Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał(a):

A no pisanie bajek nie jest zabronione😁, w mojej okolicy jest jeden skup i słabo płacą, nawet szkoda tam dzwonić i się wkurzać. Lepiej do kogoś z pompą itp. 

To podobnie jak u mnie, jedna paszarnia w okolicy i 100 mniej płacą na miejscu niż gościu co z pompą 60 km przyjedzie

Opublikowano
5 minut temu, jacor73 napisał(a):

To podobnie jak u mnie, jedna paszarnia w okolicy i 100 mniej płacą na miejscu niż gościu co z pompą 60 km przyjedzie

U mnie też jest jeden artysta ma chlewnie za żyto płaci 30zl i jeszcze próbki trzeba zawieź, ale jak widać chętnych nie brakuje, ponoć jeszcze z kasą trzeba czekać. 

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

U mnie też jest jeden artysta ma chlewnie za żyto płaci 30zl i jeszcze próbki trzeba zawieź, ale jak widać chętnych nie brakuje, ponoć jeszcze z kasą trzeba czekać. 

To tylko pogratulować zdrowego rozsądku tym z którymi współpracuje

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Wpaw napisał(a):

Jak 30 zł za żyto?

34 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Jeżeli jest to @k16mk wiesz już dlaczego się zabijają. Zapłaci za pszenżyto a zwali się za pszenicę. A tu zadowolony ze więcej dostałeś 🤣

Tak sobie myślę - może sprzedam swoje pszenżyto jako pszenicę 😅

• Haha 1
Opublikowano

Wiem że to śmieszne wręcz nieprawdopodobne, ale ludzie mu wożą i sprzedają może nie jakieś dużej ilości ale po kilka ton, znajdzie kilku frajerów i zadowolony. Pszenżyto pszenicę to sprzedadzą  gołębiom kurom, a żyto ciężko.

5 minut temu, jacor73 napisał(a):

To tylko pogratulować zdrowego rozsądku tym z którymi współpracuje

1 minutę temu, krilan06 napisał(a):

Jak 30 zł za żyto?

😅

Za metr 30zl. Ostatnio ktoś mi mówił myślałem że to nieprawda ale wczoraj był wujo i to samo powiedział.

Opublikowano

To co poradzić, każdy sobie rzepkę skrobię 

Opublikowano

Na porty kiedyś do pszenicy sypali po łyżce, dwie  piachu.

Może jemu ładują po 4-5 do żyta i się spina🤣

Opublikowano

No ładnych rzeczy tu się dowiaduje😁 

Albo z robakiem mu zawieź 🤭

Opublikowano

1 t żyta dniówka roboty.Do wyprodukowania 1 t ziarna żyto potrzebuje około 22 kg azotu (N), 11 kg fosforu (P2O5), 23 kg potasu (K2O), 5 kg wapnia (CaO), 4 kg magnezu (MgO), 3,5 kg siarki (S) oraz niewielkich, ale dużo znaczących dla rośliny ilości żelaza (250 g), manganu (120 g), cynku (79 g), miedzi (8,5 g), boru (5,5 g) i molibdenu (0,8 g). To wklejka ale jakby to policzył to nie wiem czy nie lepiej to z powrotem w pole wywieść

• Like 1
Opublikowano

rotondo raz sprzedalem jako pszenice, bo ojciec skupujacego nie za bardzo sie znal. wchodzimy do kanciapy, a ona sie go pyta ile tej pszenicy bylo? 🫣 nie odzywalem sie,bo i tak wsypalismy do bina z paszowka. przeciez mi zaplacilaby za pszenzyto, a sprzeda jako paszowa. w nast. roku juz mialem inne, chyba trapero, to jak zyto wygladalo i musialem ja przekonać, ze to pszenzyto 🤕

Opublikowano

Nie jest ci chociaż troche wstyd, że kogoś zwyczajnie oszukałeś? Rozumiem, że jak sąsiad jedzie w pole to mu na podwórko traktorem wbijasz i rope tankujesz do swojego? 

Jak można być tak bezczelnym oszustem i jeszcze bhć z tego dumnym, żs to niby zaradność, a nie złodziejstwo. Tfu

• Like 3
Opublikowano

przestan, nie ja decydowalem do jakiego bina poszlo. byl gosc od tego, mnie sie nawet o nic nie zapytano. wziela w reke, powiedziała ok i poszla. czym ich oszukalem? ze wsypali sobie do paszowej? ze tak sprzedadzą? wyjeliby z tego bina to pszenzyto i wsypali gdzie indziej? my mamy byc uczciwi , zawsze stac na strazy moralnosci, a oni maja nas w d....e. ot chociazby pojechalem o 14 zalytac sie o cene, powoedziano mi 930zl netto, pojechalem z przyczepą o 15.40, nast o 16.30. na fakturze cena 860!? pytam sie dlaczego mniej, a ona ze o 15 sie cena zmienila! dlaczego mi nie powiedziala ,dlaczego nie powiesila kartki, zna mnie z imienia i nazwiska! ja mam byc uczciwy, a ona mnie orznela na 20x 60 zl=1200 zl. to sa standardy uczciwosci??? chcesz to sobie rob jak uwazasz, ale nie uzywaj obelg wobec innych.,bo znasz wycinek historii a wypowiadasz sie jak ksiadz. niech rzuci kamienieniem ten ,kto nigdy w zyciu czegos nie przemilczał, by zyskac?! moglbym tu jeszcze kilka sytuacji napisac, ale z grzeczności tego nie zrobie. po drugi napisalem to by pokazać,ze rotondo wyglada jak pszenica, a nie by mnie ktos umoralnial, a juz na lewno obrazal. to nie forum KUL-u , a pewnie tam moralnosci trzeba by sie bylo naszukac.

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Klap napisał(a):

Nie jest ci chociaż troche wstyd, że kogoś zwyczajnie oszukałeś? Rozumiem, że jak sąsiad jedzie w pole to mu na podwórko traktorem wbijasz i rope tankujesz do swojego? 

Jak można być tak bezczelnym oszustem i jeszcze bhć z tego dumnym, żs to niby zaradność, a nie złodziejstwo. Tfu

Jak rolnika jeb.ą na każdym kroku to jest ok?,ale jak rolnik przemilczy sprawe to już jest oszustem?,znalazł się sprawiedliwy wśród narodów świata...

• Like 4
Opublikowano
8 godzin temu, Klap napisał(a):

Dalej bądź prawilniakiem to w obecnych czasach napewno daleko zajdziesz. Powodzenia. 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Są takie sytuacje ...

Albo jak ładne pszenżyto to dwie łyżki pszenicy, jedna pszenżyta. Carmelo nadaje się idealnie do takich akcji 😄

Coś w tym jest. Jak sprzedaję ludziom pszenżyto (Carmelo) to często pytają czy to na pewno pszenżyto, a nie pszenica.

Opublikowano
9 godzin temu, Klap napisał(a):

Kurde jaki prawilniak 

A myślicie że większość skupujących kupuje po co pszenżyto ? Wiadomo żeby dosypać do pszenicy jak wiozą na paszarnie 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Sim95 napisał(a):

Coś w tym jest. Jak sprzedaję ludziom pszenżyto (Carmelo) to często pytają czy to na pewno pszenżyto, a nie pszenica.

Siałem je przez parę lat💪

Gość przyjechał kupić do siewu gdy je zobaczył powiedział że mąkę by z tego zrobił 😅

Opublikowano

Panowie ile czekaliście teraz na azot oczywiście przy ilościach cało samochodowych 24tony ? , czekam już miesiąc a aut brak 🤔.

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał(a):

Panowie ile czekaliście teraz na azot oczywiście przy ilościach cało samochodowych 24tony ? , czekam już miesiąc a aut brak 🤔.

Kasa zapłacona wcześniej 🤔 jaka cena teraz i co zamawiałeś 

Opublikowano
5 godzin temu, drobny napisał(a):

Tributo w typie pszennym i trzeba dobrze sie przyjżeć żeby odróżnić 

Wsiałem, ale jakoś materiał siewny nie był podobny do pszenicy🤔