Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

cappricia już nie do kupienia w tej chwili. miałem pierwszy raz to lepsza według mnie jak atltus i tadeus bo też miałem na tym polu. ważone nie było ale najlepiej zniosło suszę i kłosy do zbioru najzdrowsze.

Opublikowano

Ja już wcześniej pisałem, że kolega ze wsi dzwonił do mnie i bardzo sobie chwalił Tributo, ze wszystkich odmian, które siał najlepiej mu sypało - 7T/ha.

Ja tam zostaje przy Tadeusie, na hektar, góra dwa spróbuję Liboriusa lub Heroico i tyle. 

Co do opłacalności to jeśli by ktoś wszedł w IP gdzie dopłata 1350 zł/ha dodatkowo to nie wiem czy minimalnie lepiej by wychodziło żyto, najlepiej hybryda, która ma potencjał do wysokiego plonowania. Sam korzystam z IP ale głównie kukurydza i pszenica. 

Opublikowano

U mnie Tadeus i Tributo plonowalo podobnie chociaż Tadeus na grubsze ziarno Tadeus pozostaje i spróbować Heroico chociaż nie mówię że Tributo jest złe bo wygląda rewelacyjnie i bardzo dobrze się krzewi

Opublikowano
2 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Co do opłacalności to jeśli by ktoś wszedł w IP gdzie dopłata 1350 zł/ha dodatkowo to nie wiem czy minimalnie lepiej by wychodziło żyto, najlepiej hybryda, która ma potencjał do wysokiego plonowania. Sam korzystam z IP ale głównie kukurydza i pszenica. 

Hybryda jest droga w zasiewie, a potem droga w uprawie, szkoda tylko że tanie przy sprzedaży. Da się wyciągnąć bardzo ładny plon ale trzeba mu 'nafutrować' wszystkiego z grubej rury, inaczej sypnie tyle co byle jaka populacja. Trafi się ciężki rok jak ten i wyjdziesz na minusie, ewentualnie na 0.

Lepsza kupka pszenżyta, niż kupka żyta.

W Polsce uprawia się najwięcej pszenżyta ze wszystkich krajów na świecie. Około 40% pszenżyta na świecie pochodzi z Polski 🤠

Opublikowano

Słabo czyli jaki plon i jakie nakłady? Z tym żytem to pełna zgoda bo lepsza kupka pszenżyta jak żyta. Na moim przykładzie powiem wam, że dogadałem z kolegą co kosi mi już któryś rok z rzędu i bez problemu wziął dwie przyczepy pszenżyta prosto z pola bo ma krowy, a mi nie było potrzebne aż tyle i zawsze mniejszy ból jest przy płaceniu za kombajn byleby uczciwa cena ziarek.

Opublikowano
wicia433 napisał:

cappricia już nie do kupienia w tej chwili. miałem pierwszy raz to lepsza według mnie jak atltus i tadeus bo też miałem na tym polu. ważone nie było ale najlepiej zniosło suszę i kłosy do zbioru najzdrowsze.

na jakiej klasie ziemi?

Opublikowano
Dnia 19.08.2024 o 09:16, Tommii napisał:

Jakie pszenżyto na kwaśną i słabą glebę? Macie jakieś sprawdzone odmiany?

Nie ma takich, a jak piszą że znosi zakwaszona glebę to bzdury. Są odmiany na lepsze i gorsze stanowiska i tyle. 

Gdzie polecacie zamówić zaprawę tak aby do piątku doszła? Interesuje mnie Kinto Plus ewentualnie Vibrance Gold. 

Opublikowano (edytowane)

BSK wchód Podlasia, w linii prostej ok 1.5 km do granicy, czyli to już jest totalny wschód kraju :D I ja osobiście to jak co roku między 15 a 20 września myślę zaczynać siewy, październikowy siew może się udać pod warunkiem ciepłej i bardzo długiej jesieni ale nigdy jeszcze październikowego siewu osobiście nie testowałem, a jak we wrześniowym terminie jest dobrze to i nie widzę potrzeby opóźniania siewu.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1