Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Flex ma po prostu 480g glifosatu w litrze. I żadnego uszlachetniacza to ja w jego etykiecie nie wyczytałem, który pozwala na szybki wjazd w pole.

Też jak patrzyłem na skład i na necie szukałem, to nie znalazłem nic o tym żeby można było szybciej niż po zwykłym. Tyle co dwie osoby mi tak mówiły. Jednego roku pryskalem nim to faktycznie było widać szybciej efekty, ale nie pamiętam po jakim czasie wjeżdżałem. Teraz liczyłem, że opryskami końcówka sierpnia/początek września, to niech te 3tygodnie bym poczekał, bo tylko 5ha będę sial, to za dwa dni uprawione, poorane, uprawione i posiane by było. 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Na stokłosa to płytka i częsta uprawka pożniwna.

Potem dobra orka. Najczęściej pojawią się od miedz i na poprzeczniakach gdzie odwrócenie skiby jest najgorsze jakościowo.

A u mnie właśnie na środku pola wyskoczyła 🤷 teraz wlało u nas i ma jeszcze 3dni popadywac, to ani nie wjadę z ooryskiem ani nie wjadę z uprawa. Bliżej końca tygodnia się przejdę jak to tam w ogóle wygląda. Ale ta stokłosa to k**estwo straszne - w kilku miejscach w zasadzie całkowicie zagłuszyła mi zboże

41 minut temu, k16mk napisał:

powiedziałbym tak   jakości orki i jakości stali 

1 miejsce Lemken i Kverneland 

2 nie ma

3 Overum

4 cała reszta

oczywiście mowa o pługach całych nie połamanych czy pokrzywionych😉

A ja bym powiedział, że jakość orki w większej mierze zależy od warunków na polu, ustawienia pługa i stanu elementów roboczych - a to, czy to jest kverneland, czy overum jest kwestia drugoplanowa.

Opublikowano

Jest wilgoć to i bez uprawki skiełkuje.

U ciebie glina to problem będzie bo orka ciężka, albo skiby nie dorzucisz albo bryły że dostęp światła jest do głębszych warstw i będzie kiełkować

Opublikowano

U mnie to takimi pasami mam glinę - strasznie wkurwiające, wolałbym mieć całą w jednym miejscu zebrana. Ale sama stokłosa to w różnych miejscach, ale raczej nie tam gdzie największa glina, także z jakością orki bym tego u siebie nie łączył. Perz to w sumie w takim jednym długim dołku jest. 

Tutaj z tamtego roku (po wymianie elementów roboczych, bo pierwsze przejazdy były na starych, ale nie szło orać) z lżejszego i z cięższego kawałka - to ta sama prosta, tylko odległość kilkudziesięciu metrów - miejsce z pierwszego zdjęcia jest na wysokości tych drzew widocznych na drugim zdjęciu. No i tak całe pole mam poprzecinane takimi pasami z glina. Jedziesz w lekkiej ziemi, to nawet zetorkiem dałoby radę pod 8km jechać, a w glinie siada do 5, nawet poniżej.

IMG_20221107_131513_copy_2000x900.jpg

IMG_20221107_130213_copy_2000x900.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, k16mk napisał:

powiedziałbym tak   jakości orki i jakości stali 

1 miejsce Lemken i Kverneland 

2 nie ma

3 Overum

4 cała reszta

Znaczy się nalepka Lemken zawsze na propsie? Niezależnie od typu korpusu, przedpłużki, czy ścinacze, z krojami czy bez? Mam w/g Twojego rankingu całą resztę w postaci Niemeya delta 3 i przykrywa akurat Twojego Lemkena razem z Tobą. Możesz sobie orać jak to co pokazałeś.... nie było co przykrywać. Pokaż jak to orze goryczycę 1m, albo na razowę żyto ze ściętą słomą.

Opublikowano

O Bessonie miałem wspomnieć... jak się dorobię to se kupię.

Opublikowano (edytowane)

Jak byś kupił jakieś ugory to dobrym wszystko zaorzesz bez zapychania,

Wszystko to marka testy poprawianie i donrzenie do doskonałości 

Na przykładnie gupiego siewnika amazone na redlicach ,tam wszystko tak jest obliczone kont natarcia redlicy ze jak napotka przeszkodę to się omknie,i delikatnie szerzej i to powoduje że nic się nie zapycha ciongnie, nawet po jakiś kępach to samo grabki zrobione ze się obmykają, na redlicach i napewno lepiej idzie niż niektóry talerzowy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 godzin temu, slavvek napisał:

Znaczy się nalepka Lemken zawsze na propsie? Niezależnie od typu korpusu, przedpłużki, czy ścinacze, z krojami czy bez? Mam w/g Twojego rankingu całą resztę w postaci Niemeya delta 3 i przykrywa akurat Twojego Lemkena razem z Tobą. Możesz sobie orać jak to co pokazałeś.... nie było co przykrywać. Pokaż jak to orze goryczycę 1m, albo na razowę żyto ze ściętą słomą.

OK bez nerwów , w w sumie wszystkie zachodnie markowe dobre w porównaniu z najlepszymi nowymi Polskimi  i żeby nie było ( NIESTETY) !

Opublikowano

Z niskich u mnie najlepiej i najpewniej sprawdza się Tadeus. Więc jak coś się sprawdza to nie kombinuję. Teraz szukam czegoś wysokiego ale równie plennego co Tadeus.

Opublikowano

Prognozy zmienili - już nie deszcz, a susza. Na najbliższy ponad tydzień 20st, słońce i bez deszczu. Kurcze przed 10 chyba trochę wcześnie siać. Urlop zaczynam, chyba trzeba będzie poorac po weekendzie póki wilgoć jest i pilnować pogody kiedy będą jakiś deszcz zapowiadać. Jednego roku posiałem wcześnie, a potem z miesiąc bez deszczu było i tak całkiem średnie te wschodu były potem

Opublikowano

U mnie ostatnie lata sialem tak jak pozwalała pogoda i czas ~15-20wrzesnia. O ile na lepszej działce to wschody o to jak wyglądało do zimy - ok. Ale na słabszej nie było jakiejś rewelacji - dużo dużo mniejsze te zboże. Tu np z końca lutego tego roku - siane dzień po dniu (15-16wrzesnia), pierwsze zdjęcie na słabszej działce, drugie i trzecie na lepszej. W rzeczywistości te na słabszej to jakby ktoś nie wiedział, to by powiedział, że pewnie końcem października siane.

IMG_20230224_122513606_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230224_134113051_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230224_134601547_HDR_copy_2040x1148.jpg

• Like 1