Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Szymi40 napisał:

Chodzi mi po głowie  taki pomysł   aby posiać  mieszankę  pszenżyta  i pszenicy  ozimej   ,próbował  ktoś ?    

Miałem takie coś na pasze. Wg mnie lepiej w czystym siewie

Opublikowano
Dnia 26.05.2021 o 22:48, karolr2 napisał:

Tak doradził mi w sklepie tebukanazol to chyba na kłos. Ja to się nie znam zbytnio na tym 

Karol wygogluj sobie tabele hgca. Tam masz wykaz substancji działające na poszczegolne choroby. Oczywiście zabawy jest z tym sporo ale też na forum o nawożenia pszenicy chłopaki podpowiedzą 

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

1 l tebukonazolu i 0,5 l inpactu to nic nie da ? to czym i ile na grzyba ?

chłopaki mają rację, musiał byś dać 0.4l fenpropidyny (Andros, Tern) i dobiero to by zadziałało. a ten impact to wgl o kant dupy potłuc

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

chłopaki mają rację, musiał byś dać 0.4l fenpropidyny (Andros, Tern) i dobiero to by zadziałało. a ten impact to wgl o kant d*py potłuc

spodów już nie uratuje to wiem ale górę powinno zatrzymać . Było dać śmiertelną dawkę po fazie krzewienia , teraz mam nauczkę .

Opublikowano

0,1l Cyflux/Kendo już zarąbiście czyści mączniaka. 

Opublikowano
55 minut temu, Agrest napisał:

0,1l Cyflux/Kendo już zarąbiście czyści mączniaka. 

trzeba by jeździć lub zamawiać , u mnie tego nie kupisz , o dziwo w pszenicach czyściutko a w pszenżytach mączniak jest . podejrzewam mocznik na N2 go wyhodował , na przyszły rok chyba dam salmag 600 kg na 2 dawki 

Opublikowano

Pszenzyto u mnie juz czesciowo wykloszone, ale miescjami powychodzil chaber.. ktory niedlugo ebdzie kwitl...

Da sie jeszcze go jakos zwalczyc, zeby nie zanieczyscil zboza i slomy, bez negatywnego oddzialywania na rosnace pszenzyto?

Fluroksypyr? w jakiej dawce?

Opublikowano

w tym sezonie ogólnie meloman mocno grzybem porażony pomimo oprysku , we wcześniejszych latach tego nie było , nawet bez oprysku fungicydowego był czysty jako tako. Nie wiem czemu tak jest, może to wina że ja sialem swoim ziarnem a nie z centrali , odmiany wzięte świeże ładne czyste bez takiej presji chorób grzybowych

Opublikowano

Normalna fizjologia liścia. Różne odmiany różną intensywność barwy mają

Opublikowano
5 godzin temu, ahten napisał:

Pszenzyto u mnie juz czesciowo wykloszone, ale miescjami powychodzil chaber.. ktory niedlugo ebdzie kwitl...

Da sie jeszcze go jakos zwalczyc, zeby nie zanieczyscil zboza i slomy, bez negatywnego oddzialywania na rosnace pszenzyto?

Fluroksypyr? w jakiej dawce?

Tylko tribenuron

Opublikowano

Panowie byłem dzisiaj na swoim pszenżycie odmiana Rotondo po przejściu paru metrów w łanie miałem całe buty brązowe co to może być ,dodam że przedplonem był jęczmień oz, na innych działkach gdzie był inny przedplon tego nie ma