Zaloguj się, aby obserwować  
baranek

CHÓW OPASÓW HF:)

Polecane posty

baranek    3

Drodzy forumowicze, hodowcy bydła. Śledząc forum, ceny bydła rzeżnego i cieląt na skupach w firmach i u chandlarzy doszedłem do następujących wniosków...

Cena byka 550-700kg, waha się na dzień dzisiejszy od 7, 7.30 za słabo umięśnionego HF, a 8, i nieco ponad 8 zł za niby mięsnego.

Cena dwutygodniowego byczka Hf to w moim regionie wydatek ok 550-600zł, a dwutygodniowy niby mięsny to wydatek co najmniej 900-1000 zł, gdyby te byczki były jeszcze mięsne to może i warto by było próbować, ale z mieszańca nigdy nie wiadomo co wyrośnie...

Tak więc wydaje mi się, że przy dzisiejszych okropnie wysokich cenach cieląt najlepszym wyjściem są Hf, bo na cielęciu różnica w cenie bywa i dwukrotna, a na skupie byków ciężkich różnica to złotówka, a jak jest duże zapotrzebowanie na wołowine to nawet mniej...

Co wy na to...?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Farmer242    4
Napisano (edytowany)

ale zauważ to że koszty wyprodukowania 700kg mieszańca bedą mniejsze niż koszty wyprodukowania 700 kg hf-a.

 

Poza tym róznica na kg opasa nawet ten 1 zł to przy wadze 700 kg daje 700 złotych co rekompensuje cenę cielaka.

Edytowano przez Farmer242

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamiloo    6

A przyrost hf ?? złotówka różnicy na byku 600 kg, to 600 zł.. Według mnie i tak na mięsnych wychodzi się lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mickas092    479
Napisano (edytowany)

Jestem tego samego zdania co poprzednicy. HF 15 msc- 530 kg MM 14,5 msc - 580 kg. Jeśli bym MM'a potrzymał do 15 msc miałby jakieś 600 kg więc 70 kg różnicy przy tym samym zywieniu a biorąc pod uwagę cene sprzedaży byłem ok 400 zł na MM do przodu. Więc myślę że warto dołożyć i mieć dobrego byka na opas. Pomijam tu kwestię czy kupiliśmy mieszańca czy czerwonego hf'a.

Edytowano przez mickas092

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marekfarmer   
Gość marekfarmer

Moim zdaniem lepiej jest kupić byczki mieszańce bo lepiej rosną szybciej nie są podatne tak na choroby jak HF. Ja ostatnio za mm dałem 1100zl za takie 3-4 tygodniowe masa 70-80kg. gdy za HF śpiewali 950zl więc jak u mnie opłacalne jest kupować MM. Ja staram się kupić MM ale HF nie pogardzę jak się trafi w tańszej cenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akowicz111    159

Mam takie i takie w wieku 9 miesięcy, to MM powyżej 50% aż oko cieszą.A HF to istne drapacze choć rosną przyzwoicie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hoodoowca    39

Mnie nasuwa się takie spostrzeżenie po co sprzedawać byka w wieku 18-22 mce kiedy można sprzedać w wieku 24 -29 mcy i uzyskać tuszę np. o 100 kg większą.Przecież większe byki lepiej przyrastają a poza tym rzadziej wtedy kupujemy drogie cielaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
padalec    15

Wiadomo,że mięsny cielak pięknie rosnie ,ale trzeba też wziąść pod uwagę,że są cielaki mięsne i "mięsne".A za cene jednego "mięsnego" masz dwa cielaki mleczne, i też się wtedy z kasą nieźle wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grześ    4
Napisano (edytowany)

Panowie sam na własnej skórze się przekonałem że HF niekiedy lepiej rośnie od jakiegoś mieszańca. Miałem hf-kę pokrytą BB i wyszedł ładny mieszaniec ale nie rośnie tak jak piszecie. Ładniej wygląda od tego HF ale napweno nie ma takiej wagi. Inny przypadek mam 3 sztuki mieszańce z simentalem wiekowo po roku bedą mieć w maju. Największy z nich zjada za 2 i ciągle nienasycony waga sztrzelam 200kg. Drugi z tej trójki waga może 150kg i taki sobie normalny mieszaniec a trzeci z nich może ma ze 100kg. Je nie powiem ale nie widać tego na nim można by go było sprzedać na futra taki ma włos.

Jak płacić za mięsne to już rasowe, mieszańce to ruletka co jak się przekrzyzowało.

Edytowano przez Grześ

The Truth Is Out There

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    274

Mnie nasuwa się takie spostrzeżenie po co sprzedawać byka w wieku 18-22 mce kiedy można sprzedać w wieku 24 -29 mcy i uzyskać tuszę np. o 100 kg większą.Przecież większe byki lepiej przyrastają a poza tym rzadziej wtedy kupujemy drogie cielaki.

napewno byk jak skonczy te 24 miesiace nie ma takich przyrostow jak w 15-17 miesiacach wtedy przypadaja najlepsze przyrosty i na jeden kilogram przyrostu zuzyje wiecej paszy bo ma coraz wieksze zapotrzebowanie bytowe a druga sprawa jak ktos sprzedaje na poubojowo to poprzekroczeniu pewnej wagi zaczyna sie zbyt duze odkładanie tłuszczu zamiast miesa co jest nieopłacalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dan89    1

nie ma co narzekać na hf-y uważam , że dobrze rosną a jak dobrze żywisz to i wygląd ma , wiadomo nie taki jak mieszany ale ....dzisiaj sprzedałem 2 szt 600 kg każdy po 8 zf/kg czyste hf-y :) do tej pory mi wesoło .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
baranek    3

Czyli generalnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi co chować i na jakie bydło lepiej oplaci się postawić.

Jeśli chowacie opasy to w jakich wagach staracie się kupować cielęta by ich odchów był możliwie najbardziej efektywny i opłacalny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mickas092    479

Ok 100 kg z tendencją wyżej. Takiemu cielakowi już mlekopanu nie podaję tylko CJ + własna śruta, siano i woda do woli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
argoz    0

Ostatnio dobry handlarz co kupuje cielaki z którym można szczerze pogadac powiedział żebym sobie kupił czystej rasy simentala w cenie 12 zł za kg w wadze do 300 kg. Oni tylko takie hodują i lepiej wychodzą niż na tych małych mieszańcach. :rolleyes: Co do howu hf to w moim przypadku się to nie sprawdziło, szybko rosną ale tylko w górę bo w wagę to nie zawsze i złotówkę na kg tańsze przy sprzedaży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dmowski1939    3

Co do hf-ów to był w którymś z ubiegłorocznych numerów Top Agrar artykuł, z którego jednoznacznie wynikało, że w przypadku tej rasy musi to być chów intensywny by produkcja była ekonomiczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszek8201    34

witam panowie każdy z was ma troche racji.Z tymi mieszańcami rużnie bywa ,widziałem u kuzyna takiego mieszańca po byku niby angusie ale nie zacielonym sztucznie tylko żywym nie czysto rasowym,to ten cielak siedział z jałoszką hf oba cielaki po 3 mc i ona dużo wieksza od niego,fakt byczek szeroki jak pudzianek ale malutki...natomiast inny cielak byczek po tym samym byku jóż co innego miał miesiąc a dochodził jóż tamtego. Hf wcale nie są takie złe niby chude drapacze itp ale podczas końcowego tuczu przy odpowiednim żywieniu potrafią złapać wyglądu-sam polecam wtedy san bul. Myśle że to zależy kto ma jaką możliwość zakupu cieląt ,gdy można złapać mieszańce to z reguły będą one lepsze. Ale gdy ktoś ma płacić wielką kase chandlażom za niewiadomo jakie mieszańce,to może lepiej kupić po znajomości ładne hf-y od sasiada. Wtedy chociaż wiemy co mamy . Zgadzam sie co do simków,te to naprawde ładnie rosną i wyglądają ale ciężko je kupić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Egzo    21

Wszyscy maja racje ale ja uwazam ze duzo tez zalezy od genetyki np jak duza byla matka i ojciec bo sa takie krowy hf co daja duzo mleka ale po nich cielaki maja takie przyrosty jak nie jeden mieszaniec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez EwaDuluk
      poleci ktoś rzetelną firmę z okolic glinojecka?
    • Przez evento82
      Czy ktoś z Was spotkał się z kółkiem nosowym u krowy? Czym można to zdjąć?
    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez Luki6630
      Czy po kastracji byki będą spokojniejsze i czy przyrost się mocno zmieni? A jak jest z sprzedażą wykastrowanych byków?
    • Przez Doriska
      Sprzedałam bydło i jestem zniesmaczona tym co robią z ludzi którzy ciężko pracują dosyć że na wadze okradają to jeszcze 1sztuke do utylizacji brak słów szukam kogoś godnego polecenia 
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj