Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

k**wa, ze 2 lata temu. 

No co zrobisz, jak nic nie zrobisz. Kombajn zaklepałem już dawno. "Magazyny" wyczyszczone czekają, przyczepy przygotowane, nawet na pole część już wyciągnąłem. Ale sierpem kosić nie będę.

Tylko u nas do niedzieli padało co rusz i w zasadzie pojedyncze kawałki tylko były ruszone. Np ten, do którego mam dzwonić jutro, pojechał do kogoś kosić..rzepak. 13 sierpnia i rzepak jeszcze stoi na polu.

Właśnie przez taka chujnie z usługami to tego wspaniałego bizona kupiłem. Ale szybciej chyba przejdę na ekologię i kupię talerzowke, niż będę sie pier**lił sam bez pomocy z tymi zniwami. Szarpał się, nerwy psuł, a na koniec sprzedawał pszenżyto po 600zl.

Opublikowano
15 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Od 4 do 5. Mozaika. U nas w okolicy każdy zadowolony z plonów oprócz rzepaku. Wczoraj pszenica u mnie wykoszona odmiana Alegoria dała 9.5t tylko białko słabo bo 12.9% 

Ja chciałem tylko napisać, że jestem w stanie już teraz uwierzyć, że można zebrać na 3-4 klasie 10 ton pszenżyta z hektara 😅 dziękuję dobranoc🫡

• Confused 1
Opublikowano
58 minut temu, daron64 napisał(a):

Właśnie przez taka chujnie z usługami to tego wspaniałego bizona kupiłem. Ale szybciej chyba przejdę na ekologię i kupię talerzowke, niż będę sie pier**lił sam bez pomocy z tymi zniwami. Szarpał się, nerwy psuł, a na koniec sprzedawał pszenżyto po 600zl.

To siej grykę do września może się wyrobią z usługami:D

A tak na serio znam ten ból doskonale

Opublikowano
4 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Wczoraj ojcu gość mówił co folie do kiszonki przywozi że pszenica na 5 klasie mu sypnęła 7 ton a pszenżyto 2/3.ale jakoś nie chcę mi się w to wierzyć 

Czemu by miał kłamać...

Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu by miał kłamać...

Może masz i rację bo jak by jakiś Bajkopisarz był to by i mówił że pszenżyto dało 8 . A tak to może i prawdę mowi. Może pszenica lepiej ta kwietniowa suszę przetrzymała 

Opublikowano
31 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

U nas też rzepaki jeszcze stoją a kto coś pokosil to zboża po 16-17% 

Kiepskie to pocieszenie, że u innych też chujnia, ale zawsze coś 😅 

Najgorzej, że to wszystko tak na kupę - nie było okienek żeby sobie ludzie nawet powoli pokosili. Tylko teraz te 3dni na uraaaa wszyscy. Wróciłem na chatę, to przez okno słyszę, że obszarnik napiernicza cały czas. Założyłem sobie, że do 15 nie będę się stresował, potem zacznę. Jak patrzyłem po starych zdjęciach na telefonie, to rok temu kosilem 4 sierpnia, ale już dwa lata temu 16. Najwcześniej co pamiętam to było 23, albo 27 lipiec jak zaczynałem. 

15 minut temu, Janeczko napisał(a):

To siej grykę do września może się wyrobią z usługami:D

A tak na serio znam ten ból doskonale

Siałem ze dwa razy na próbę, ale tak z zamysłem pod talerzowke. Pierwszym razem wyszła no średnia, żeby nie powiedzieć słaba. Drugim razem wyszła..hmm dziwnie - były placki gole, a były place że była piękna. Ale oczywiście tej ładnej to tam jakiś mały ułamek całości. Ale to nie wiem czy za głęboko posiałem czy co, bo potem talerzowalem przed wapnem - powschodzila, talerzowalem po wapnie - powszchdzila, zoralem - powschodzila, posiałem - no już pojedyncze, ale też coś tam wylazlo. Ale w tym roku wszyscy wkolo, co siali gryke, to mają piękna.

Ból co roku ten sam. Nie miałem kombajnu - chodzić i się prosić, a i tak koniec końców większość wujek mi kosił. Kupiłem bizona, miał być spoko technicznie (bo z wyglądu, to tak, no całkiem średnio, żeby nie powiedzieć, że jakby już na progu huty był), a okazało się, że wrak i też chyba tylko jedne żniwa całe nim przekosilem. W tamtym roku jakoś się udało z usługą, choć też z "przebojami", bo najpierw znajomy miał przyjechać, potem okazało się, że jednak jedzie do kogoś innego, a w niedzielę o 8 rano dzwoni i pyta czy kosimy i po 10 już był na polu. 

Opublikowano

Można powiedzieć że 2drugie gruberowanie rozpoczęte 😉 , a dokładnie od miedzy objeżdżam wszystkie pola a później ma wpaść wnuczek i atakować , niech sobie coś zarobi 😁

20250813_091902.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

A nie możesz spróbować jęczmienia ozimego albo jakiejś bardzo wczesnej pszenicy? Zawsze łatwiej byłoby o usługi 

Z tym to nie trafisz. Tzn jakąś bardze wczesna odmiana, a trafi się taka pogoda jak była teraz to żeby się nie wpierniczyc, że będzie szybko porastać. A jęczmień, to np lokalny taki parotysiecznik jeszcze na koniec tamtego tygodnia, to miał przenoszony tylko jeden poprzeczniak w jęczmieniu. 

Opcja zawsze jakaś jest, ale na koniec i tak pogoda rozdaje karty. To że jednego roku coś wyjdzie ok, nie znaczy, że nastepnego tak bedzie

Opublikowano
24 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Obrabiasz dwa kawałki obok siebie i miedze zostawiasz ? Bo po zdjęciu wygląda jakby z jednej i z drugiej strony między był przejazd zrobiony 

Może dzierżawa któregoś z nich 

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

W tym roku też rzuciłeś jakiegoś saletrzaku?

Wtym roku ryzykuję oszczędzam i nic nie daję , co będzie. 

55 minut temu, Janeczko napisał(a):

Obrabiasz dwa kawałki obok siebie i miedze zostawiasz ? Bo po zdjęciu wygląda jakby z jednej i z drugiej strony między był przejazd zrobiony 

Jeden to dzierżawa.

Opublikowano
31 minut temu, wisienka1221 napisał(a):

Może dzierżawa któregoś z nich 

To tym bardziej nie rozumiem. U mnie praktycznie nikt nie zostawia między, wejdę Skibę na sąsiada to on sobie ja odbierze i nie ma problemu. Jedynie miedze ma koleś który ma pracowników to oni zostawiają bo nie wiedzą jak idzie działka 

Opublikowano

U nas było takich dwóch azorków którzy wpadli na pomysł orania miedzy, bo cały czas im było mało ziemi, to jednego oduczył tego sąd, a drugiego sami ludzie. 

• Like 3
Opublikowano

Uwierz że są przypadki takich co wiecznie za mało im pola i co roku musi taki cwaniak dwie skiby do siebie przeorać, puszcza środek ciągnika nad granicą i robi co mu się podoba..

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Co innego zabranie ziemi a co innego brak między i co ma sąd do między przecież to część twojej ziemi za którą podatek płacisz.

To wbij grube palę z jednej i drugiej strony i po problemie masz granicę. A jak się boisz że przesunie palę to wkop szklaną butelkę za palem czy coś podobnego i tyle.

Opublikowano
13 minut temu, jaco512 napisał(a):

Uwierz że są przypadki takich co wiecznie za mało im pola i co roku musi taki cwaniak dwie skiby do siebie przeorać, puszcza środek ciągnika nad granicą i robi co mu się podoba..

Ale to co innego. Prawnego obowiązku miedzy nie ma i żaden sąd Ci nie nakaże jej mieć ...

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@polskatk taaa, na pewno ich sąd oduczył orania miedzy xD w prawie nie ma czegoś takiego jak miedza i nikt cię nie zmusi do tego żeby ją zostawiać ...

U nas miedzą jest znakiem granicznym i za naruszenie się płaci 

• Haha 1