Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Mam taką zagwostke. W pszenicy ozimej pojawiło mi się dużo samosiewow jakby pszenzyta. Zaczęło się to wyklaszac. A rok temu było pszenzyto jare i sporo go leżało. Możliwe jest ze to pszenzyto przezimowalo tj dobrze? Dojdzie ono normalnie z pszenica? Ozime pszenzyta jeszcze się chyba nie klosza?

Opublikowano
6 godzin temu, napaleniec93 napisał:

Można w późnym pszenżycie dać jeszcze chwastox trio? Nie ma jeszcze lisica flagowego

Jeśli ozime to zdecydowanie nie , choć są asy co dają nawet podczas kłoszenia

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jedrus2020 napisał:

Witam. Mam taką zagwostke. W pszenicy ozimej pojawiło mi się dużo samosiewow jakby pszenzyta. Zaczęło się to wyklaszac. A rok temu było pszenzyto jare i sporo go leżało. Możliwe jest ze to pszenzyto przezimowalo tj dobrze? Dojdzie ono normalnie z pszenica? Ozime pszenzyta jeszcze się chyba nie klosza?

Pewnie to pszenżyto jare przewódkowe i normalnie przezimowało. Prawdopodobnie będzie dojrzałe na równi z pszenicą 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
15 godzin temu, Uziu92 napisał:

w tym sezonie ogólnie meloman mocno grzybem porażony pomimo oprysku , we wcześniejszych latach tego nie było , nawet bez oprysku fungicydowego był czysty jako tako. Nie wiem czemu tak jest, może to wina że ja sialem swoim ziarnem a nie z centrali , odmiany wzięte świeże ładne czyste bez takiej presji chorób grzybowych

U mnie w rotondzie na spodach jest tak jak cement by posiany był , słaba zaprawa może być przyczyną grzyba ale mocno zielone jest jeszcze się nie kłosi , kto ma słabo nawożone już wykłoszone jest . Z moich obserwacji wychodzi że nawożenie do 100 N czystego jest mniej grzyba , ja dałem 160 N czystego 

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Music napisał:

U mnie mączniak bardziej zaatakował niż u Ciebie. Też się już kłosi Belcanto

Robiłem T1 i T2 w tym pszenzycie, tylko T2 trochę późno, dlatego zaatakował mączniak. 

Opublikowano

ja bede robil w pszenzycie t 2 i to pierwszy raz bo zazwyczaj to na pszenzyto szedł 1 zabieg na grzyba , tylko pszenice sie bardziej dopieszczało , i jak kłos juz widac w pszenzycie to mozna grzyba robic nie zaszkodzi mu ? bo kawałek kłosa widac , srodek bede stosował amistar pro pak 

myslalem dolozyc po 5 kg na ha mocznika ale w pszenzycie jak juz klos jest to nie bede dokladał bo moze bym zaszkodził ale na pszenice to dołoże 

Opublikowano
46 minut temu, warchest napisał:

ja bede robil w pszenzycie t 2 i to pierwszy raz bo zazwyczaj to na pszenzyto szedł 1 zabieg na grzyba , tylko pszenice sie bardziej dopieszczało , i jak kłos juz widac w pszenzycie to mozna grzyba robic nie zaszkodzi mu ? bo kawałek kłosa widac , srodek bede stosował amistar pro pak 

myslalem dolozyc po 5 kg na ha mocznika ale w pszenzycie jak juz klos jest to nie bede dokladał bo moze bym zaszkodził ale na pszenice to dołoże 

Dokarmianie dolistne na klos nie zaszkodzi, a moze posniesc MTZ, a w efekcie plon.

Opublikowano
22 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

Mój Probus jeszcze nie pokazuje kłosa. jedynie na piachu.

Jak w tym roku ta odmiana? Miałem ją w zeszłym sezonie i rewelacja 2 lata wstecz też super siana na najszczerszych piachudrach robione tylko delikatne T2 T3 i zostawiłem nasiona na ten sezon bo lepszej odmiany nie miałem .

20 godzin temu, krilan06 napisał:

Rotondo i samo t1? Zapomnij, no chyba że liczysz jedynie na 4-5 ton

Raz że to wymaga dobrego stanowiska i ochrony też bo liście ma potężne ziarno typu pszennego a bizon i sieczkarnia aż jęczy strasznie ciężki omłot i sita zatyka spróbowałem probusa i niebo a ziemia plon i omłot. Rotondo lubi się wyłożyć Probus przy lepszym płonie i tym samym skracaniu nawet się nie pochyliło.

Opublikowano

Nie ironizujmy, wszystko jeszcze do żniw się może zdarzyć, włącznie z brakiem wody, bo ostatnio mnie wszystkie chmury omijają, ale jak sypnie około 6t/ ha to będę zadowolony.