Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dopuszczalne pionowe statyczne obciążenie 1150 kg. A uciągnąć możesz tyle ile wynosi uciąg tego ciągnika a to jest chyba 8000 kg.

1150 kg. to jest obciążenie zaczepu do przyczep jedno osiowych a obciążenie zaczepu rolniczego {wahliwego} wynosi 400 kg.

Opublikowano

Zaczep wahliwy jak sama nazwa wskazuje to ten co się kiwa na górze i ma faktycznie obciążenie pionowe 400kg. A na dole jest zaczep rolniczy lub polowy do przyczep jednoosiowych i maszyn rolniczych i nacisk dopuszczalny wynosi 1150kg. Zaczep wahliwy to nie jest zaczep rolniczy. Prędzej transportowy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Co Ty opowiadasz są zaczepy do przyczep jedno osiowych i o ten zaczep chodzi. Rolniczy nazywa się wielopołożeniowy, wahliwy. Zaczep transportowy w ogóle nie jest przewidziany i nie ma danych obciążenia. 912 ma obciążenie zaczepu rolniczego 700 kg a do przyczep jedno osiowych 2100 kg.a co tu przyrównywać 60-tkę.

Edytowane przez MAT912
Opublikowano (edytowane)

Nie masz racji kolego. Zaczep rolniczy to ten dolny do przyczep jednoosiowych, do rozrzutnika i do prasy np. A ten górny to zaczep transportowy.

Co do masy to tak jak wyzej koledzy podali.

Aha i ten dolny jest właśnie wielopołożeniowy ponieważ można go przestawiać w prawo, bądź lewo.

Edytowane przez DUCH1986
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

@DUCH 1986 nie rób ludziom wody z mózgu jak tego zaczepu do przyczep jedno osiowych nigdy nie widziałes.Rolniczy to rolniczy a do jedno osiowych to do jedno osiowych.Jeżeli mało który ciągnik ma taki zaczep to nie znaczy że nie był montowany i parametry są podane do niego.

Edytowane przez MAT912
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ale to jest ten zaczep i to on jest przy stosowany typowo do przyczep jedno osiowych, a że używa się polowego to inna sprawa ale chodziło o parametry.

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem twojego posta. Może wyjaśnij jeszce raz co uważasz za zaczep rolniczy a co za zaczep transportowy. Czy zaczep górny jest dla ciebie zaczepem rolniczym? Jaki sprzet rolniczy do niego zaczepiasz? Dodam że górny oznacza że znajduje się powyżej osi koła.

Edytowane przez DUCH1986
Opublikowano (edytowane)

strasznie ci się coś porąbało. Jak nie ma zaczepu do przyczep jednoosiowych? To niby ten na dole rolniczy do czego jest?

Coś ci się pojęcia mylą.

Hak transportowy w 60.ce

http://zapodaj.net/a...f95fe6.jpg.html

Zaczep rolniczy do maszyn i przyczep jeenoosiowych

http://zapodaj.net/e...3e9e6c.jpg.html

A zaczep wahliwy był doczepiany do zaczepu hakowego i jak pisze izydor raczej tego nie znajdziesz.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Nie. Chodziło o zaczep rolniczy w pierwszym poście. A rolniczy i do przyczep jednoosiowych to jedno bo inny jest praktycznie nie spotykany.

Rację masz tu w tym że zaczep wahliwy to mały dodatek doczepiany do hakowego i ma małe obciążenie pionowe.

Tak czy owak sprawa się wyjaśniła.

Opublikowano

Nie masz racji kolego. Zaczep rolniczy to ten dolny do przyczep jednoosiowych, do rozrzutnika i do prasy np. A ten górny to zaczep transportowy.

Co do masy to tak jak wyzej koledzy podali.

Aha i ten dolny jest właśnie wielopołożeniowy ponieważ można go przestawiać w prawo, bądź lewo.

A tutaj to co niby napisałem?

Opublikowano

Jeden i drugi jest wahliwy.

Górny transportowy - 400 kg

Dolny rolniczy lub jak kto woli do przyczep jednoosiowych- 1050 - 1150 (różne źródła)

Ale teraz raczej rozróżnia się tylko dolny i górny, w zależności od położenia względem osi tylnych kół. A nie rozróżnia się który jest rolniczy a który transportowy, ponieważ jeden i drugi jest używany zarówno do maszyn rolniczych jak i do przyczep transportowych.

Jednak w 360 to dolny zaczep jest zaczepem rolniczym.

Opublikowano

a właśnie , kupiłem ciągnik c 360 i koleś ma ten zaczep dolny (rolniczy) zrobione z belki , przecioł na pół i pospawał , i on mi się nie podoba ponieważ ma małą dziurke ;P i troche to jest ryzyko jechać np. z pełnym rozrzutnikiem obornika , więc chce kupić ten zaczep orginalny , 80 zł to dobra cena ?