Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 minut temu, Miodek11500 napisał:

Myślisz że nie będzie lepszej ceny na sprzedaż?

Moze na tych 4 przejazdach głębiej posiane zostało dlatego jeszcze siedzi

Do końca roku mam kredyty, a do tego jeden budynek, gdzie składuje zboże muszę odsłonić, bo będą nowe bramy. No i przy moich ilościach, to wolę mieć sprzątnięte i z głowy. 

A z tym siewem, to poczekam kilka dni i pójdę obejrzeć co tam się stalo

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Czy ja wiem...

Można po 200, ale czy to szacunek?

Raczej marzenia...na chwilę obecną...

10 ton poszło trochę drożej niż u Ryśka, jakbym był dyspozycyjny, to poszłoby i więcej🤫

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

No ale podejrzewam że jakie C2?

Na siew?

Na obecną chwilę za tą cenę zwykłej paszówki nikt nie kupi

Kupujący decyduje co zrobi z zakupionym ziarnem🤫

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Dzie sugeruje....

Porównuje jeno...

Mi by pasowało po 200 za meter.

Mi świnie też by pasowały po 20za kg😀

Nie wiem jak Wy, ale ja np lubię rozmawiać ze starszymi ludźmi, weteranami, którzy dalej działają na roli. Macie takich w swojej okolicy? (Mamy sąsiada który ma prawie 90 lat, a dalej działa na roli i posiada bydło). 
Oni zawsze wspominają jakie zyski czerpali kiedyś, w porównaniu do tego co jest dziś. I tak sobie przeliczam (w marzeniach oczywiście, bo takowe mam) , po ile byłoby dziś zboże, gdyby wróciła tamta epoka

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Miodek11500 napisał:

po ile byłoby dziś zboże, gdyby wróciła tamta epoka

Wtedy było po tyle, bo zwykły chłop na wsi to mógł co najwyżej pomarzyć o takich plonach jakie sa teraz ... A i przywieźć z drugiego końca świata było trudniej ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Wtedy było po tyle, bo zwykły chłop na wsi to mógł co najwyżej pomarzyć o takich plonach jakie sa teraz ... A i przywieźć z drugiego końca świata było trudniej ...

Wszystko było trudniej, ale jednak kto chciał poświęcić trochę życia, to wykorzystał okazję, a kto biadolił tylko, to dalej biadoli. 
U mnie np to zmora, biadolenie rolasow😀 i zazdrosc niestety. Kiedyś ludzie w małych miejscowościach żyli stadnie, pomagali sobie itp, dziś, ( mówię o swojej okolicy) każdy zazdrosny i każdy działa sam, coś takiego jak pomoc sąsiedzka, to jest jest powód do święta niestety. Brakuje tych czasów gdy sąsiad się cieszył gdy sąsiadowi dobrze szło. Nawet w tych trudnych czasach, byłoby łatwiej. A niestety jest tak, że gdy ktoś chce mieć więcej z gospodarstwa, to musi próbować nowych rzeczy i pracować dużo, i jeżeli takich rolników we wsi jest np 3, to wszyscy, tych trzech uważają za dziwnych.

Zgodzisz się ze mną @Tomasz0611 ? Czy w Twojej okolicy nie ma tego problemu? Jak to jest u Was?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Czy ja wiem...

Można po 200, ale czy to szacunek?

Raczej marzenia...na chwilę obecną...

Ja tam pszenżyto C2 sprzedawałem po 800 zł/t, pszenicę C2 po 1000 zł/t i nikt nic nie mówił że drogo

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
10 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Nie wiem jak Wy, ale ja np lubię rozmawiać ze starszymi ludźmi, weteranami, którzy dalej działają na roli. Macie takich w swojej okolicy? (Mamy sąsiada który ma prawie 90 lat, a dalej działa na roli i posiada bydło). 
Oni zawsze wspominają jakie zyski czerpali kiedyś, w porównaniu do tego co jest dziś. I tak sobie przeliczam (w marzeniach oczywiście, bo takowe mam) , po ile byłoby dziś zboże, gdyby wróciła tamta epoka

Gdyby wróciły tamte czasy i trzeba by było tak ciężko pracować jak kiedyś to ziemia by odłogiem leżała , ile czasu byś wytrzymał chodząc z pługiem za koniem, albo kosić zboże kosą, nie mówiąc już sierpem?

Opublikowano
10 godzin temu, Miodek11500 napisał:

A za połówkę swiniaka szło wszystko załatwić 🤭

Opublikowano
32 minuty temu, sw_kamil napisał:

Gdyby wróciły tamte czasy i trzeba by było tak ciężko pracować jak kiedyś to ziemia by odłogiem leżała , ile czasu byś wytrzymał chodząc z pługiem za koniem, albo kosić zboże kosą, nie mówiąc już sierpem?

Nie wiem ile bym wytrzymał, ale z tego co się orientuję to np świnie bardzo dobrze szły gdy już na polach jeździły bizony i np za 120 tuczników można było kupić nowego bizona lub c330 za 25 sztuk

Opublikowano

I co z tego że wg tych osób było lepiej ? Całe życie na roli plus zwierzaki i czego się dorobili oprócz garba ? Taka prawd denerwuje mnie gadka jak to za komuny było dobrze ale jakie to dobrze ? W myśl zasady mamy gówno ale równo. Teraz człowiek chce tej wygody, zabrać rodzinę na wakacje mieć nowszy samochód, dom ciuch markowy no i ubrania do gospodarki a nie chodzić obdarty. Czasy się zmieniły jedynie czego brakuje to się zgodzę pomocy sąsiedzkiej ale to zależy od wioski

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

I co z tego że wg tych osób było lepiej ? Całe życie na roli plus zwierzaki i czego się dorobili oprócz garba ? Taka prawd denerwuje mnie gadka jak to za komuny było dobrze ale jakie to dobrze ? W myśl zasady mamy gówno ale równo. Teraz człowiek chce tej wygody, zabrać rodzinę na wakacje mieć nowszy samochód, dom ciuch markowy no i ubrania do gospodarki a nie chodzić obdarty. Czasy się zmieniły jedynie czego brakuje to się zgodzę pomocy sąsiedzkiej ale to zależy od wioski

Wydaje mi się że kto chciał, to się dorobił, i tak samo teraz, kto chce to się dorobi, a nasze wnuki będą mówiły, że w naszych czasach było łatwiej i lepiej

Opublikowano
2 godziny temu, sw_kamil napisał:

Tamte czasy złe niebyły, tylko faktycznie, nie dla takich jak teraz są, miękkim ujem robionych z ochraniaczami na uszach i telefonem w ręku. :P

Opublikowano

Czasu biedy smrodu i złodziejstwa na potęgę.  Rolnicy z tamtych czasów ledwo dożywali emerytury, nie wspomnę o pijaństwie. Ale fakt głupiemu żyło sie lepiej bo równo ale gówno. Dla ludzi ambitnych nie było miejsca. Teraz na wsiach zostali tylko ludzie z wiedzą i chęcią rozwoju.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Miodek11500 napisał:

kto chciał, to się dorobił

Nie znam żadnego "zwykłego" rolnika, który za komuny (mówię o latach 80, bo o wcześniejszych to i rzadko się rozmawiało w domu) się dorobił - żadnego. 

Nie cytuj postów, jesli ten, na który odpowiadasz, jest bezpośrednio przed Twoim.

Edytowane przez daron64