Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem na próbę kupić Liboriusa, ale jakoś tak wyszło i skusiłem się na Rotondo. Wziąłem tylko 100 kg, resztę sieję swoim Carmelo. Po lewej stronie Rotondo po prawej Carmelo.

IMG_20250923_193939.jpg

IMG_20250923_205546.jpg

• Haha 2
Opublikowano

To wogóle nie zaprawione?

Jest chyba sporo pośladu w tym rotondo.

1 minutę temu, jaco512 napisał(a):

Rotondo ma już swoje lata.. 10 lat w sprzedaży, jakiś plon da ale bez rekordów, najlepiej na IV klasę

Przede wszystkim kombajn jęczy przy omłocie względem np Tadeusa. 

Opublikowano
14 minut temu, Sim95 napisał(a):

Chciałem na próbę kupić Liboriusa, ale jakoś tak wyszło i skusiłem się na Rotondo. Wziąłem tylko 100 kg, resztę sieję swoim Carmelo. Po lewej stronie Rotondo po prawej Carmelo.

IMG_20250923_193939.jpg

IMG_20250923_205546.jpg

Dla porównania Corado nasiona Wronkowski

Screenshot_2025-09-23-21-44-22-028_com.miui.gallery.jpg

• Like 2
Opublikowano
39 minut temu, Sim95 napisał(a):

No nie poszaleli z tym zaprawianiem, moje po betoniarce wygląda tak samo.

Coś źle robisz.

Ja tez betoniarką robię i jest czerwono. 

Jaka zaprawa?

Opublikowano
1 godzinę temu, Sim95 napisał(a):

IMG_20250923_193939.jpg

IMG_20250923_205546.jpg

Ile sztuk czy tam kilo na hektar siejesz Carmelo?

Opublikowano
3 godziny temu, Sim95 napisał(a):

IMG_20250923_193939.jpg

IMG_20250923_205546.jpg

U Ciebie MTN 36g i pszenżyto wygląda na grubsze niż moje Tiesto które kupiłem a MTZ mam 50g

Opublikowano

Przecież barwa ziarna po zaprawieniu zależy tylko wyłącznie od ilości barwnika w zaprawie. To że nie jest czerwone nie znaczy że jest źle zaprawione. Wiele centrali specjalnie dodaje barwnik spożywczy dla efektu wow.

• Haha 1
Opublikowano

Ale jeśli kupujesz np zaprawione kinto plus to centrala nie kupuje kinto bez barwnika. I to zboże musi być czerwone o ile jest zaprawione rzetelnie. 

Dlaczego ja w betoniarce mogę zrobić taki towar  a z centrali po profesjonalnych zaprawiarkach czasem trzeba szukać czerwonej plamki na ziarniaku?

Kiedyś robiłem dodatkowo z systivą. Wówczas nasiono śliskie niemal jak proso z jeszcze intensywniejszą barwą.

Kupiłem jęczmień z kinto i systivą i ani barwy ani śliskości którą obie zaprawy nadają.

20250920_141222.jpg

20250829_164401.jpg

Opublikowano

Bo teraz ilość nie jakość się liczy...a potem motto że rolas j tak wszystko kupi 😛

5 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Ile wody na 100kg dajesz?

200mll plus 50mll nawozu i jest git zaprawione w betoniarce, aplikuje pistoletem do malowania . 

Opublikowano

Tylko jęczmień systivą zaprawialem. Właśnie był bardzo śliski

Opublikowano
6 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Ile wody na 100kg dajesz?

150 ml kinto plus i litr wody 

Nie bawię się w żadne spryskiwacze tylko normalnie z miarki chlust do betoniarki 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Bo teraz ilość nie jakość się liczy...a potem motto że rolas j tak wszystko kupi 😛

Ale te centrale głupie xD wystarczy kupić czerwonego barwnika i rollasy będą szczęśliwe xD

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

wystarczy kupić czerwonego barwnika i rollasy będą szczęśliwe

Nic nie trzeba kupować, wystarczy zaprawiać tak jak należy, bo w zaprawie jest tyle barwnika, że barwi i ziarno i wszystko dookoła. Chyba tylko ktoś kto nie ma z tym do czynienia jest w stanie uwierzyć, że jak ziarko nie miało kontaktu z barwnikiem, to w jakiś magiczny sposób miało kontakt z substancją aktywną.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@jajonasz przygotowując zaprawę zgodnie z etykietą to pokrycie jest takie sobie, zawsze daje te 30-40% wody i wtedy jest dopiero dobrze pokryte.

12 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Z resztą pszenżyta chyba większość central zaprawia po taniości Maximem

Sam też zaprawiam Maximem 025FS, do pszenżyta nic więcej nie potrzeba.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

W tamtym roku dałem znajomemu sto kilo zaprawionej pszenicy kinto z nawozem  zasiał to moje, a obok swoją bez zaprawy efekt wizualny był widoczny po wschodach jak się przejeżdżało. A co do zapraw to był jeden rok że zaprawiałem mieszadłem do kleju 😁 bo betoniarka się popsuła efekt był lepszy jak z centrali z Kielc 🤭

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Coś źle robisz.

Ja tez betoniarką robię i jest czerwono. 

Jaka zaprawa?

Proseed 050 FS. 

9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ile sztuk czy tam kilo na hektar siejesz Carmelo?

Planuję siać około 400 sztuk, czyli wyjdzie jakieś 200 kg. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

przygotowując zaprawę zgodnie z etykietą to pokrycie jest takie sobie, zawsze daje te 30-40% wody i wtedy jest dopiero dobrze pokryte.

I myślisz że jakby to była kwestia wody to by tego nie wykorzystali, doj**ali by drugie tyle, to i ziarno byłoby ładnie pokryte i na wadze by zyskali na tych paru tys ton🤭