Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odpuść już.  Nic skutecznego,  a to za chwilę kłosić się będzie. Zboże też.

Koszt wysoki, ryzyko uszkodzeń zboża i małe szanse na zwalczenie.

Walcz uprawkami po żniwach. Ona szybko kiełkuje.

I najważniejsze dobre odwrócenie orki przedsiewnej.

Najczęściej na poprzeczniakach wyłazi gdzie jest słabo odwrócona gleba.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Najgorsze jest to że na poprzeczniakach jej nie ma a w środku pola jest. Odchwaszczanie Quelexem i Naceto jesienią. Niestety to nie tylko to pole ale i w pszenicy jak i w jęczmieniu się pojawiło. A do tego roku nawet śladu tej stokłosy nie było ;/

Opublikowano

Bywa. Też tak miałem. Przywlokłem z pszenżytem . I o dziwo w tym roku jest sporadycznie. Ale był fajny okres wilgotny po żniwach i pięknie skiełkowała.

Opublikowano

Jest jeszcze sens dawać jutro saletrę przed spodziewanymi deszczami? Część siana późno pod koniec października i w listopadzie. Pierwsza dawka była w połowie marca

Opublikowano

W późnych jest sens. Zwyżka plonu powinna być

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jest tak że kto ma bardzo słabe gleby jałowe to powinien zmieniać płodozmian np raz owies raz pszenżyto, na takich glebach pszenżyto po pszenżycie zły pomysł, jeszcze jak małe to to jakoś wyglonda a jak starsze to żółknie, tak to juz jest jeszcze brak npk. Ziemi nie oszuka.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Ja się wkur...em i stwierdziłem że nie będę już czekał, bo tej pogody to nigdy nie będzie optymalnej. W piątek i sobotę poleciałem axialem a teraz myślę dać tego azoplon. Są po tym jakieś efekty? I ile dni odstępu od axiala?

IMG20230426100530.jpg

Opublikowano
Lukasz21_Lubelskie napisał:

Oprócz tego że wygląda to koszmarnie na polu, widać znaczny spadek tego plonu? A ogólnie jest jakiś dobry sposób zwalczania jej chemicznie podczas wczesnej wiosny? 

Atlantis wczesna wiosną, jest zniżka plonu jak jest tego dużo i to dość znaczna no i zanieczyszczenie ziarna.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek0406 napisał:

Ja się wkur...em i stwierdziłem że nie będę już czekał, bo tej pogody to nigdy nie będzie optymalnej. W piątek i sobotę poleciałem axialem a teraz myślę dać tego azoplon. Są po tym jakieś efekty? I ile dni odstępu od axiala?

IMG20230426100530.jpg

Efekt będzie ale nie ma się spodziewać wielkiej poprawy, lepiej mieszać sobie pojedyncze mikroskładniki, miedź, mangan, żelazo

Opublikowano

Panowie mogę w tej fazie prysnąć na chwasty axial komplett pak? Wcześniej bagno teraz przymrozki były 

IMG_20230503_111628.jpg

IMG_20230503_111624.jpg

I 2 pytanie co się dzieje z tym pszenzytem płacowo występuje takie coś i czym prysnąć ? Najpierw chciałbym zrobić chwasty

IMG_20230503_093830_174.jpg

IMG_20230503_093750_026.jpg

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Septorioza szaleje na całego. Na coś takiego najlepszy by był protiokonazol 150g albo tańszy tebukonazol

Moge najpierw zrobic  chwasty ? Mam axial komplett pak nie zaszkodzi jak teraz prysne ?

Orius esxtra ? I ile ?

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Panowie mogę w tej fazie prysnąć na chwasty axial komplett pak? Wcześniej bagno teraz przymrozki były 

IMG_20230503_111628.jpg

IMG_20230503_111624.jpg

I 2 pytanie co się dzieje z tym pszenzytem płacowo występuje takie coś i czym prysnąć ? Najpierw chciałbym zrobić chwasty

Wg mnie za późno na axiala

A co do choroby to jak @tytanowyJanuszpisał 

Przed chwilą, tytanowyJanusz napisał:

Czym żeś był zajęty że chwasty do tej pory nie zriobione... Pryskaj jak najszybciej

Wydaje mi się że teraz axialem może szkody narobić

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

IMG_20230503_111628.jpg

IMG_20230503_111624.jpg

To jest nagminne na oziminach w tym roku 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, soltys48 napisał:

Niechronionych .....

To czym prysnąć ? I ile po oprysku na chwastyusi minac

Mógłbyś napisać co to za faza ?

Edytowane przez damianos95