Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wasze pszenżyta też tak wyglądają? Masakra jakaś. Nożyczki trza wziąć i w pole...

[galleryimg=692643]

Tak źle, to nie ale się trafia, żyto  i inne pszenżyto). Brane z centrali i taki szajs (jak nie siła kiełkowania, grzyby, to inny syf np szporysz)

Biorę rożne z trzech firm i wszędzie to samo, najlepiej jest w chemirol ale oni mają ograniczoną ofertę. W tym roku owies, też nie ciekawy mieli. U mnie pszenica z centrali wyczyszczona z żyta (wyrwałem do siewu z 1ha), zasiałem i na 1ha miałem dwa skupiska  żyta ( czyli dwa ziarenka)

Widać jak rolnicy dbają o czystość , potem centrala.

Opublikowano

Jeżeli w pszenżycie wyszedł cały kłos mogę dać tebu + gwarant (czy może coś innego) do tego planuje mocznik 3% siarczan magnezu 4% mikro i insektycyd?

Jest to mieszanka pszenżyta z pszenicą na pasze

Opublikowano

Kiedys mialem Trismarta to tak go robaczki lubia ze zrezygnowalem

U mnie takie wyszczerbienia kłosa tylko na 5-6 klasie a tak to czysto. Ciekawy jestem co za owad takie spustoszenia sieje. Jaką inną odmianę polecasz?

Opublikowano (edytowane)

A u mnie takie "wyżarte" kłosy zależne są od roku i pola. Na jednym kawałku jest sporo tego na innym nieliczne kłosy. W tamtym roku było niewiele w tym jest więcej. Za kilka lat to bez oprysku na szkodnika się nie obędzie.

A co do T2 to w mojej mądrej książce jest napisane że zabieg wykonuje się najpóźniej w fazie kłoszenia -  jest to tzw. zabieg T2/T3

Edytowane przez pawlored
Opublikowano (edytowane)

żyto to problem  w pszęnżycie tak miałem w zeszłym roku to poszło na pasze i kupiłem czyste borowo ale teraz będzie szedł plug bo jak się patrze na niego to się płakać chce

Edytowane przez stempos1980
Opublikowano (edytowane)

Czołem
Dzisiaj robiłem T2/T3. Na części pola Meloman się już wyklosil a na części dopiero zaczyna. Różnica wynika z zastosowania Moddusa na części niewykloszonej (0.4 l/ha jakieś 20 dni temu) Pieknie o swicie widać bylo, roznica jak nożem odciął. Skracane 75 cm i nieskracane 85 cm. Jest moc :)

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Czołem

Dzisiaj robiłem T2/T3. Na części pola Meloman się już wyklosil a na części dopiero zaczyna. Różnica wynika z zastosowania Moddusa na części niewykloszonej (0.4 l/ha jakieś 20 dni temu) Pieknie o swicie widać bylo, roznica jak nożem odciął. Skracane 75 cm i nieskracane 85 cm. Jest moc :)

0,4l moddusa 20 dni temu czy oby nie za duża dawka?

Opublikowano (edytowane)

Czemu? W pszenżycie zalecane jest 0.6 l/ha Moddusa.

Meloman siany 15 października 170kg N/ha wiosna, stanowiska częściowo po łubinie wąskolistnym) Dokrzewianie 0.8 l/ha CCC w fazie BBCH 29/30. Skracany Moddusem był w BBCH 32. Łan fajnie sprężynuje i po odchyleniu szybko wraca do pionu. Słoma wygląda jak cienka trzcina. Myślę ze w większości ustoi do żniw. Na słabszych mozaikach nie skracałem, stąd te efekty.

Dzwoniłem do przedstawiciela Sygenty i agronoma z HR Strzelce. Obydwoje odradzali CCC i mówili ze to już bardzo przestarzała substancja. Podobno Moddus nie wpływa ujemnie na plon tak jak CCC. Niebezpieczeństwo jest tylko takie ze zboże później się kłosi, czyli pszenżyto jest "późniejsze". Wiadomo, wczesne odmiany są na słabe stanowiska, z deficytem wody. Zalecali taka dawkę, a nawet 0,5 l/ ha. Mowa była też o ewentualnej dawce na "flagę". Odpuściłem z racji braku opadów. Gdzieś na AF gość z Sygenty się wypowiadał, ze 0,1 l/ha Moddusa działa ok tygodnia.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

W tamtym roku zastosowałem dawkę 0,6 moddusa na pierwsze kolanko i kłos nie wyglądał za ciekawie, zabieg był nieco spóźniony. W tym roku to pogoda sama trochę skróciła, bynajmniej u mnie. A ile pięterek masz w Melomanie?