Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Szron88 napisał:

Dziś sprzedane resztki zmiotki pszenzyta. Cena 640netto. Po niedzieli już 600 ma być.

A u nas w okolicy na olx ludzie po 900 mają powstawianie. 

6 godzin temu, Agrest napisał:

ilość spodziewanych ton. 

Przy plonach z forum, to wręcz kosmiczne ilości składników wychodzą 😅

• Like 1
Opublikowano

Ale sama słoma stalerzowana wniesie czy trzeba jej pomóc azotem ? Bo żeby coś wniosła do gleby to musi się rozłożyć a do rozpadu potrzebuje pH oraz azotu więc jak nie dam jej azotu to nie będzie później efektu głodu dla roślin ?

Ponowie pytanie ile uczciwie można wołać słoma za obornik bydlęcy moje belowanie i zwożenie oraz załadunek i wywóz obornika. 

Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

Darek jeśli masz rzetelnego odbiorcę nawet przy realnych plonach za słomę można trochę wziąć 

U nas słabo z tym. Kilka lat temu parę osób rzuciło się na sprzedaż słomy. Poprasowali, potem odbiorca się wypiął na nich i leżały sterty na miedzach 

Opublikowano
15 godzin temu, tomek12051133 napisał:

@lukasz20 a w czym to żyto hybrydowe będzie lepsze? Aż tak Sie krzewi czy jak? to pszenzyto na jesien mialo po 7/8rozkrzewien. I pół padło na pewno.

Żeby utrzymało ci tyle rozkrzewień to by musiało być 200kgN i w opór wody.

Opublikowano

Teraz wytłumacz jak przejdzie  100% pszenżyta na wniosku w tym roku?

Opublikowano

A, Takie buty...

Też myślałem że wszystko na górce sprzedał

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Janeczko napisał:

Ale sama słoma stalerzowana wniesie czy trzeba jej pomóc azotem ? Bo żeby coś wniosła do gleby to musi się rozłożyć a do rozpadu potrzebuje pH oraz azotu więc jak nie dam jej azotu to nie będzie później efektu głodu dla roślin ?

Ponowie pytanie ile uczciwie można wołać słoma za obornik bydlęcy moje belowanie i zwożenie oraz załadunek i wywóz obornika. 

Ziemia wszystko rozkłada,najpierw trzeba stalerzować czy tam zgruberowac znikie z połowa a potem przyorać.

Nie trzeba dawać jakiś azotów.Grunt aby było przykryte dobrze nią to od razu rozkład idzie szybko nawet cieniutko warstwo.

Słoma to pikuś nawet badyle twarde po qq giną przez zimę na 6 klasie i niema ani jednego na wiosnę.

Nawet kopałem groby na cmentarzu dla swoich dziadków to po pradziadkach już kości nie ma po 70 latach.

Wapń i ziemia rozłoży.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Teraz wytłumacz jak przejdzie  100% pszenżyta na wniosku w tym roku?

Nie chcę wprowadzać w błąd ale chyba jeszcze 2 lata dyspensy 

11 godzin temu, soltys48 napisał:

On zrobił wniosek o dopłatę do sprzedaży.

Ciekawe jak🤔 zdaje mi się że sprzedał daaawno 

Przecież nie jest tajemnicą że sprzedawałem akurat od 4 grudnia , i u mnie jak dadzą to 1030 zł , co przykładowo przy 100 hektarach daje ponad 100000zł może warto zrobić wniosek , i nie słuchać tu na forum JUDASZY oni o 12 w nocy pisali!

Opublikowano

Chodzi mi o warunkowość 65% jednej uprawy i max 90% dwóch upraw.

Ominiesz to? To obowiązuje od tego roku

Opublikowano

Dobra, na miesiąc daje sobie spokój z łączeniem po zbożach. Na słabszym kawałku zaczyna kwitnąć. Ale po wykłoszeniu ciut lepiej wygląda niż w trakcie. 

Pierwsze dwa zdjęcia - lepsze kawałki na słabszej działce, trzecie zdjęcie to ten placek z pleśnią, dwa kolejne to lepsze miejsca koło domu. 

Na zdjęciach średnio to widać, ale powiedziałbym, że koło domu kłosy mniejsze, ale i obsada widocznie większą.

IMG_20230603_191755266_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230603_192201274_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230603_194146743_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230603_194416674_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230603_195233180_copy_1148x2040.jpg

Dobra, teraz pytanie - czy ktoś widzi na którymś z tych zdjęć kłos żyta?

IMG_20230603_192116213_copy_918x1632.jpg

IMG_20230603_192336657_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230603_195500294_copy_918x1632.jpg

Pytam, bo mam na całości dużo roślin wyższych od reszty i niektóre wyglądają po prostu jak inna odmiana, ale część jest znacznie znacznie wyższa, a kłos wygląda jak pszenżyto. Trafia się i żyto - ale to widać po kłosie, a tutaj takie o jak wyżej wszystko.

IMG_20230603_191738675_copy_2040x1148.jpg

Ostatnie pytanie - czy to jest stokłosa, czy co? Bo na słabszej działce niestety bardzo dużo tego gówna mam

IMG_20230603_191435547_copy_918x1632.jpg

Aaaa jeszcze ostatnie zdjęcie z jednej z górek. No u uprawione było ok, niby powschodzilo ok, niby wyglądało wszystko ok, ale jednak nie jest ok - na najcięższej glinie kilka takich placków jest

IMG_20230603_192459835_copy_1305x734.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Chodzi mi o warunkowość 65% jednej uprawy i max 90% dwóch upraw.

Ominiesz to? To obowiązuje od tego roku

kompletnie nad tym nie myślałem , w tym roku jest dyspensa , 2 lata jeszcze może być bez płodozmianu , a ta warunkowość to dopiero od jesieni coś się jeszcze może wyjaśni , ewentualnie międzyplon lub mała kara do przełknięcia .

Opublikowano

"a w przypadku powtarzających się niezgodności rolnik może zostać pozbawiony nawet całości dopłat bezpośrednich"

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/doplaty-i-dotacje-z-ue/29650-pelne-doplaty-od-2023-tylko-po-spelnieniu-zasad-warunkowosci

Opublikowano (edytowane)

Mogę jechać jutro powiedzmy o 22 pryskać pszenice Priaxorem i do tego wymieszać Mocznik z siarczanem jeszcze, może jakiś insektycyd do tego, liść flagowy trochew pokryty grzybem, kłos powolutku zaczyna wychodzić. Nie padało już z ponad tydzień ale może coś we w torek będie, nie przypali?

Edytowane przez camo
Opublikowano

wychodzi że do wyborów to przepisy to się mogą i 10 razy zmienić , wiadomość z piątku -

Czy wsiewkę można wcześniej niż po 8 tyg. zlikwidować, jeżeli planujemy zasiew rośliny następnej w okresie krótszym jak 8 tyg. od zbioru przedplonu, w którym była wsiewka?

Dopuszcza się likwidację wcześniejszą wsiewki. Zgodnie z rozporządzeniem wsiewki utrzymuje się, co najmniej do wysiewu kolejnej uprawy w plonie głównym lub przez co najmniej 8 tygodni od dnia zbioru uprawy.

Opublikowano
3 godziny temu, Tommii napisał:

Zachodnia ściana Polski już przegrała walkę o dobre plony 😭Zboże usycha, a w prognozach na najbliższe dwa tygodnie brak deszczu...

IMG20230604164142.jpg

IMG20230604164411.jpg

IMG_20230604_172516.jpg

Toć GUS przewiduje w tym roku rekordy w Polsce, a Ardanowski mówił ostatnio że w tym roku susza raczej nam nie grozi, bo była łagodna zima i padało do kwietnia 😂