba zadowoleni.

Atletusa nie miałem, więcej o nim powie @KacperDemczuk