Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem dzisiaj tylko ze na pszenicy no to efekt dobry,zadnej połówki nawet drobne odsiewało ale mogło by być jeszcze większe z 3,2 na 3,5mm

10 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Nie ma zasady, jak dobrze pamiętam to o podłużnych otworach do pszenżyta były od 2,4 do 3,2. Sprawdzisz będziesz wiedział, ewentualnie wymienisz na większe lub mniejsze. Osobiście mam sita porobione podłużne od 2,25 do 4,5 i do tego jeszcze parę na siatce o oczku kwadrat. Zawsze się coś dopasuje pod rok. 

Jak chcesz wszystkie połówki odciągnąć to tylko tryjer albo stół grawitacyjny da radę.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Nic się nie pcha. Ostatnie 6ha doprawione i 13 do siewu. 

W poniedziałek qq zbierają, jakby się sprężył to przed wtorkowym deszczem jeszcze by dosiał do 26ha i bajlando. 

IMG_20251001_154001_7.jpg

Opublikowano

Jak to zostawić? Nie rozumiem.

Mam zasiane 10ha, za dużo żeby reszta na jare zostało to dosieje jeszcze po qq 3 ha na gnoju.

U mnie jeszcze międzyplon w worku🙈 po qq wpisany.

A i gnoju jest nadmiar to zdało by się najpierw rozrzucić co ma leżeć do wiosny.

Opublikowano

No, dzisiaj ładny siwek, jeszcze trzyma.

Coś ok 600bel słomy zabrali to trochę tego gnoju będzie 

2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Kurła, powodzi sie ludziom, nadmiar gnoju mają 🙆

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ze mnie w temacie siewu nie bierz przykładu, ja z tych gęsto siejących. 25.09 zasiałem go w ilości 400 sztuk na metr 

Ja też, kiedyś posiałem dwa razy to najlepsze pszenżyto w życiu miałem.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, k16mk napisał(a):

Ale pogoda , aż chce się żyć , mołe przypomnienie dlatych co zasieli albo przypomnienie dlatych co zapomnieli 😀

20251002_104959.jpg

A to ten siew z 8 września się jednak nie sprawdza?

Zeszłorocznemu nie dorówna🫢

image.jpeg

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał(a):

A to ten siew z 8 września się jednak nie sprawdza?

Zeszłorocznemu nie dorówna🫢

image.jpeg

spieszę się z siewem jak mogę , jest szansa że jutro wianek , wtedy podjadę na te pola wcześniej siane 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

To i dwa razy kosiłeś 😄😉

Raz ale posiałem raz i nadawali ze co dzień będzie padać a juz mokro było i siałem i kopałem się jeszcze redlice się pozapychali, koleiny się porobili bo mokro i przestało padać i po tygodniu ze sieje drugi raz bo to brzydko wyglondało a obeschło z 200 kilo było pierwszą razem i dołożyłemło jeszcze 200kg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Siew 20wrzesnia, juz ladnie szpilki powychodzily, jechac cezaro czy jeszcze czekac z tydzien? 

Qrla o tej porze to juz zawsze mialem opryskiwacz do snu przygotowany a teraz nawet woda z pompy nie spuszczona i troche cykam z tymi przymrozkami u mnie :)

Opublikowano

Już lekki minus. Właśnie wjechałem c330 do garażu bo ona od 68r na wodzie chodzi🤭