Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacor73 napisał:

Weź no mi wytłumacz, co to znaczy UNIJNY, za euro go kupowałeś, jak wygląda nieunijny? Z jakiej firmy masz ten UNIJNY silos? Na opryskiwaczu biardzkim też mam napis UNIJNY i za cholerę nie mogę dojść o co chodzi, jakość lepsza-chyba nie 😄.

Standardowo silosy do 30 ton- bin i winkler, pierwszy rząd mają blachę 1,5mm dalej 1mm, Michał pierwszy rząd ma 1,2 mm dalej 1mm

to wychodzi że BIN unijny ma na dole blachę 2mm a wyżej 1,5mm tak czy siak jest zrobiony z grubszej !

i wychodzi na to jeszcze jak Polski chłop sam się w hu..a robi bo mu szkoda dołożyć 900 zł przy całej inwestycji za ok 25000zł i sypaniu w ten silos ze 30 lat , kwota 5 lat temu niewiem ile teraz!!!!! 

bin.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

a

Dla zainteresowanych przyszedł sms od kierowcy na patelni było 26080kg , czyli wychodzi  17386kg/godz chyba nieżle jak na 32 letnią maszynę dmuchawa NEUERO 7,5kw.

IMG_20211213_115859.jpg

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

puściłeś bez ważenia? 🤯

no pewnie trzeba wierzyć w ludzi !😉

po pierwsze wiem że idzie 26 ton-1,45min a tu szybciej , po drugie zawsze najpierw się pyta kierowcy ile powino być na zegarach

zmierzyłem grubość blach w tych unijnych Binach 3 dolne pola mają na sufmiarce 1,9mm a reszta do góry 1,6mm jakieś takie dziwne wymiary oszukane czy jak ? a jak u was z ciekawości ?

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

ale mu doradziles. A co ma dodać do unixa ? przecież tam tylko jedna substancja. Fakt że bardzo dobra, ale dodając jeszcze jakis cyflufenamid czy protio robi się bardzo drogo. Ja w tym roku robię Artemis własnej roboty za 110 zł /ha

Opublikowano

kolego ja stosuję unix w monokulturze i z doświadczenia widzę że nie ma lepszego rozwiązania na monokultury.. może dodać fenopropidyne np.tern, marpica i dać połowę dawki cyprodrynilu ..i wyjdzie dobra mieszanina..możesz Piotrze napisać z jakich środków robisz samodzielnie Artemis?

Opublikowano

Ja w zeszłym sezonie na pszenżyto siane gdzie była pszenica po pszenicy dawałem na t1 prochloraz pełna dawka + kendo 0,15. Później następny zabieg robiłem w zasadzie tuż przed wykłoszeniem, miejscami juz sie pochwy otwierały i dałem Kier 1l/ha. 

Opublikowano
piotr19973 napisał:

Panowie co na 2ha pszenżyta ozimego na t1(myślałem nad środkiem artemis) i również na chwasty ? Na jesień nie dało rady opryskać.

Artemis dobre rozwiązanie, gotowy środek bo przy takim kawałku to nie warto bawić się w aptekarza. a na chwasty mogę Ci polecić Lancet i Axial komplet, Huzar u nas się nie sprawdza

Opublikowano

Ciekawe co z tego pszenżyta będzie..ja się tak namęczyłem tam w jednym miejscu żeby posiać(tak mokro było) a tu mi wzięło i zalało wszystko 🤦 u was też tak mokro? 

IMG_20220106_112459_copy_1597x582.jpg

IMG_20220106_112429_copy_784x440.jpg

Pokrzewi się to wiosna wystarczająco? Tak mi wygląda w lepszych miejscach.

IMG_20220106_112306_copy_1372x573.jpg

Opublikowano

Pokrzewi, ale w dołku to chyba tylko ryż.

W nowym ładzie pomyśl o jakimś pakiecie żeby te dołki całkiem z uprawy wyłączyć A kasę przytulić. Orobisz się i nic nie będzie.

A wiosną posiej rzodkiew melioracyjną, tylko żebyś faktycznie tą właściwą znalazł. Może by pomogła?

Ale to takie moje przemyślenia w trakcie pisania tego bełkotu😁😉

Opublikowano (edytowane)

No w dołkach to wiem, że na straty już. Na tym drugim zdjęciu, to co jest zalane, to najlepsza ziemia jaka mam w całym gospodarstwie. Jakby tak były jej hektary, a nie ary, to by człowiek milionerem był 😅 czarna, taka miałka. Do orki okropna, bo się przesypuje, ale w uprawie to rewelacja - kijem ja uprawisz. Pod zboże w ogóle tam nie sypie nawozów, a i tak wykłada. Jednego roku jak dołki przesiałem mieszanka owies/groch/wyka, to porosło wyżej błotnika w 60tce. Musiałem 1terenowa kosić, bo zapychały kosiarkę. No ale co drugi rok woda tu stoi.

Czekam właśnie wiosny, bo kończą mi się w marcu rolnosrodowiskowe na trawy (jak się uda, to pod pług idzie wszystko, co tylko będzie się nadawać) no i wtedy będziemy myśleć w co by wejść. 

Z tymi dołkami najgorzej jest, że całe pole mam w takim gównie. Żeby te dwa dołki ze zdjęcia odciąć od uprawy, to odejdzie mi hektar pola. Trawa do przeoranie to samo - w jednym miejscu fajny kawałek, ale kuźwa po środku dołek i z 300m kawałka, robią się dwa po 150m 🤷 niby bez tragedii, ale czlowiek się przyzwyczaił do dluzszych, regularnych.

Edytowane przez daron64