Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
AgroSzymi99 napisał:

Zakupione Avokado jednak niepokoi mnie mtn zaledwie 38g.Kokega kupił Orinoko i 45g.

w tamtym roku kupiłem Avokado mtz 52 w tym roku też ziarno grube, na 6 klasie szczuplejsze

Opublikowano
20 godzin temu, krilan06 napisał:

Polifoska 6 a na niektórych polach sam obornik

17 godzin temu, AgroSzymi99 napisał:

Ja myślę 150kg polifoski i przed ruszeniem 100kg soli potasowej

miałem zamiar 200 polidap 200 sól potasowa ale będzie to drogo wiosną jeszcze 300 saletra  i znowu 4 tony  z ha czyli na zero 

Opublikowano
21 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

jakie nawozy pod pszenżyto będziecie stosować na jesieni ?

U mnie będzie holist PK 15 30, 250 kg na ha 

Opublikowano

Po siewie zboża ozimego, chciałbym opryskać od chwastów na jesień. Kiedyś był Glean, podobno został wycofany. Czy jest jakiś inny środek od chwastów tylko że na jesień przyszłego roku też będę chciał zasiać zboże.

Opublikowano

@robert55555Pełno tego, tokurex, lentipur, opal lub pochodne z substancją chlorotoluron, glean też dostaniesz, chyba jest też w wersji strong z dodatkową substancją, masz jeszcze komplet, bizona, nie wiem czy nie jest wycofany expert met 

A to nie wszystko 😉

Opublikowano
2 godziny temu, jedrus2020 napisał:

Jak obornik na jesień to jest sens stosować jeszcze jakieś nawozy? Jak to jest z obornikiem i ph ziemi? prawda to jest ze od częstego stosowania obornika poprawia się ph ?

Od częstego stosowania to raczej ph spada.

Opublikowano

Borowika miałem 3 lata. Plony w miare ale słomy zabyt wiele. Meloman tez chyba dośc wysoka odmiania ale borowik w tym roku miał prawie 1.5m wysokosci a plon około 5-5.5t a wygladało na znacznie więcej. Spróbujemy melomana.

Opublikowano

No ja nie wiem czy ten obornik taki cudowny, badalem pole nawozone rok w rok a zasobnosci niskie i pH ponizej 5. Moze dlatego, że obornik byle jaki bo zawsze wywozone prosto z obory gowno ze słomą. Ale to podobno najlepszy nawoz

Opublikowano
43 minuty temu, KlimekPL napisał:

No ja nie wiem czy ten obornik taki cudowny, badalem pole nawozone rok w rok a zasobnosci niskie i pH ponizej 5. Moze dlatego, że obornik byle jaki bo zawsze wywozone prosto z obory gowno ze słomą. Ale to podobno najlepszy nawoz

No właśnie byle jaki, jakby był przefermentowany, to byłby najlepszy nawóz.

Opublikowano

kto ma obornik to mu się rodzi to czy słomiasty czy masełko to niema  dużego znaczenia ale do obornika trzeba dodać także nawożenie ale mniejsze uprawiam tytoń jednego roku posadziłem na polu na samym oborniku na drugim bez bo brakło na  gnoju był mniejszy i żółtawy na nawozie npk duży i zielony mało treściwy moim zdaniem obornik tylko pod zboża to mały zysk na rośliny produkcyjne tak a po nich zboże najlepszym przedplonem okopowe rzepak kukurydza łubin