Skocz do zawartości

Renault 110-54 problem z hydraulika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich może ktoś się spotkał z taką sytuacją jak ciągnik zimny to nie działa hydraulika z tyłu zarówno wieszaki jak i wyjścia hydrauliczne po pięciu minutach po odpaleniu działa wszystko perfekt, teraz w zimie nawet 20 min potrzebuje aby zadziałało. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano

na wiosnę 2011 wymieniony olej oraz wszystkie filtry pompa zmieniona na nową w 2010 no chyba że siadła ale jak by siadła to po rozgrzaniu nie chodziło by wszystko idealnie problem zaczął się w wrzesień nie było tak zimno i też musiałem odczekać. Podejrzewam zawór w rozdzielaczu jakiś nie trzyma i się olej cofa przez co się zapowietrza?

Opublikowano

Nie puszczają bo w grudniu kończąc orkę zostawiłem pług na podnośniku żeby nie musiał rano znowu czekać aż podniesie i nie opadł ani trochę, pytałem paru mechaników nic nie mówią każdy mówi przyprowadź albo przyjadą zobaczą jak nie dojdę sam to nie mam wyjścia muszę kogoś ściągnąć.

Opublikowano

Witam. U mnie jest to samo. po wymianie uszczelniacza na wałku pompy pomaga na jakiś czas. ale jeśli mowisz ze masz nową pompe to szukał bym gdzieś nieszczelności na drodze pompa-smok

Opublikowano

Ja mam podobną sytuację, ale ze wspomaganiem. Mógłbyś napisać coś więcej o wymianie tego uszczelniacza? Tzn czy sam to rozbierasz i czy da się dojść do uszczelniacza pompy od wspomagania i też go wymienić? I na jak długo pomaga?

Opublikowano

Poprostu trzeba wymontować pompe i go wymienic, nie jest to mocno skomplikowane a uszczelniacze mozna bez problemu kupic w sklepie typu agromat. U mnie siedzą 2 uszczelniacze jeden za drugim.

Opublikowano

A jaki masz model reni? Ja mam 106-54. I zastanawiam się jak się tą pompę zdejmuje. Ile traktora trzeba rozebrać, żeby zdjąć pompę? :)

Opublikowano

No to pewnie u mnie to samo będzie, tylko pompa jest trochę inna. U mnie z przodu przed pompą zaczyna się już przednie zawieszenie. Jest dość blisko pompy, ale właśnie słyszałem, że pompę trzeba zdejmować razem z podstawą i wtedy jest łatwiej. Jest tam jakieś zabezpieczenie tzn. jakiś klin, albo zawleczka którą trzeba zdjąć? Czy rozbierałeś pompę, żeby dobrać się do drugiej sekcji pompy tzn tej od wspomagania?

Opublikowano

Dokładnie to nie wiem bo to ojciec rozbierał ale z tego co wiem to inaczej tego sie nie da rozebrac. W robocie jak wymieniałem pompe w fendzie to wiem ze była nakrętka na wałku od pompy a więc i tu bedzie podobnie. Masz pompe z prawej strony silnika czy z lewej? i czy zapowietrza sie tobie tylko układ kierowniczy czy cała hydraulika?

Opublikowano

u mnie już całkiem się porąbało ruszyłem w czwartek z sianiem nawozu i po rozgrzaniu podniósł ale nie chce opuszczać raz opuści raz nie a w sobotę kończyłem sianie i już nie opuścił został w powietrzu rozsiewacz biorę się od poniedziałku i rozbieram sam nie wiem za co się zabrać ale rozdzielacz na pewno zerknę i z tylnych siłowników przewody wchodzą u góry w dekiel do skrzyni i też tam zajrzę bo coś tam jest. jak zrobię to napiszę co i jak.

Opublikowano

Dokładnie to nie wiem bo to ojciec rozbierał ale z tego co wiem to inaczej tego sie nie da rozebrac. W robocie jak wymieniałem pompe w fendzie to wiem ze była nakrętka na wałku od pompy a więc i tu bedzie podobnie. Masz pompe z prawej strony silnika czy z lewej? i czy zapowietrza sie tobie tylko układ kierowniczy czy cała hydraulika?

Pompę mam po lewej stronie silnika i zapowietrza się tylko wspomaganie. Podnośnik działa od początku, może na zimnym oleju trochę wolniej ale działa.

Opublikowano

czyli rozwiązanie masz z fenda. musisz odkręcić4 śróby m8 i zdejmujesz pompe z podstawą w fendzie tez tam nie ma za duzo miejsca ale nie jest tak zle ją wyjąć. masz podwójną pompe czy pojedyńczą?

Opublikowano (edytowane)

przepraszam za mały odkop ale jesienią kupiłem 110-54 i teraz przy tych zimnych dniach ostatnio wspomaganie i podnosnik nie działa gdy jest zimny. i wczoraj przy minus 17 ponad pół godziny kombinowalem i w końcu jak ruszyło to jednocześnie podnosnik i wspomaganie. i co to może być tego przyczyną że tak się dzieje?

Edytowane przez Marcin91
ortografia
Opublikowano

Witam ponownie. Wyjmij pompe i wymien wszystkie oringi między sekcjami pompy oraz uszczelniacz na wałku. U mnie powietrze zasysało właśnie między sekcjami pompy i były identyczne objawy jak u ciebie