Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dużo obornika i podkładu, tak trzyma wilgoć ,gdzie nie dałem to od razu koła siadają ziemia jak puch i się kurzy , jeszcze nic nie rośnie a juz po ziemi  widać gdzie zboże obrodzi a gdzie nie 

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Strongman napisał:

Dużo obornika i podkładu, tak trzyma wilgoć ,gdzie nie dałem to od razu koła siadają ziemia jak puch i się kurzy , jeszcze nic nie rośnie a juz po ziemi  widać gdzie zboże obrodzi a gdzie nie 

Tak, to prawda. Nigdy polifoski i tym podobne ENPEKI, nie wygrają z obornikiem. Życie biologiczne i materia organiczna z są najważniejsze 

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

To za mały zestaw do niego ciągnik szerszy niż siewnik.odrazu Rzymu nie zbudowali,  kupi sie wienkszy .

To nie wendzarnia tylko skrzyniopaleta na worki,turem na przyczepę wkładam,poco się męczyć.

Gwarancja się skończy i będzie lament jak z tym nh t7 co po 100h rocznie robił i przy niecałych 400h autocommand zdechł.

Pewnie nie spalił by więcej niż ten

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Powód? 

Lepiej żeby troszkę przygłodowało niż żeby była wybujała pierzyna?

Jesień była niczym lato. Mocznik z inhibitorem miał leżeć  w ziemi a zadziałał niemal jak saletra

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, pedro2 napisał:

Gwarancja się skończy i będzie lament jak z tym nh t7 co po 100h rocznie robił i przy niecałych 400h autocommand zdechł.

Pewnie nie spalił by więcej niż ten

Ja gwarancję mam na 3 lata,dokupiłem sobie w chwili zakupu.

To tak jak w media expert kupujesz coś i w chwili zakupu możesz dokupić a potem juz nie.

A wiadomo ze maszyn się niema, to tam są godziny lub lata do wyboru.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Toż ma nauczycielkę 

Szefową kuchni

5 minut temu, Strongman napisał:

Co zazdrosny jesteś,było się dobrze ożenić.

Wszystko przede mną 

Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Ech te bogate żony..

Wolę pracowitą i zaradną 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Strongman napisał:

Co zazdrosny jesteś,było się dobrze ożenić.

No faktycznie, drogo kupić, tanio sprzedać i "źle" się ożenić, to każdy głupi potrafi

I posiane pierwsze 2 ha tadeusa. Trochę pokropiło, to jutro tak kurzyć się nie będzie.

W sobotę  siany liborius i tributto już na wierzchu, może z rańca z opryskiwaczem by pojechał

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

O patrz....to z którymś pomyliłem....

Albo może że mówiłeś że w szkole...i przez to...🤔

Chciała do szkoły ale tam raz że licho płacą a dwa ciut znajomości trzeba 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Żadna zaleta.

Po żniwach to maksymalnie szybką i płytka uprawa by pobudzić kiełkowanie chwastów i samosiewów, wymieszać słomę i przerwać parowanie gleby , bo każda kropla wody na wagę złota. 

Jakoś nie jestem przekonany o tym zbawiennym przerywaniu parowania. Na ściernisku opryskanym glifosatem, 27 sierpnia siałem gorczycę to szybciej wzeszła i teraz wygląda lepiej, niż  po sąsiedzku gdzie facet klasycznie zaraz uprawił po żniwach, a potem znowu przed siewem. Tak samo z mieszaniem słomy. Po kukurydzy talerzowanie zaraz po zbiorze to tylko liście latają i wszystko zostaje na wierzchu.  Po jakiś deszczach i jak już się lekko zaczyna rozkładać to efekt od razu widać. 

Uprawa pożniwna według mnie  czyści pole z jakiś pojedynczych chwastów które się ostały, oraz pobudza samosiewy, które wzejdą i potem nie będą już problemem.

• Like 1
Opublikowano

A wiesz czemu po glifo jest wilgoć?

Bo nie przerywasz podsiąku.

Ciągną kapilary do wierzchu z głębokich warstw. Pomimo suszy jest nadal wilgoć bo tracisz wodę np z 50 czy 80cm.

Po upraekach w trakcie suszy masz przesuszoną całą warstwę ruszoną, ale poniżej cała woda jest zakumulowana.

Jeśli jesień i zima  jest mokra to nie ma się czym martwić bo zapasy się uzupełnią, ale dziś nie można na to liczyć