Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
47 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Brac jak bedzie teraz razem z ozimina czy blizej siewu zamowic?

Teraz to będziesz miał jary materiał najwyżej z zeszłego roku, nowy będzie dostępny bliżej wiosny.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

To bede sie rozgladal za borowikiem i/lub carmelo. 

Bylem u lokalnego sprzedawcy śor i tez handluje materialem siewnym- w sierpniu podjade sie zapisac na liste. Mowil ze w zeszlym roku mieli problem z tadeusem ( w sensie ze ciezko dostepny?)

Ps. Z ozima wiadomo- wezme w sierpniu/wrzesniu a jak rozwiazac temat jeczmienia jarego ktorego bede sial na wiosne? Brac jak bedzie teraz razem z ozimina czy blizej siewu zamowic? Chodzi o moc/skutecznosc zaprawy itd. czy przez zime przelezy spokojnie zaprawione? 

A dużo planujesz zasiac tego jeczmienia? Z tego co sobie przypominam to zwierząt nie masz. Nie wiem jak u Ciebie w okolicy z chodowla. I czy okoliczne skupy kupują jeczmien.

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Bylem u lokalnego sprzedawcy śor i tez handluje materialem siewnym- w sierpniu podjade sie zapisac na liste. Mowil ze w zeszlym roku mieli problem z tadeusem ( w sensie ze ciezko dostepny?)

Ps. Z ozima wiadomo- wezme w sierpniu/wrzesniu a jak rozwiazac temat jeczmienia jarego ktorego bede sial na wiosne? Brac jak bedzie teraz razem z ozimina czy blizej siewu zamowic? Chodzi o moc/skutecznosc zaprawy itd. czy przez zime przelezy spokojnie zaprawione? 

Osobiście u Mnie od carmello lepiej wychodzi ten liborius, a miałem i w ub roku i w tym też mam i to i to. Ale widzę że zdania są podzielone tu na forum . Widać jest kilka czynników co ma na to wpływ która odmiana lepiej wypada. 

Opublikowano

@Celownik07 zboża jare najczęściej są dostępne dopiero po nowym roku. W sierpniu raczej na pewno nie dostaniesz takiego materiału.

Co do sprzedaży to ostatnie lata chyba jęczmień był tym łatwo zbywalnym a nawet deficytowym w krótkich okresach.

Co do samego zakupu kwalifikatu to zobaczysz czy warto. Od rolnika Cw często może być lepsze.

Zasiałem w tym roku chevignona w c1, wyszło około 500zł na hektar. Od rolnika kupiłem lg keramik po 90zł. Wysiałem 110kg dokładając zaprawę za około 20-30zł. Pszenica równie ładna, jak nie ładniejsza, więc na starcie mam 350zł taniej. Na 6 ha już robi się kosmos bo 2tys w kieszeni.

W każdym razie żadne zapisy w ciemno. Bo np materiału po 3tys z mtn 50 i zk 86% nie kupię, a prawdopodobieństwo takowego jest duże.

Kupuje się gdy znasz parametry, a jak naprawdę wychodzi drogo to biorę C2. Zwłaszcza że za rok pewno ponownie zaciejesz łubiny

Opublikowano
Godzinę temu, gregory81 napisał(a):

A dużo planujesz zasiac tego jeczmienia? Z tego co sobie przypominam to zwierząt nie masz. Nie wiem jak u Ciebie w okolicy z chodowla. I czy okoliczne skupy kupują jeczmien.

1ha jeczmienia i 1ha pszenzyta. Szlo by typowo na sprzedaz w detalu + dla mnie na kolejne lata na przesianie kolejnych pol. 

2 godziny temu, jajonasz napisał(a):

Teraz to będziesz miał jary materiał najwyżej z zeszłego roku, nowy będzie dostępny bliżej wiosny.

Aa, rozwiales moje watpliwosci. Teraz to chodzilo mi po tych zniwach zeby miec material tegoroczny juz. Czyli poprostu jare sprzedaja dopiero jak idzie do siewu, wczesniej brak w centralach. 

54 minuty temu, Agrest napisał(a):

Od rolnika Cw często może być lepsze

Jakby byla pewnosc ze to ta odmiana co chce i ze c2 to z mila checia bym kupil

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Zasiałem w tym roku chevignona w c1, wyszło około 500zł na hektar. Od rolnika kupiłem lg keramik po 90zł. Wysiałem 110kg dokładając zaprawę za około 20-30zł. Pszenica równie ładna, jak nie ładniejsza, więc na starcie mam 350zł taniej. Na 6 ha już robi się kosmos bo 2tys w kieszeni.

Zawsze sieje hektar C1 z którego później robię C2 z MTZ w okolicy 60, plus zaprawa z nawozem, i zawsze własne C2 wygląda i plonuje lepiej, niż C1 z centrali. Na moich 30ha ozimin jest to spora oszczędność środków, która nie ma wpływu na obniżkę plonu

• Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Słoma potrzebna 🤔 ja to na odwrót 4 lata łunin rok żyto 

Już nie potrzebuję słomy. Łubin tylko jako przerwa w życie po życie. W tamtym roku zebrałem talerzówką w tym rokuje dobrze zobaczę co uleci, ale 2 lata przerwy będzie z łubinem.

Opublikowano
8 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Nie wiem czy wiesz ale jak będziesz chciał carmelo to tylko w chemirolu kupisz bo mają na wyłączność. Sam 100km w jedną stronę za nim jechałem.

• Thanks 1
Opublikowano

A dzieki. Wszedlem na ich strone. Najblizej mam warka grojec lub magnuszew. Zapisze sb kontakty i podzwonie- w sierpniu bedzie ok czy wczesniej/pozniej zakladajac ze siew w terminie ok 25 wrzesnia?

Screenshot_2025-06-08-20-19-18-763_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, zbyszek8201 napisał(a):

Osobiście u Mnie od carmello lepiej wychodzi ten liborius, a miałem i w ub roku i w tym też mam i to i to. Ale widzę że zdania są podzielone tu na forum.

Czyli Liborius lepszy? 

Też miałem Carmelo w porównaniu z Avokado, wygrało Carmelo.

Teraz będzie trzeci zbiór Liboriusa, jestem z niego zadowolony, ale... ale mógł bym i wrócić do Carmelo 

Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

Ale przecież się nie opłaca 😅🙃 wiele tu takich co mówią że się nie opłaca kupić C2, dodać swoją robotę i zaprawiać, o wspaniałym zwrocie kasy nie wspominając 😉

Liborius ogólno dostępny.

Z takich wyłącznościuwek mogę polecić Salto dostępne w Agroloku 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał(a):

Nie wiem czy wiesz ale jak będziesz chciał carmelo to tylko w chemirolu kupisz bo mają na wyłączność. Sam 100km w jedną stronę za nim jechałem.

U mnie carmelo dostępne jest co roku w firmie handlującej nawozami, środkami itp. ja sieje tą odmianę 2 rok i jak na razie chyba nie będę zmieniał jej na inną. Tylko przydałoby się w tym roku wziąć trochę kwalifikatu bo nie wiadomo skąd w nim żyto się wzięło 

Opublikowano
12 godzin temu, lukasz20 napisał(a):

Już nie potrzebuję słomy. Łubin tylko jako przerwa w życie po życie. W tamtym roku zebrałem talerzówką w tym rokuje dobrze zobaczę co uleci, ale 2 lata przerwy będzie z łubinem.

Jeszcze trochę ogonów tata trzyma ale jest prawie 40ha do obróbki. Skoro siejesz żyto to widocznie mocne gleby masz. 40 fizycznych a niecałe 20 przeliczeniowych. Dobrze że a2 zabrała 6 ha piachu szczerego nawet żyto bardzo nie rosło 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

U mnie carmelo dostępne jest co roku w firmie handlującej nawozami, środkami itp. ja sieje tą odmianę 2 rok i jak na razie chyba nie będę zmieniał jej na inną. Tylko przydałoby się w tym roku wziąć trochę kwalifikatu bo nie wiadomo skąd w nim żyto się wzięło 

ile kg/ha? i jaka kl. gleby?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Ja staram się co rok co dwa kupic 150kg kwalifikatu właśnie na rozmnożenie obsiać całość kwalifikatem to dla mnie nieopłacalna zabawa

I ja tak robię. Najlepiej jakieś dwie odmiany z C1 dla porównania, potem zostaje dla siebie iii dla innych też 

9 godzin temu, zbyszek8201 napisał(a):

To muszą mieć jakiś układ z chemirolem lub zamawiają u nich. A jak cena tego carmello w tej firmie ? Bo generalnie Chemirol nie ma tanio mat siewnego

Może i nie tanio, ale materiał siewny pierwszej klasy. Carmelo ma za***iście grube ziarno także tą odmianą nie zasiejesz tanio

Opublikowano
Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Jeszcze trochę ogonów tata trzyma ale jest prawie 40ha do obróbki. Skoro siejesz żyto to widocznie mocne gleby masz. 40 fizycznych a niecałe 20 przeliczeniowych. Dobrze że a2 zabrała 6 ha piachu szczerego nawet żyto bardzo nie rosło 

Ogólnie ziemie dobre, na większości podglebie gliniaste. Piach jest na dwóch kawałkach i to na części pola tylko. Żyto daje radę, a np owies był tylko jak sprzyjał rok.