Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Przemoooo napisał:

Borowik mimo że jest bardzo wysoki jest sztywny i nie wylęga tak często 

Jak plonuje u Ciebie? 

Opublikowano

W tym roku miałem na bardzo mozaikowatej działce z jednej strony był ładny na dołku na 6 prawie wcale bo dołek zakwaszony ale 6 ton z hektara było w tym roku obśmiewam nim 10 hektarów i zobaczymy co wyjdzie dodam że dostał na wiosnę tylko salmag wiec jak na ten rok to super plon 

Opublikowano

Borowik jest na słabe gleby najlepszy, takie co nic nie chce rosnąć, powiedzmy  wzięte w dzierżawę jakieś piachy co była mono kultura i żyto co rok.No ale 3 to dobra klasa i ph dobre to lepiej posiać coś niższego np Lombardo.gringo,borwo. 7 ton powinno być przy 200kg NPK I 140N.

Opublikowano
2 godziny temu, Przemoooo napisał:

W tym roku miałem na bardzo mozaikowatej działce z jednej strony był ładny na dołku na 6 prawie wcale bo dołek zakwaszony ale 6 ton z hektara było w tym roku obśmiewam nim 10 hektarów i zobaczymy co wyjdzie dodam że dostał na wiosnę tylko salmag wiec jak na ten rok to super plon 

Ważone czy ot tak plon z kapelusza?  Sam już nie wiem, pole .ujowe, z kwasem bez ochrony, z garścią azotu i 6ton. 

Ile byście mieli przy poziomie agrotechnicznym A2?

No i nie dziwne że wszystko tanie jak bez nakładów tak plonuje.

Chciałbym i ja tak mieć. Zapłacę komuś kto zagwarantuje mi osiąganie takich plonów bez kosztów.

Opublikowano (edytowane)

Na a 2 było by 7 ton;). W COBORU zawsze jest mniej niż dwie t różnicy. Poza tym kiedyś patrzyłem szczególowe wyniki doświadczeń z agrotechniką i pszenżyto oddawało po 7 t przy 40 czystego N bez PK, regulacji i fungi.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Ważone czy ot tak plon z kapelusza?  Sam już nie wiem, pole .ujowe, z kwasem bez ochrony, z garścią azotu i 6ton. 

Chciałbym i ja tak mieć. Zapłacę komuś kto zagwarantuje mi osiąganie takich plonów bez kosztów.

Dalej w to wierzysz?

Opublikowano

No nie, bo staram się dbać i nawozić i te 6t zbieram, jak ojciec po staremu robił to było tak jak Unia nam plon referencyjny wyliczyła czyli 3t .

Jak jakieś stanowisko super i zasoby z poprzednich lat i woda w terminie to uwierzę

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał:

U mnie podobnie Ci co minimalnie inwestują zebrali niby nawet 7 ton 😏 a ja przy sporych nakładach tylko połowę tego . jak żyć panie premierze...?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jeden rok tak się uda jak ziemia posiada zasoby z wcześniejszych lat ale na dalsze lata uprawy to już nie .

Przeliczam pszenżyto do  pszenicy w skali opłacalności nakładem i cena do sprzedania tylko ta cena to różnie bywa jak przyszły rok będzie urodzajny to zaraz pszenżyto będzie po 40 zł u nas .

Opublikowano
4 godziny temu, Przemoooo napisał:

i ten salmag leżał od wiosny do lata bo było sucho....

Opublikowano

U mnie idzie w tym roku 200kg Polifoski 6. Miałem stosować Polidap + sól potasowa, ale jak zwykle ciężko u mnie go dostać. Po żniwach jeszcze siałem wapno z Morawicy 8 ton/ha.

Wczoraj zakupiłem materiał C1 pszenżyto Octavio z CN Warszawa. 189 zł za 100kg. Ziarno w tym roku chyba bardzo drobne, albo taka specyfikacja tego pszenżyta bo MTZ zaledwie 35 g, gdzie inne odmiany zawsze około 50 g miały. Siła kiełkowania 90℅. Zobaczymy co z tego będzie. Rezygnuję z Melomana, którego miałem przez 2 lata, słabo wypadł, borowik wcześniej o wiele lepszą robotę robił. 

Opublikowano
7 godzin temu, MrElQk napisał:

U mnie idzie w tym roku 200kg Polifoski 6. Miałem stosować Polidap + sól potasowa, ale jak zwykle ciężko u mnie go dostać. Po żniwach jeszcze siałem wapno z Morawicy 8 ton/ha.

Wczoraj zakupiłem materiał C1 pszenżyto Octavio z CN Warszawa. 189 zł za 100kg. Ziarno w tym roku chyba bardzo drobne, albo taka specyfikacja tego pszenżyta bo MTZ zaledwie 35 g, gdzie inne odmiany zawsze około 50 g miały. Siła kiełkowania 90℅. Zobaczymy co z tego będzie. Rezygnuję z Melomana, którego miałem przez 2 lata, słabo wypadł, borowik wcześniej o wiele lepszą robotę robił. 

Czy ziarno zaprawiane i czym?

Niskie mtz to plus przy zakupie . Zobacz w galerii yacentego pszenicę po wysiewie 85kg pszenicy  na hektar.

Opublikowano
2 godziny temu, AgroSzymi99 napisał:

Siał ktoś z was Awokado babeczka w centrali bardzo poleca ja osobiście byłem nastawiony na na borowika.Mozaiki od 4-6 klasy pH 5.5-6

Już było pytane kilka razy , sam też jestem zainteresowany i nikt chyba nie miał oprócz @soltys48 ale musiał dużo nakosić bo nie chce się przyznać ile 😏 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Już było pytane kilka razy , sam też jestem zainteresowany i nikt chyba nie miał oprócz @soltys48 ale musiał dużo nakosić bo nie chce się przyznać ile 😏 

Miałem 2 lata temu, mogę polecić dało siebie radę ze susza, miał je też kolega @hobbysta21 jak się nie mylę. 

Opublikowano

Na gleby piaszczyste, klasa 5 i 6 zdarza się i 4b. Mam do wyboru takie odmiany: Borwo, Preludio, Rotondo i Twingo. Są to odmiany krótkosłome. Pytanie które wybrać? Jak każdemu i mnie zależy na bardzo dobrym plonie.

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Czy ziarno zaprawiane i czym?

Niskie mtz to plus przy zakupie . Zobacz w galerii yacentego pszenicę po wysiewie 85kg pszenicy  na hektar.

Tak zaprawiane środkiem Maxim Power. Z tego wynika, że gdzieś ze 130 kg/ha będę musiał wysiać tego pszenżyta. 

4 godziny temu, robert55555 napisał:

Na gleby piaszczyste, klasa 5 i 6 zdarza się i 4b. Mam do wyboru takie odmiany: Borwo, Preludio, Rotondo i Twingo. Są to odmiany krótkosłome. Pytanie które wybrać? Jak każdemu i mnie zależy na bardzo dobrym plonie.

Z tych odmian miałem tylko Twingo, na glebie 4b. Plon był słaby około 4 ton, to pszenżyto raczej na lepsze gleby do intensywnej uprawy, Rotondo tym bardziej. Ogólnie odmiany krótkoslome są raczej na lepszą ziemię. Na 5,6 klasie to tylko żyto. Ale jak już chcesz pszenżyto to może lepiej zasiać o tradycyjnej wysokości np. Meloman, Borowik, Trapero - one chyba lepiej poradzą sobie na takiej glebie.