Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, youn81 napisał(a):

Kolejny inteligent

Te inteligent i mistrz opłacalności co nakupił mocznika po 7k, wyzywał i śmiał się z ludzi że nie kupują bo będzie tylko drożej, albo nie będzie wcale. Spożytkowałeś go już czy trzymasz na pamiątkę 🤭

Opublikowano

4.5 tony czy wychodzisz na zero???

...szkoda gadać...

1 minutę temu, jajonasz napisał(a):

Te inteligent i mistrz opłacalności co nakupił mocznika po 7k, wyzywał i śmiał się z ludzi że nie kupują bo będzie tylko drożej, albo nie będzie wcale. Spożytkowałeś go już czy trzymasz na pamiątkę 🤭

brawo brawo

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jajonasz napisał(a):

??? Kiedy kupowałem mocznik po 7k .....?? Dawno na te forum nie zaglądałem , ale widzę że poziom dyskusji oscyluje na wysokim poziomie , zamiast merytorycznie o rolnictwie  , to tylko wyzywanie,  głupie opdpowiedzi .  Dla twojej wiadomości jak już jesteś taki skrupulatny , to zanotuj sobie, mocznika nie stosuje.

17 minut temu, lukaszkol napisał(a):

4.5 tony czy wychodzisz na zero???

...szkoda gadać...

O czym szkoda gadać,  o tym czy przy 4,5t wydajnosci pytam czy wychodzi na zero z takiej uprawy?

Edytowane przez youn81
Opublikowano

Witam Panowie. Mam dylemat odnośnie oprysku pszenżyta środkiem Bizon lub Bacara trio. Czy stosowaliście te środki na kilka godzin przed nocnymi przymrozkami rzędu -2/-3 stopnie? Ryzykować i opryskać, czy czekać z nadzieją na okienko pogodowe z temperaturami na plusie?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, youn81 napisał(a):

4,5t ....wychodzisz na zero z tej uprawy ?

Rolnictwem zajmuję się hobbystycznie. Nie robię mega nakładów na uprawy, do zbioru mam swój kombajn, a sporo zboża sprzedaję ludziom w domu (na worki) drożej niż w skupie, do tego jakieś tam dopłaty więc powiem Ci że nawet coś z tego zostaje.

Edytowane przez Sim95
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź,  wszytko to wyjaśnia. Jeżeli sprzedajesz w "detalu " bez wysokich nakładów to rozumiem taką uprawę.  W moim przypadku jakbym miał taką wydajnosc to bym zrezygnował z takiej uprawy.

Edytowane przez youn81
Opublikowano

Ja chyba bym prysnął.

Też mam dylemat czy sprzedawać.  Zasadniczo ceny akceptowalne  ale plony bardzo niskie więc i tak wynik finansowy bliski zera.

Plan był na sprzedaż w styczniu ale coś mi w ucho szepta że teraz może być górka cenowa. 

Tylko ja  miałem propozycję 750 brutto a tu kolega 800netto, a to 106zł różnicy

Opublikowano

A u nas twardo 600 netto. A do portu od firmy, która kupowała, jest ze 150km..

Jutro jadę się kłócić o kasę. Pierwszy raz. Ehh. Wkurwił mnie koleś - nie tym, że nie zapłacił w terminie (już pomijam, że 30dni, gdzie co roku bylo 14), pewnie bym to olał, jakby mnie z kasą nie cisnęlo, ale tym, że mi przez telefon sklamal co do przelewu. 

W ogóle muszą bardzo cienko prząść, że tak nędznej faktury nie opłacili w terminie. Mało tego - w tamtym tygodniu wywiozłem w workach resztkę pszenżyta (całe 1200kg, na olx nikt nawet nie spytał o pszenżyto), to to samo - kwit na niecałe 8stow i termin platnosci 30dni. Mówiłem babce, że im się chyba firma nie podniesie jak przyjdzie opłacić tą fakturę..

Opublikowano

ELC po dzisiejszej aktualizuacji

Pszenica paszowa - 867 zł/t (810 zł netto)

Pszenżyto - 760 zł/t (710 zł netto)

Jęczmień - 792 zł/t (740 zł netto)

Żyto - 599 zł/t (560 zł netto)

Owies - 674 zł/t (630 zł netto)