Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plony eleganckie, a dużo ludzi jeszcze nie zaczęło kopać. Rządki porozrywane, spękane, ziemniaków masa. W piątek spróbowałem Carrerę @Azor07 na poniższym zdjęciu masz plon z jednej rządki wykopanej na długości około 1,5m.

20210618_203920.jpg

Opublikowano
1204198524051986 napisał:

U ciebie są takie kształtne, bo jak któryś wstawił zdjęcie to patrzeć na nie nie było można. 

Skomentowałem to się obrazil

lepiej byś się swoimi pochwalił

Opublikowano
22 minuty temu, 1204198524051986 napisał:

U ciebie są takie kształtne

Za 2800zł/t to przydało by się aby były takie jak trzeba...

Opublikowano
2 godziny temu, cinek1808 napisał:

Jak nie ma wydajności to po co kopać. Ja też jeszcze czekam bo są małe. Być może w tym roku będzie cena na ziemniaki bo narazie susza cały czas. 

Masakra u mnie to samo sporo małych dopiero od poniedziałku planuje ruszyć bo póki co wody zero to i słabo przyrastają...

Opublikowano

W większości miałem ładne, lecz na tym polu co mi przemarzly też były nie kształtne, ale nie aż tak co u tego co że 3 może 4 tygodnie temu wstawił zdjęcie swoich. Aż takie to nie były. Ja osobiście bym się takim towarem się nie chwalił bo uważam że to badziew. Nie mam zamiaru nikogo obrażać, czy szydzić z czyjejś pyry ale jestem szczery. Wydaje mi się że może już są wyrodzone. 

3 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Plony eleganckie, a dużo ludzi jeszcze nie zaczęło kopać. Rządki porozrywane, spękane, ziemniaków masa. W piątek spróbowałem Carrerę @Azor07 na poniższym zdjęciu masz plon z jednej rządki wykopanej na długości około 1,5m.

20210618_203920.jpg

Skad brałeś nasienniaki

Bo na zdjęciu wyglądają jak malowane

Opublikowano
1 minutę temu, 1204198524051986 napisał:

Skad brałeś nasienniaki

Worek na spróbunek z Detaru. Wg paszportu klasa A. 

Opublikowano
10 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

20210618_203920.jpg

Ja motyką jeszcze nie kopałem ,tylko podbieram bardzo grube są tylko trafiają się popękane ,riwiera trochę mniejsze i jak na razie nie widać popękanych .Podlewałem je raz jak nie popada to jeszcze podleję . Ludzie po stare jeszcze podjeżdżają dziś ostatek sprzedałem . 

Opublikowano
8 godzin temu, Spectra napisał:

Witam jak tam u was plony? Sąsiad się chwalił że z 16a nakopal prawie tonę

Ponad 6t/ha? Przy takiej wydajności jak na zbożu chyba żadna opłacalność...

Opublikowano

Witam, trafiło mi się parę ha pola z bezpośrednim dostępem do wody ( mam deszczownie ) a jako że zostało mi jeszcze sporo sadzeniaka którego już trzeba wyrzucić to przeszła mnie myśl czy nie warto by było jednak tego jeszcze wsadzić ? Stanowisko po kiepskim zbożu - ogólnie tam samo zborze od xx lat rosło, dałem wapno i miałem wsiać jeszcze łubin ale względnie korzystne ceny ( obecnie ) oraz szacunki zbiorów na poziomie 50 % z zeszłego roku ( u mnie w gospodarstwie ) sprawiły że zacząłem się zastanawiać czy coś z tego będzie ?

Jestem Ciekawy waszych opinii.

Pozdrawiam

Opublikowano

Praktykowałem już w pierwszym roku po wapnie, jest trochę parcha ale ziemniak wg. Mnie jest i tak ładniejszy ogólnie niż wsadzony na kwaśnym, a w następnym roku zborza mają już fajne stanowisko. 

Jeśli ktoś tak zrobi to doradzam mangan i bor dolistnie do każdej grzybowki - raz że te składniki są potrzebne a dwa mangan zmniejsza porażenie parchem 

Opublikowano

Pewnie że jeszcze urosną. U mnie sąsiad 7 lipca sadził . Susza wykończyła u niektórych ziemniaka a u niego trafiły na deszcze i jeszcze miał ładne. I bez stonki ani razu nie pryskane od grzyba

Opublikowano

Dla siebie uprawić ziemniaki? Nic trudnego na dobrej ziemi te 25t/ha osiągnąć późnego, wczesnego mniej ale ja wczesnych na nic nie pryskam, ani na zarazę ani na stonkę. Akurat ten rok sprzyja to więcej jest.

Opublikowano

Jaki pseudo rolnik. Pryskasz 3-4 razy od zarazy dwa od stonki i jakiś plon jest . W truskawkach masz mączniak , biała plamistość , czerwona plamistość , skórzasta zgnilizna , szarą pleśń , antraktoza. Przędziorki , mszycę , wcioniastki , mączlika, roztocz. Do tego Ukraińcy pilnować ich każdy mądry na swoją stronę. Towar musi być sprzedany dzień po urwaniu to nie ziemniak że polezy 5 miesięcy. Więc tu nie ma porównania o trudności uprawy.