Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Niewiele mniej od liboriusa było 

U mnie sporo mniej, w zeszłym roku Tadeus 28 bel z ha a Liborius 36 bel z ha, przy podobnym plonie ziarna. Jedno i drugie skracane Modusem. Mi akurat na słomie nie zależy, tylko taką zależność zauważyłem.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, zenmaniek napisał(a):

Stosował ktoś soligor na grzyba ?

Nie warto. Skład ma nic w 5 ni w 10. Dokładając 20zł mamy bardzo dobrego Priaxora. Tylko że już kłos na wierzchu w pszenżycie i robi się za późno na priaxora czy strobiluryne

Opublikowano
16 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie sporo mniej, w zeszłym roku Tadeus 28 bel z ha a Liborius 36 bel z ha, przy podobnym plonie ziarna. Jedno i drugie skracane Modusem. Mi akurat na słomie nie zależy, tylko taką zależność zauważyłem.

Jaka prasa i jakie bele ze 28 bel z Tadeusa wyszło? Oraz przy jakiej wydajności ziarna? U mnie przy 6 tonach wychodzi 12-15 bel słomy z tadeusa 

Opublikowano
16 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Jaka prasa i jakie bele ze 28 bel z Tadeusa wyszło? Oraz przy jakiej wydajności ziarna? U mnie przy 6 tonach wychodzi 12-15 bel słomy z tadeusa 

JD pasówka, tylko tu bele 105-110cm bo takie chce kurnik gdzie wymieniam się za obornik. Plon ziarna był 6-7 ton rok temu.

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 17:23, bercikmati88 napisał(a):

czy mogę pryskać azoksysteobina jeszcze gdzie pojawiają się pierwsze kłosy pszenżyta?????

A etykietę przeczytałeś?

Opublikowano
13 minut temu, kondzio0 napisał(a):

Foto z dziś 

IMG_20250518_120025.jpg

Jakie tu nawożenie było i ochrona?

43 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

JD pasówka, tylko tu bele 105-110cm bo takie chce kurnik gdzie wymieniam się za obornik. Plon ziarna był 6-7 ton rok temu.

Kumam. Wydaje się sporo u mnie Mchale walcowa bez noży 125cm średnicy i nigdy więcej niż 15 nie bylo

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Miodek11500 napisał(a):

Kumam. Wydaje się sporo u mnie Mchale walcowa bez noży 125cm średnicy i nigdy więcej niż 15 nie bylo

Chodzi o samo porównanie odmian, prasa ta sama, plon ziarna podobny, a jednak różnica w słomie jest, Liboriusa nawet ziarna było trochę mniej, a słomy więcej.

Czy McHale, czy JD, czy Sipma, różnica % pewnie wyjdzie bardzo podobna.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, Miodek11500 napisał(a):

Jakie tu nawożenie było i ochrona?

Ochrona nie pamiętam. Azot 200kg na ha +odżywka. Pole po owsie .

Opublikowano

Ile siarczanu magnezu siedmiowodnego mogę bezpiecznie zastosować razem z tebukonazolem i azoksystrobiną? zabieg będę wykonywał przy początku kłoszenia

Opublikowano
23 minuty temu, aro321 napisał(a):

Ile siarczanu magnezu siedmiowodnego mogę bezpiecznie zastosować razem z tebukonazolem i azoksystrobiną? zabieg będę wykonywał przy początku kłoszenia

Ile dajesz tebu i azoksy?

Opublikowano
krilan06 napisał:

23 minuty temu, aro321 napisał(a):

Ile dajesz tebu i azoksy?

azoksy 0.5 a tebu 0.8

Opublikowano

Ta pogoda to jest jednak wredna.

Pokazywali wtorek opady, środę i czwartek bez opadów, ponad 15st w dzien, piątek opady.

Środę mam wolną, to super pasuje porobie t2 wszędzie. Dziś już się im odwidzialo - dziś bez deszczu, ale w nocy koło zera, jutro bez deszczu, ale mam do pracy, środa po południu już deszcz, czwartek mam do pracy (a po południu też deszcz). Czyli pryskać muszę, albo jutro po pracy (gdzie w poprzedzającą noc może się zakręcic poniżej 5st), albo w środę z rana na rose, bo po południu deszcz. 

Opublikowano
Miodek11500 napisał:

Jakie odmiany w tegorocznych warunkach spisują się wam najlepiej? Ja jestem w tym roku zadowolony z Cappricio. Zobaczymy co będzie w zniwa