Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, mari885 napisał:

wykonałem T2 i dolistne po wykłoszeniu może w czasie pylenia a pszenżycie.....jakie szanse że skopalem zapylenie?

Znikome szanse, będzie dobrze.

Opublikowano

Panowie a ja mam odwrotne pytanie.Czym w czasie największego kwitnienia(najwięcej pylników na kłosie) zniszczyć żyto w jęczmieniu ozimym?? Została mi fenpropidyna dodać do tego jakis adiuwant,ludwik  ?? 

Opublikowano

Koledzy, kiedy najlepiej zrobić T2/T3 w pszenżycie? T1 robione 11.05 aktualnie wykłoszone, choć są miejsca że kłos jeszcze nie wyszedł cały. Jaką maksymalną dawkę siarczanu magnezu można dodać w tej fazie? 

Probus i Gringo.

IMG_20210608_183432.jpg

IMG_20210608_183626.jpg

Opublikowano (edytowane)

Chcę na to dać 125 g azoksystrobiny + 175 tebukonazolu. Dobrze będzie? Mowa tutaj o Gringo, na Probusa taką mieszaninę dałem na T2 i tak przy okazji spytam, gdybym chciał w nim zrobić jakiś trzeci zabieg to czym? Co do tego siarczanu to ile mógłbym go dodać?

Edytowane przez Sim95
Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

Panowie a ja mam odwrotne pytanie.Czym w czasie największego kwitnienia(najwięcej pylników na kłosie) zniszczyć żyto w jęczmieniu ozimym?? Została mi fenpropidyna dodać do tego jakis adiuwant,ludwik  ?? 

To nie zadziała, w zeszłym roku robiłem zabieg fungicydowy w jęczmieniu jarym w którym było żyto z poprzedniej uprawy, idealnie tak trafiłem, że pryskałem w trakcie pylenia, a mimo to w zbiorniku i tak znalazły się ziarna żyta.

Opublikowano

Kuźwa, jak nie popada to żadnego t3 nie robię

2 godziny temu, drobny napisał:

A ten jęczmień pójdzie na paszę czy na sprzedaż?

Opublikowano
krilan06 napisał:

Kuźwa, jak nie popada to żadnego t3 nie robię

2 godziny temu, drobny napisał:

A ten jęczmień pójdzie na paszę czy na sprzedaż?

dokładnie tak teraz rośliny walczą o życie przynajmniej u mnie więc zabieg t3 nie wchodzi w gre

• Like 1
Opublikowano

W tv coś tam o deszczu mówili, ale w internetach to tylko jeden dzień możliwe jakieś burze, a tak to praktycznie do końca miesiąca zero opadów. Ziemia już popękana. Owies na lżejszych kawałkach mam za połowę uda, a na górkach z najgorsza glina jest jak zabetonowane i do połowy łydki może siega. Pszenżyto poskracalem to klosi się i miejscami ledwo do kolana sięga :/

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Do soboty to jeszcze b.daleko i wszystko może się zmienić.

To postawisz mi flaszkę  jak będzie coś ok?, Adres podam Ci w niedzielę 😂

@Agrest icm, ecmwf i gfs, czyli wiodące modele widzą, że podleje sporo ale oczywiście czekam na kolejne aktualki 

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano

Oby.

Pszenżyto mam na mocnej glebie to na razie sobie radzi.

Pszenicę posiałem na takich polach że na 600m długości jest przejście od 3a do 6. Od 4b już wszystko żółte, tylko pół  flagi jeszcze zielone. 

Opublikowano

Ciekawe czy u mnie podleje 🤔

Niby według IMGW w sobotę ma padać 

Opublikowano
11 minut temu, robert123farmer napisał:

To postawisz mi flaszkę  jak będzie coś ok?, Adres podam Ci w niedzielę 😂

Nawet 2 i razem wypijemy tylko u mnie też ma podać. Wole nie nastawiać się na deszcz i denerwować się że nie pada lepiej być mile zaskoczonym jak popada. Zero chmur pali słońce.

• Like 1
Opublikowano

W którym stadium wzrostu pszenżyto potrzebuję najwięcej deszczu ? chodzi mi o wysoki plon i grube pełne kłosy . W tamtym roku o tej porze lało na okrągło, przypomnijcie sobie że to też źle wpływa na wypełnianie kłosów , może te zasoby wilgoci w oziminach jeszcze są i plon mimo suszy będzie dobry .Na czerwiec rolnicze portale z pogodą  prognozują tylko 1 punktowy opad z burzy , oby się to nie sprawdziło i przeszły jakieś ;przelotne opady 

Opublikowano

W zeszłym roku kwiecień 3mm, maj 50mm, czerwiec 48mm, zboża nakosiłem jak nigdy nawet na lotnym piachu.

W tym kwiecień 38mm, maj 72mm, czerwiec 2mm i na tych lotnych piachach już wiem, że za bardzo nie będzie co kosić. Sytuacja podobna do 2019, wtedy w maju padało, w czerwcu w pierwszym tygodniu spadło 9mm i potem nic aż do żniw, 20 lipca było już prawie po nich.

Opublikowano
10 godzin temu, robert123farmer napisał:

W sobotę widać bardzo ładne opady przez całą Pl. Mam nadzieję, że ich nie wycofaja, bo to już nie jest odległy termin 

Oby popadało bo zachodnia wlkp.już tragedia z wodą, ani nie chce mi się patrzeć tak już bieleje jęczmień