Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, Agrest napisał:

W centrum i u mnie pewno nieosiągalne. 

A jęczmień stabilnie czy w górę?

U mnie śladu po kasie za pszenżyto nie ma. Poszła na ziemię. Czekam na wypłatę za jęczmień, to nawet zakupionych nawozów nie pokryje🤷‍♂️ jak żyć?😜

Wujek nie narzekaj, w tamtym roku za porzeczke przytuliłeś z jednego melona, to Twoje pszenżyta to chyba z nudów uprawiasz 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Camasa napisał:

810 brutto war-maz 

Na pewno to cena za pszenżyto?

Pszenicę paszową i jęczmień taniej cenią

Opublikowano (edytowane)

Jakie casy nastali,nawóz drogi zboże tanie, dzwonił do mnie dzisiaj mój doradca mówi ze gospodarstwa bez hodowli  do 50ha zbankrutują.

W ekologi 3tyś dopłaty do ha owsa.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Strongman napisał:

Jakie casy nastali,nawóz drogi zboże tanie, dzwonił do mnie dzisiaj mój doradca mówi ze gospodarstwa bez hodowli  do 50ha zbankrutują.

W ekologi 3tyś dopłaty do ha owsa.

W jakim czasie zbankrutują?

Opublikowano (edytowane)

Nie mówił tylko ze państwo wspiera tych malutkich a te olbrzymy sobie poradzą,a średnich już nie zresztą dla tych malutkich co ma być te 100tyś to za rok mają złagodzić wymogi bo teraz 40tyś fv za rok i podobno chętnych bardzo niema

Opublikowano (edytowane)

Bak wałowania wychodzi, belcanto lepsza ziemia ale więcej brył i ziarno leżało długo w suchym w konsekwencji bardzo nie równe wschody.

Mam nadzieję, że w tym sezonie uda się osiągnąć 6t z ha.

Belcanto siew 27.09IMG_20231029_083928-min.jpg

Tadeus siew 27.09

IMG_20231029_082150-min.jpg

IMG_20231029_080747-min.jpg

IMG_20231029_083129-min.jpg

Tutaj belcanto siew 26.09 na fajnym stanowisku no i zdjęcie pod słońce 😏

IMG_20231029_075523-min.jpg

Edytowane przez forestrider18
Opublikowano

Nie ma chetnych bo warunki.  Te 40 koła to mały problem. Chodzi o punkty ktore trzeba uzyskać zeby wogole sie załapać. Jak ktoś nie jest na ekologi lub nie jest w systemach jakości i ma gospodarstwo położone do iluś tam metrow nad poziomem morza czyli ogolnie ponad pół polski sie nie łapie. Może coś zmienią z czasem. Sam bym skorzystał. W poprzednim naborze brałem 60k z RMG teraz nawet Ci co już brali mogą znowu składać tylko te warunki.

Opublikowano (edytowane)

Jak tu nie cenić jakości ruskiego dapu i białoruskiej soli?

Agrest muszę cię zmartwić wygląda na to nie ruski nawóz , to pogoda przez 3-4 dni zboża dostały niezłego kopa , a co gorsza widzę że ci co siali po 350kg to się  żółte robi .

20231029_115001.jpg

20231029_115029.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Gdzie ja konkurencją.

Nie mam tyle ornego co kolega samych poprzeczniaków🤣

Opublikowano (edytowane)

Ale naprawdę ludzie porezygnowali z qq na rzecz zboża, w sklepach zaprawy brak jak i oprysków jesiennych i hurtowniach.Mokre pola obsiewają chcą na jesieni zrobić.

Jeszcze takiego roku nie było aby tyle sor ludzie w październiku kupili.

Opublikowano

A ja znowu nic nie kupiłem.

Ponoć ubiegły rok był kiepski i możliwe przeceny.

Choć taki glifosat po zjeździe cenowym już lekko odbił.