Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
58 minut temu, soltys48 napisał:

Dlaczego nie za jednym przejazdem?

Bo ostatnio jak pomieszałem Moddusa z triazolem to poprzypalało mi końcówki a po drugie nie doszedł mi jeszcze jeden składnik do T2 bo planowałem robić po niedzieli a ze skracaniem nie mogłem czekać.

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

Octavio i Belcanto, jadę w poniedziałek bo teraz nie ma warunków 

No u mnie od poniedziałku ma nie być bo deszcz. A powiedz mi czy są jakieś przeciwskazania w mieszaniu oprysków różnych formulacji ? Mam Tazera w formulacji SC i tebukonazol w formulacji SC Ambriosso a nie w formulacji EW czy ma to wpływ czy moge je mieszać bez względu na formulację ?

Opublikowano

Kolejność dodawania środków ochrony roślin wg najważniejszych form użytkowych jest następująca:

WP – proszek do sporządzania zawiesiny wodnej,

WG – granule do sporządzania zawiesiny wodnej,

SC – koncentrat w postaci stężonej zawiesiny,

CS – zawiesina kapsuł,

SE – zawiesino-emulsja,

DC – koncentrat dyspergujący.

Mieszać możesz. 

Opublikowano
9 minut temu, Krzysiukov napisał:

No u mnie od poniedziałku ma nie być bo deszcz. A powiedz mi czy są jakieś przeciwskazania w mieszaniu oprysków różnych formulacji ? Mam Tazera w formulacji SC i tebukonazol w formulacji SC Ambriosso a nie w formulacji EW czy ma to wpływ czy moge je mieszać bez względu na formulację ?

Wpisz w google: kolejność wlewania środków do opryskiwacza i wejdź w grafikę, tam masz tabele i wg tabeli wlewasz, znajomy kiedyś pomylił kolejność i cały opryskiwacz skrobał 

Opublikowano

O kolejności to wiem ale czy można ogólnie mieszać 😜 ?

20 minut temu, lukasz20 napisał:

Kolejność dodawania środków ochrony roślin wg najważniejszych form użytkowych jest następująca:

WP – proszek do sporządzania zawiesiny wodnej,

WG – granule do sporządzania zawiesiny wodnej,

SC – koncentrat w postaci stężonej zawiesiny,

CS – zawiesina kapsuł,

SE – zawiesino-emulsja,

DC – koncentrat dyspergujący.

Mieszać możesz. 

Czyli jak mam dwa razy SC to bez znaczenia który wleję pierwszy ?

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Tebukonazol masz w formulacji ew, wlewasz najpierw te środki w formulacji sc, potem te w formulacji ew

Nie ja mam tebukonazol w formacji SC bo to ambriosso

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiukov napisał:

O kolejności to wiem ale czy można ogólnie mieszać 😜 ?

Skoro jest kolejność mieszania to mieszać można. Jak dwa SC to moim zdaniem nie ma znaczenia który będzie pierwszy. 

Opublikowano

Witam. Stosował ktoś z Państwa Rexade pak? Ja stosowałem ok 30.04 i miotła zbożowa jest jeszcze zielona, a dwuliścienne ładnie żółkną. Teraz nie wiem czy robić poprawkę zanim wyskoczy kłos  czy czekać. 

Opublikowano

Pszenżyto Tadeus najładniejsze moje pszenżyto i najszybsze właśnie się kłosi  !!! 🙂 policzyłem pięterka i wyszło 21 nie za dużo ???

IMG_20210521_190415.jpg

IMG_20210521_190405.jpg

Opublikowano

Ja też jestem w szoku, zdarzały się 17 18, Ale średnio to tak do 14 chyba. Lepiej mniej ziaren a grubsze nisz dużo a poślad.

2 minuty temu, michal_19 napisał:

21? Wow, Nigdy w życiu nie widziałem takiego kłosa.

Opublikowano
2 godziny temu, michalmat napisał:

Witam. Stosował ktoś z Państwa Rexade pak? Ja stosowałem ok 30.04 i miotła zbożowa jest jeszcze zielona, a dwuliścienne ładnie żółkną. Teraz nie wiem czy robić poprawkę zanim wyskoczy kłos  czy czekać. 

Miotła dłużej zdycha na etykiecie pisze. Pierwszy rok stosowałem i jest OK.

Opublikowano
20 minut temu, dzarjan8111 napisał:

Szybkie pytanie, mam słabszy kawałek pszenżyta na  nowej dzierżawie czy teraz podana saletra ma sens(liść flagowy już jest)?

Zależy jak to pszenżyto wygląda bo jak to totalna mizeria, to saletra pomoże jak umarłemu ...

Opublikowano

nie no bez przesady, poprostu są  jasne place tylko chodzi o to czy stosujac teraz azot zwiększe plon czy pójdzie tylko w jakość ziarna. Kiedy startujecie T2 ? ja planuje kiedy pojawią się ości polecieć z KIER 450sc

Opublikowano
15 minut temu, Andpol napisał:

Miotła dłużej zdycha na etykiecie pisze. Pierwszy rok stosowałem i jest OK.

Niby pisze 6-9 tyg, ale w niektórych miejscach na polu miotła juz rośnie ku górze 

Opublikowano

Rexade pak dawałem dawki tak jak w etykiecie a nawet większe gdzie więcej chwastów i pali wszystko miotłę też a stosowałem 30.04. a Ty jakie dawki dawałeś?

9 minut temu, michalmat napisał:

Niby pisze 6-9 tyg, ale w niektórych miejscach na polu miotła juz rośnie ku górze