Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Zawsze można wrzucić do darmowej galerii allegro bez logowania i tutaj tylko link wstawiać.

Ja tak zawsze w olx robiłem żeby wszystkie zdjęcia były jak się stronę otworzy a nie w ich galeri 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Agrest napisał:

Też 99,9% na telefonie. Zdjęcia bdb jakości dajesz.

Musiałbym spróbować ale atechniczny jestem😜

To za trudne. 😜

Tyle kliknięć trzeba - dużo, czy niedużo to już jak tam kto uważa, jak dużo aż tak nie dodaje, to idzie przeżyć. Ostatnie dwa zdjęcia to oryginał i zmniejszony oryginal - 3.3 mega vs 740kilo (wybrałem 50%). Możesz sam ocenić jak duża jest różnica - może na kompie jest, ale na telefonie dla mnie żadna

Screenshot_20230927-191010_copy_540x1200.png

Screenshot_20230927-191016.png

Screenshot_20230927-191020.png

Screenshot_20230927-191033.png

IMG_20230923_124441639_HDR.jpg

IMG_20230923_124441639_HDR_copy_1148x2040.jpg

Pewnie się da jakoś łatwiej, ale ja tak kiedyś spróbowałem, przyzwyczaiłem się, a że stary jestem, to ciężko się pozbyć przyzwyczajeń 🤷😅

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

Tego życzę.

A mi się przypomniało. 

Chyba coś mi dopłacili do sprzedanego zboża... w smsie tylko kody, ale sądzę że to za to... ze 200 do tony... oj Kaczyński więcej obiecywał..

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

Bo jest taki przesond że jak rozsypie się zboże wbrew naszej woli to że da dobry plon,a worek mi penkł jak do siewnika sypałem. I z10 kg się wysypało.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

No to to już i Sołtysa przekona. Skoro penkł to musi coś to znaczyć ..

Opublikowano

Oj to wystarczy stary worek lub położyć na brzegu...

Mniejsza. Nie wierzę ale szanuję . 

Opublikowano

Jedno jest pewne. Starzejesz się lub koncentrację tracisz. Zresztą drugie wynika z pierwszego. I temu worek penka😁

Opublikowano

To tylko taki przesąd, choć raz mi się sprawdził, wbrew naszej woli a specjalnie to specjalnie,przyczepy burty mają ale kiedyś jak na wozach wozili i naładowali wyżej niż gnojówki to nie raz spadł.

2 minuty temu, daron64 napisał:

A co to u Was mechanizacja nie doszła tak daleko żeby w przyczepach burty były? 

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

A co to u Was mechanizacja nie doszła tak daleko żeby w przyczepach burty były? 

No jak chcieć by się urodziło, to lepiej by latwo worki spadały ..

Opublikowano
8 godzin temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To ile trzeba tego posiać w kg ?

Wysialem dolną granicę 250 sztuk/metr co dało 150kg/ha warunki bardzo dobre działka zasobna, zobaczymy nigdy nie sialem w tak niskiej obsadzie, taka niska obsada ze względu na małą ilość nasion i tak żeby starczyło na całą działkę .

Opublikowano

U mnie dzisiaj koniec siewów, fajnie bo w końcu normalnym siewnikiem i jak trzeci rok gospodarze to więcej nasion jest w ziemi jak na wierzchu 😅 No i zrobiłem też sobie ścieżki.

Na działce na której za mało wysiałem jednak poprawiłem. Pomyślałem, że lepiej żałować że się zrobiło niż żałować że nie - co wyjdzie się okaże. 

Teraz trzeba coś myśleć o odchwaszczaniu, chciałem bacara ale nie wykorzystam całego opakowania i chyba bez sensu. Chyba znowu Snajper pójdzie. 

Co sądzicie o pogłównym podaniu potasu, fosforu? Jeśli tak to kiedy? Przyszły mi wyniki badań gleby i z pH jest naprawdę przyzwoicie aż się nie spodziewałem. Tylko potas, fosfor magnez to bardzo niski, niski i średni. Dałem przed uprawą po sto kilo w zależności jakie potrzeby ale to raczej kropla w morzu i może coś by jeszcze dosypać. Magnez to w postaci kizerytu na wiosnę na pewno jakieś 150kg/ha.

Opublikowano

6 dni po siewie - wałowane i nie. Jakby dzień różnicy. Ale największa różnica to w utrzymywaniu wilgoci.

IMG_20230928_082602.jpg

IMG_20230928_082426.jpg

Opublikowano

Takie tylko odnosisz wrażenie. Bo w niewalowanej nierównej powierzchni nie widać tak wschodów. Po drugie myślę że ziemia wałowana szybciej obsycha, bo większy jest podsiąk gleby. Luźniejsza obsycha tylko powierzchownie. Z drugiej strony jest mniejsza powierzchnia parowania. 

Opublikowano

Panowie co powiecie na taki oprysk expert met 0.35na ha plus diflufenikan 0.3l na ha , dodać coś jeszcze? Mam zawsze ogromny problem z chabrem i miotlą, uprawy to pszenżyto I zyto.