Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemanko :)

Piszę na prośbę mojego kuzyna ponieważ on nie ma internetu i nie jest zarejestroway na AF . Temat ma rozjaśnić kuzynowi opinię o kilku ciągnikach .

A więc kuzyn ma do wydania 50-65 max tyś i interesuje go ciągnik o mocy 70-90, który pociągnie 3x40 obrotową , albo 4x40 zagonowy i agregat 3,2 . Oglądaliśmy na alle... no i nie wiadomo co wybrać, ja wiedzy nie mam żadnej , a on jest spec od 360 i 330 . Co możecie polecić w tych pieniądzach ? Chodzi o w miarę proste ciągniki i niezawodne , podobają mu się te co w temacie ale na inne też jest otwarty . I prosze nie pisać , że dołoży coś i będzie miał lepszy bo nie dołoży bo nie będzie miał z czego maszyn kupić , a już nie dawno bizona kupił więc kasa się uszczupliła .

Wiem ,że takie tamty już były ale mało jest info o case czy np mniejszych renówkach w takich pieniądzach :)

Dodam , że ciągnik będzie pracował na 30 ha, a do pomocy ma 2x c360 i 1xc330.

Edytowane przez pilu
Opublikowano

Na takie gospodarstwo wystarczył by case 5120 za 50 tyś można go kupić z turem ;) Ciągnik bez problemu poradzi sobie z pługem 3x40 jak i z agregatem :) Ten ciągnik jest prosty w budowie i niezawodny a jego moc to 90 KM. Jeszcze jednym dobrym ciągnikiem był by Massey Ferguson 6140 też jest to ciągnik prosty w budowie jak i w obsłudze jego moc to 90 KM i bez problemu poradzi sobie z tymi maszynami ;)

Opublikowano (edytowane)

Oglądaliśmy tego case tylko to już jest ciężka seria ciągników no ale zapas mocy może się przydać :) Tur nie wchodzi w grę bo ma koparko-ładowarkę ostrówka więc nie potrzebuje :) Co do MF to jakoś nie jest do nich przekonany .

Edytowane przez pilu
Opublikowano

To czyli co zachodnie z 1998-2001 to nie wypały ? A jelonki czy renówki ? No pronar jest zwykły prosty ciągnik to może być plus , a na pewno lepszy niż zdezelowane duże ursusy .

Opublikowano

@Przemek6140 pokaż mi serię SX, gdzie taka istnieje? Na jakiej podstawie piszesz brednie typu "niewypały, skrzynie im siadają..." Pochwal się swoją wiedzą, jakiego CS lub CX użytkowałeś, czy naprawiasz ciągniki (tylko ze szczegółami proszę), tylko nie pisz "że mojego kolegi wujek coś tam coś tam...."

Opublikowano

Nikt tu się nie unosi, nie wiem skąd te wrażenie? Nie napisałeś dlaczego uważasz, że to " wynalazki.., niewypały itd." Powiedz na czym się opierasz?

PS. Popraw błąd "uje się nie kreskuje".....

Opublikowano

Zgadzam się z kolegą wyżej może jakieś konkrety ? A nikt nie użytkuje john deere czy renault w takich mocach i pieniążkach ? Co sądzicie o JD 6100 ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez cemaxx
      Poszukuję ciągnik z funkcją WOM zależny i możliwością jego włączenia na postoju. Wykorzystuje obecnie takie dobrodziejstwo w c360. Zamierzam jednak odmłodzić nieco sprzęt i zakupić coś o połowę młodszego. Wiem że Zetor przynajmniej w kilku modelach taką opcję posiada. 
      Czy znacie ciągniki oferujące dokładnie taką samą funkcję? WOM zależny musi działać na postoju.
    • Przez Mateusz_105
      Witam stoję przed zakupem ciągnika używanego i mam na oku te New holland td5010 / td80 ,Kubota m6060, farmtrac 675 którego wybrać a może coś innego?
    • Przez Sid1996
      Witam forumowiczów.
      Przymierzam się do zakupu mini traktorka 4x4. Do czego ma mi być potrzebny? W chwili obecnej głównie do ciągnięcia przyczepki max 600 kilo. W późniejszym terminie mam planach używać go do odśnieżenia kawałka podwórka i drogi dojazdowej ok. 30m., uprawy ok. 20 arów lekkiej ziemi. I teraz do sedna, co wybrać? Nowy typu Yato 4×4 YT-85830, CRONA CR254, czy używany japoński (jaki i gdzie - polecani sprzedawcy)? Budżet do 30 tysięcy (im mniej, tym lepiej).
    • Przez Romek112
      Cześć wszystkim!
      Potrzebuję porady od doświadczonych w temacie kukurydzy. Do tej pory u mnie na gospodarstwie (80 ha) królowały głównie ziemniaki, ale w tym sezonie chcę spróbować sił z kukurydzą.
      Mój główny koń roboczy to Zetor 16245 (ok. 160 KM). Maszyna silna i ciężka, więc uciągu mu nie brakuje, ale zastanawiam się, co pod niego najlepiej dokupić, żeby przygotowanie pola pod kukurydzę szło sprawnie i z głową.
      Głównie myślę o agregacie:
      Co polecacie pod taki ciągnik i taki areał? Myślałem o jakimś kompaktorze 4 lub 5 metrów (np. Lemken, Bednar albo nasze polskie typu Agro-Masz). Czy 16245 da radę w 5 metrach na średniej ziemi, czy lepiej zostać przy 4 metrach i mieć zapas mocy?
      Czy lepiej iść w kompaktora, żeby zrobić „lustro”, czy zwykła talerzówka z dobrym wałem wystarczy pod kukurydzę?
      Może macie kogoś konkretnego do polecenia, kto zajmuje się tym tematem, jakaś firma na terenie podkarpackim?
      Druga sprawa to siewnik, celuję w 6 rzędów z podsiewaczem nawozu. Macie jakieś sprawdzone modele, które nie kosztują miliona, a robią dobrą robotę z tym Zetorem?
      Z góry dzięki za każdą podpowiedź! Pozdrawiam!
    • Przez Krzyszt0f
      Witam, ciągnik Massey Ferguson 7s155 jaką skrzynię wybrać dyna 6 czy dyna vt? Jak polecacie? Wiadomo że bezstopniowa wygodniejsza ale czy jest sens? Ciągnik będzie jako główny na gospodarstwo czyli orka uprawa obornik gnojowica prasa itp, najdalej pole jakie mam to 7 km od domu a tak to mniej więcej w okolicy 1/2km. Już byłem zdecydowany na dyna 6 (tym bardziej że obecny ciągnik mam na dyna 4) ale tak widzę że co raz więcej rolników bezstopniowe bierze i coś w nich musi być 
  • Dodaj nową pozycję...
v