Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Przynajmniej rozsiane nawozy się rozpuściły i gdy się ociepli będą od razu działać, bo teraz tak za bardzo deszczu nie zapowiadają a od wtorku cieplej

Ja rozsialem tydzień temu saletrę ( jeszcze tak wcześnie nigdy nie dawałem azotu), bo po zimie nędznie wyglądało zboze. Trochę się zmartwiłem, bo dzień po rozsianiu zaczęli pokazywać na za dwa tygodnie od wtedy duży mróz w nocy. Teraz pokazują niby do -8 jednej nocy, a ogólnie jakieś ciepło dopiero od za tydzień mniej więcej. Patrzę na prognozę pogody i nas grafik w robocie i wychodzi, że jakbym wtedy jednak nie rozsiał, to teraz cały czas mi robota z mrozem by się zbiegala i też byłoby problem rozsiać. 

Nie czekać - źle. Czekać - też niedobrze.

Teraz w marcu i tak za zimno na jakiekolwiek zabiegi, a i tak owies bedzie trzeba siać, to na pszenżyto idę patrzeć dopiero po 1 kwietnia, jak ono tam wygląda, czy zostaje, czy trzeba będzie likwidować.

Opublikowano

I ja rozsiałem w tamtym tygodniu. Pokazują na dwa tygodnie żadnych opadów, więc teraz bym sobie w brodę pluł ;)

Opublikowano

Takie pytanie: znajomy na jesień stosował środek Lentipur, w etykiecie jest podane, że w razie konieczności likwidacji plantacji roślinami następczymi mogą być jęczmień j., pszenica j, groch i ziemniak. I teraz najważniejsze: trzeba orać czy wystarczy przejechać agregatem?

Opublikowano

W zeszłym roku musiałem przesiać żyto opryskane chlorotoluronem na jesień. Wiosną prosto w to poszedł agregat uprawowo siewny i na jęczmieniu jarym żadnej fitotoksyczności nie zauważyłem.

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze znalazłem zdjęcia, jedno z końca kwietnia, drugie z połowy czerwca, tak to wyglądało. Owsem nigdy nie przesiewałem, moim zdaniem nic mu nie będzie, lecz z uwagi na areał jaki napisałeś nie daje 100% pewności. 

Lvklm3kLfSbVUSgXwbFOYm8zPeUYiKGKn53cQiJ5

uYOjZdZyGZSkS8ErR9zpGo7dbpFKOk2xbB7vrode

Opublikowano

Tak jak pisałem jechałem bez żadnych wcześniejszych uprawek zestawem uprawowo siewnym, część kęp żyta nie została wyrwana przez zęby agregatu, te rośliny dodatkowo się pokrzewiły i wyszedł taki mix. Tu zdjęcie z miejsca, które było zdrowe, ale zbyt małe by specjalnie to omijać:

oL6OTXJ24bfdZUwBAy7DI7Kv_XpougxDQuqdP5Vn

Opublikowano
37 minut temu, ZELKOW napisał:

glifosat

To jak znajomy (caly czas narabany) zaszedł do sklepu i mowi ze chce odpryski na 6ha żeby wszystko wzięło to chłop dał mu randap tylko zapomniał dodać że tam jest posiane pszenzyto. 

• Haha 3
Opublikowano
robert123farmer napisał:

46 minut temu, ukaszProcho napisał:

Poszukuję oprysku  który  zadziala mi na perz miotle i dwuliscienne,  co będzie najlepszym  rozwiązaniem? 

Attribut na perz. Poszukaj, choć ciężko dostać ale w Ampolu mają 

tylko to trochę drogi interes. koło 500 na ha

Opublikowano

no jak ktoś myśli że w zbożu pogłównie wszystkie chwasty zlikeiduje to tak jest, jak perzu nie zlikwiduje to po plonie, i wtedy wychodzi że lepiej było zrobić glifo na jesieni i przewódke zasiać po miesiącu

Opublikowano
1 godzinę temu, artek27 napisał:

To jak znajomy (caly czas narabany) zaszedł do sklepu i mowi ze chce odpryski na 6ha żeby wszystko wzięło to chłop dał mu randap tylko zapomniał dodać że tam jest posiane pszenzyto. 

Chyba randapem tego nie pryskał?

Opublikowano
18 minut temu, warchest napisał:

czy Turbo Pak bedzie dobrym wyborem na pszenzyto na grzyba ? bo chce kupic jeden środek zeby byłna pszenice i pszenżyto ? 

czy na pszenzyto ten środek sie nie nadaje ? 

To pak na pszenicę, do pszenżyta musialbyś coś innego dodać do Terna